Διεθνές Αεροδρόμιο Γκάτγουικ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
GEORGE 1980 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: pt:Aeroporto de Londres Gatwick
Γραμμή 35: Γραμμή 35:
[[pl:Port lotniczy Londyn-Gatwick]]
[[pl:Port lotniczy Londyn-Gatwick]]
[[pms:London Gatwick Airport]]
[[pms:London Gatwick Airport]]
[[pt:Aeroporto Internacional de Londres]]
[[pt:Aeroporto de Londres Gatwick]]
[[ru:Гатвик]]
[[ru:Гатвик]]
[[simple:London Gatwick Airport]]
[[simple:London Gatwick Airport]]

Έκδοση από την 19:46, 31 Οκτωβρίου 2008

Ο αερολιμένας του Gatwick (IATA: LGW, ICAO: EGKK) είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αερολιμένας του Λονδίνου και ο δεύτερος πιό πολυάσχολος αερολιμένας του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από το Heathrow. Είναι επίσης ο πιό πολυάσχολος ενιαίος αερολιμένας διαδρόμων, και ο 22ος πιό πολυάσχολος αερολιμένας (7ος από την άποψη των διεθνών επιβατών) στον κόσμο από την άποψη των επιβατών ετησίως.

Βρίσκεται στην περιοχή Crawley, στο δυτικό Σάσσεξ και απέχει 5 χλμ. βόρεια απο το κέντρο της πόλης, 46 χλμ. νότια του Λονδίνου και 40 χλμ. βόρεια του Μπράϊτον.

Το Gatwick έχει μια δημόσια άδεια αεροδρομίων χρήσης CAA (αριθμός P528) που επιτρέπει τις πτήσεις για τις δημόσιες συγκοινωνίες των επιβατών ή για τις οδηγίες πτήσεων. Με περίπου 200 προορισμούς, ο αερολιμένας χειρίστηκε πάνω από 34 εκατομμύρια επιβάτες με 263.363 αεροσκάφη την χρονική περίοδο 2006.

Πολλές πτήσεις από και πρός τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν επίσης το Gatwick λόγω των περιορισμών στις υπερατλαντικές διαδικασίες από το Heathrow. Ο αερολιμένας είναι το δεύτερο κομβικό σημείο για την British Airways και την Virgin Atlantic.

Το 1979, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία σημαντική επέκταση, μια συμφωνία επιτεύχθηκε με το τοπικό συμβούλιο για να μην επεκταθεί περαιτέρω το αεροδρόμιο πριν από το 2019, αλλά οι πρόσφατες προτάσεις να χτιστεί ένας δεύτερος διάδρομος κατάλληλος για τα μεγάλα αεριωθούμενα αεροπλάνα στο Gatwick, οδήγησαν στις διαμαρτυρίες για τον αυξανόμενο θόρυβο, την ρύπανση και την κατεδάφιση των σπιτιών και των χωριών.