Νέα Κίος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ar:ني كيوس، أرغوليس, de:Nea Kios Αφαίρεση: lmo:Nea Kios
μ επιμέλεια
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η '''Νέα Κίος''' αποτελεί ιστορική συνέχεια της [[Κίος|Κίου]] της [[Μικρά Ασία|Μικράς Ασίας]], πόλης 15.000 κατοίκων χτισμένης στο μυχό του Κιανού κόλπου της [[Προποντίδα|Προποντίδας]], έδρας της Μητρόπολης [[Νίκαια Βιθυνίας|Νίκαιας]] και επινείου της [[Προύσα|Προύσας]].
{{διαφήμιση}}
Η Νέα Κίος αποτελεί ιστορική συνέχεια της Κίου της Μ.Ασίας,πόλης 15.000 κατοίκων χτισμένης στο μυχό του Κιανού κόλπου της Προποντίδας,έδρας της Μητρόπολης Νίκαιας και επινείου της Προύσας.


Η σημερινή Νέα Κίος αποτελεί μια μικρή πόλη 4.000 κατοίκων. Βρίσκεται στο [[Νομός Αργολίδας|νομό Αργολίδας]], έξι χιλιόμετρα βορειοδυτικά του [[Ναύπλιο|Ναυπλίου]]. Ως πόλη έχει καλή ρυμοτομία, ενώ προσφέρει χώρους αναψυχής και περιπάτου στους κατοίκους της. Με τη διαρκή πολυετή συμμετοχή της στα πολιτιστικά δρώμενα θεωρείται σημείο αναφοράς στην [[Νομός Αργολίδας|Αργολίδα]] σε αυτό τον τομέα. Πιο συγκεκριμένα, ο Μορφωτικός Σύλλογος της πόλης διοργανώνει τα ''Κιανά'' κάθε [[Αύγουστος|Αύγουστο]] και το [[καρναβάλι]] την εποχή των [[Απόκριες|Αποκριών]], ο Πολιτιστικός Σύλλογος πραγματοποιεί τα ''Μικρασιάτικα'' κάθε [[Ιούλιος|Ιούλιο]] και ο Σύλλογος Απανταχού Κιωτών οργανώνει Πρωτάθλημα [[Τάβλι|Ταβλιού]] τον [[Ιούνιος|Ιούνιο]]. Οι σύλλογοι διαθέτουν επίσης ερασιτεχνικά θεατρικά και χορευτικά τμήματα, ενώ η πόλη διαθέτει και δημοτική Χορωδία.
''Η σημερινή'' Νέα Κίος αποτελεί μικρή αλλά δυναμική πόλη 4.000 κατοίκων. Βρίσκεται Β.Δ του Ναυπλίου και απέχει απ΄αυτό 6 χλμ..
Προνόμιο της Νέας Κίου η θαυμάσια ρυμοτομία,οι μεγάλοι και άνετοι δρόμοι.
Τα πάρκα,οι παιδικες χαρές και οι παραλίες της προσφέρονται ως χώροι περιπάτου και αναψυχής.
Η μεγάλη πολιτιστική ανάπτυξη της Νέας Κίου και η υπερεικοσαετής διαρκής παρουσία της στα πολιτιστικά δρώμενα,την έχουν αναδείξει σε αξιόλογο πολιτιστικό κέντρο-σεημείο αναφοράς της Αργολίδας,ως την ΄Κίο του Πολιτισμού΄.
Σπουδαία η δραστηριότητα των φορέων της με την συμπαράσταση της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού.
Ο Μορφωτικός Σύλλογος με τα ΄Κιανά΄ τον Αύγουστο και το ΄Καρναβάλι΄ τις Απόκριες,ο Πολιτιστικός Σύλλογος με τα ΄Μικρασιάτικα΄τον Ιούλιο,και ο Σύλλογος Απανταχού Κιωτών με το ΄Πρωτάθλημα Τάβλι΄τον Ιούνιο,έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους
πολιτιστικούς θεσμούς. Αξιόλογη και η ερασιτεχνική δημιουργία,με τα θεατρικά και χορευτικά τμήματα των συλλόγων.Σημαντική και η παρουσία της Δημοτικής Χορωδίας.


{{γεωγραφία-επέκταση}}
[[ar:ني كيوس، أرغوليس]]
[[ar:ني كيوس، أرغوليس]]
[[de:Nea Kios]]
[[de:Nea Kios]]

Έκδοση από την 22:25, 2 Νοεμβρίου 2008

Η Νέα Κίος αποτελεί ιστορική συνέχεια της Κίου της Μικράς Ασίας, πόλης 15.000 κατοίκων χτισμένης στο μυχό του Κιανού κόλπου της Προποντίδας, έδρας της Μητρόπολης Νίκαιας και επινείου της Προύσας.

Η σημερινή Νέα Κίος αποτελεί μια μικρή πόλη 4.000 κατοίκων. Βρίσκεται στο νομό Αργολίδας, έξι χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ναυπλίου. Ως πόλη έχει καλή ρυμοτομία, ενώ προσφέρει χώρους αναψυχής και περιπάτου στους κατοίκους της. Με τη διαρκή πολυετή συμμετοχή της στα πολιτιστικά δρώμενα θεωρείται σημείο αναφοράς στην Αργολίδα σε αυτό τον τομέα. Πιο συγκεκριμένα, ο Μορφωτικός Σύλλογος της πόλης διοργανώνει τα Κιανά κάθε Αύγουστο και το καρναβάλι την εποχή των Αποκριών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος πραγματοποιεί τα Μικρασιάτικα κάθε Ιούλιο και ο Σύλλογος Απανταχού Κιωτών οργανώνει Πρωτάθλημα Ταβλιού τον Ιούνιο. Οι σύλλογοι διαθέτουν επίσης ερασιτεχνικά θεατρικά και χορευτικά τμήματα, ενώ η πόλη διαθέτει και δημοτική Χορωδία.