Αδάμαντας Μήλου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Robot: Changing Κατηγορία:Χωριά των Κυκλάδων
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ca:Adamas, es:Adamas, fr:Adamas
Γραμμή 17: Γραμμή 17:
[[Κατηγορία:Λιμένες της Μεσογείου]]
[[Κατηγορία:Λιμένες της Μεσογείου]]


[[ca:Adamas]]
[[en:Adamas]]
[[en:Adamas]]
[[es:Adamas]]
[[fr:Adamas]]

Έκδοση από την 16:10, 5 Οκτωβρίου 2008

Ο Αδάμαντας Μήλου

Ο Αδάμαντας (Αδάμας) είναι το επίνειο και ο κύριος λιμένας της Μήλου, του Νομού Κυκλάδων, με πληθυσμό 1.391 κατοίκων κατά την απογραφή του 2001.

Βρίσκεται στη ΒΑ. ακτή του κόλπου της Μήλου. Ο Αδάμαντας κατοικήθηκε από Κρητικούς που ήλθαν το 1844 στη Μήλο και εγκαταστάθηκαν στο σημείο αυτό. Οι δε σημερινοί απόγονοι εκείνων ονομάζονται "Μηλοκρητικοί".
Στους πρόποδες του λόφου, στην παραλία του Αδάμαντα, υπάρχει θερμή πηγή. Ο χώρος είναι κλειστός (δε λειτουργεί), αλλά υπάρχει πινακίδα που δηλώνει ότι εκεί υπάρχουν θερμά λουτρά.
Στη παραλία του Αδάμαντα και σε βάθος περίπου 30 μ. διακρίνονται ίχνη αρχαίων κτισμάτων από τα οποία και συμπεραίνεται ότι εκεί υπήρχε αρχαιότατος οικισμός που καταβυθίσθηκε λόγω καθίζησης του εδάφους[1].

Σημειώνεται ότι κοντά τον Αδάμαντα υπάρχει στρατιωτικό κοιμητήριο Αγγλογάλλων του Κριμαϊκού πολέμου υπενθυμίζοντας ότι ο Αδάμαντας ήταν τότε το ορμητήριο του γαλλικού στόλου. Ακόμη και σήμερα, μια φορά το χρόνο καταπλέει πολεμικό πλοίο του Γαλλικού στόλου για να αποτίσει φόρο τιμής προς τους νεκρούς.

Κατά την διάρκεια της κατοχής (1941-1945) καταγράφηκαν 50 θάνατοι κατοίκων από την πείνα και τους βομβαρδισμούς.

Αναφορές

  1. Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν "Ηλίου" τ.1ος, σ.419