Συμβολομεταφραστής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
JohnMad (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ένα αρχείο [[πηγαίος κώδικας|πηγαίου κώδικα]] υψηλού επιπέδου γραμμένο σε κάποια [[γλώσσα προγραμματισμού]] μεταγλωττίζεται σε ένα αντίστοιχο αρχείο [[assembly|συμβολικού κώδικα]] (assembly) από τον κατάλληλο [[μεταγλωττιστής|μεταγλωττιστή]]. Το προκύπτον αρχείο στη συνέχεια μετασχηματίζεται σε [[αντικειμενικό αρχείο]] [[γλώσσα μηχανής|γλώσσας μηχανής]] από έναν '''συμβολομεταφραστή''' (assembler), μία διαδικασία που μετατρέπει τον κώδικα σε άμεσα εκτελέσιμο από τον επεξεργαστή. Ο συμβολομεταφραστής δεν είναι παρά ένα πρόγραμμα που εκτελεί αυτήν τη διαδικασία, δεχόμενο ως είσοδο ένα συμβολικό αρχείο και δίνοντας ως έξοδο ένα αντικειμενικό αρχείο. Η συμβολική γλώσσα και η γλώσσα μηχανής είναι ίδιου επιπέδου και υπάρχει αμφιμονοσήμαντη αντιστοιχία μεταξύ τους, απλώς η συμβολική αποτελείται από χαρακτήρες του λατινικού αλφαβήτου και δεκαεξαδικά ψηφία, ώστε να είναι κάπως κατανοητή από τον άνθρωπο, ενώ η γλώσσα μηχανής συντίθεται αποκλειστικά από [[bit]].
Ένα αρχείο [[πηγαίος κώδικας|πηγαίου κώδικα]] υψηλού επιπέδου γραμμένο σε κάποια [[γλώσσα προγραμματισμού]] μεταγλωττίζεται σε ένα αντίστοιχο αρχείο [[assembly|συμβολικού κώδικα]] (assembly) από τον κατάλληλο [[μεταγλωττιστής|μεταγλωττιστή]]. Το προκύπτον αρχείο στη συνέχεια μετασχηματίζεται σε [[αντικειμενικό αρχείο]] [[γλώσσα μηχανής|γλώσσας μηχανής]] από έναν '''συμβολομεταφραστή''' (assembler), μία διαδικασία που μετατρέπει τον κώδικα σε άμεσα εκτελέσιμο από τον επεξεργαστή. Ο συμβολομεταφραστής δεν είναι παρά ένα πρόγραμμα που εκτελεί αυτήν τη διαδικασία, δεχόμενο ως είσοδο ένα συμβολικό αρχείο και δίνοντας ως έξοδο ένα αντικειμενικό αρχείο. Η συμβολική γλώσσα και η [[γλώσσα μηχανής]] είναι ίδιου επιπέδου και υπάρχει αμφιμονοσήμαντη αντιστοιχία μεταξύ τους, απλώς η συμβολική αποτελείται από χαρακτήρες του λατινικού αλφαβήτου και δεκαεξαδικά ψηφία, ώστε να είναι κάπως κατανοητή από τον άνθρωπο, ενώ η γλώσσα μηχανής συντίθεται αποκλειστικά από δυαδικά ψηφία ([[bit]]).


[[Κατηγορία:Επιστήμη υπολογιστών]]
[[Κατηγορία:Επιστήμη υπολογιστών]]

Έκδοση από την 22:08, 11 Οκτωβρίου 2008

Ένα αρχείο πηγαίου κώδικα υψηλού επιπέδου γραμμένο σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού μεταγλωττίζεται σε ένα αντίστοιχο αρχείο συμβολικού κώδικα (assembly) από τον κατάλληλο μεταγλωττιστή. Το προκύπτον αρχείο στη συνέχεια μετασχηματίζεται σε αντικειμενικό αρχείο γλώσσας μηχανής από έναν συμβολομεταφραστή (assembler), μία διαδικασία που μετατρέπει τον κώδικα σε άμεσα εκτελέσιμο από τον επεξεργαστή. Ο συμβολομεταφραστής δεν είναι παρά ένα πρόγραμμα που εκτελεί αυτήν τη διαδικασία, δεχόμενο ως είσοδο ένα συμβολικό αρχείο και δίνοντας ως έξοδο ένα αντικειμενικό αρχείο. Η συμβολική γλώσσα και η γλώσσα μηχανής είναι ίδιου επιπέδου και υπάρχει αμφιμονοσήμαντη αντιστοιχία μεταξύ τους, απλώς η συμβολική αποτελείται από χαρακτήρες του λατινικού αλφαβήτου και δεκαεξαδικά ψηφία, ώστε να είναι κάπως κατανοητή από τον άνθρωπο, ενώ η γλώσσα μηχανής συντίθεται αποκλειστικά από δυαδικά ψηφία (bit).