Άλκης Στέας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
-pov, epimelia
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Αλκης Στέας''' ήταν δημοφιλής παρουσιαστής του ελληνικού ραδιοφώνου και επίσης του [[Πατρινό Καρναβάλι|Πατρινού Καρναβαλιού]].
{{Άποψη}}


== Βιογραφία ==
Γεννήθηκε στη [[Σύρος|Σύρο]] το [[1933]]. Νεαρός ακόμα μετέβη στη [[Θεσσαλονίκη]] και ασχολήθηκε με τη [[διαφήμιση]].Ήταν συνιδρυτής μιάς απο τις παλιότερες εταιρείες του χώρου, με το όνομα ''ΗΧΩ''. Παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Νέλλυ Μάνου και απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο. Σπούδασε Μαθηματικός<ref>[http://www.hri.org/E/1999/99-03-10.dir/keimena/art/art1.htm Νεκρολογία] στην ''Ελευθεροτυπία'', 10 Μαρτίου 1999.</ref>.


Στη συμπρωτεύουσα άρχισε να παρουσιάζει το φημισμένο [[Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης|Φεστιβάλ τραγουδιού]] του τότε [[ΕΙΡ]]. Καθιερώθηκε στη θέση αυτή και παρουσίαζε συνεχώς το θεσμό επί περιπου 25 χρόνια.
Ο '''Αλκης Στέας''' γεννήθηκε στη Σύρο το 1933. Η δουλειά του όμως (ήταν πολύ επιτυχημένος διαφημιστής, συνιδρυτής μιάς απο τις παλιότερες εταιρείες του χώρου ΗΧΩ)τον οδήγησε απο νεαρή ηλικία στην Θεσσαλονίκη και ετσι σε κάθε ευκαιρία δήλωνε γέννημα της!
Δικαίως βέβαια μια και πέρα απο τίς επαγγελματικές του ενασχολήσεις, ήταν ο παρουσιαστής του φημισμένου Φεστιβάλ τραγουδιού του τότε ΕΙΡ για περιπου 25 χρόνια.
Οταν αργότερα η αγορά της διαφήμισης ανοιξε περισσότερο η ΗΧΩ δημιούργησε γραφείο στην Αθήνα του οποιου ηγείτο ο Στέας.
Μαζι με τον συνεταίρο του '''Λάκη Μιχαηλίδη''' (πασίγνωστο θεατρικό συγγραφέα) ηταν υπεύθυνοι για μεγάλα διαφημιστικά σλόγκαν της εποχής ("αναβει, ξυριζει, γραφει κι απλουστευει τη ζωη"/BIC - Flooocos!/κονσερβες κα)
Αξιζει να σημειωθει πως για το hit της BIC ο Λακης Μιχαηλίδης ζήτησε απο εναν φρεσκο συνεργατη της εταιρειας τοτε τον νεαρο '''Δημήτρη Αναγνωστίδη''' να του δώσει μερικές ιδεες για την συνολικη καμπανια της BIC.
Ο πιτσιρικάς τοτε Αναγνωστιδης, προσπερασε τα διαφορα βαρυγδουπα σλογκαν και προτεινε μια απλη περιγραφη των λειτουργιων των προιοντων (αναβει-ξυριζει-γραφει)
Μια μεγαλη διαφημιστικη επιτυχια γεννηθηκε!


Με τη διεύρυνση της αγοράς της διαφήμισης, ο Στέας πήγε στην [[Αθήνα]] και εργάστηκε σε γραφείο της εταιρείας του. Στο πλευρό του θεατρικού συγγραφέα [[Λάκης Μιχαηλίδης|Λάκη Μιχαηλίδη]] παρήγαγε πολλά γνωστά διαφημιστικά συνθήματα της εποχής. Παράληλα ο Στέας συνέχισε τη δουλειά του ως παρουσιαστής και παρουσίαζέ το [[Πατρινό Καρναβάλι]] (από το [[1974]]) και διάφορα τηλεπαιχνίδια, όπως το "Αν εχεις γνώσεις διαβαινε". Στο κοινό είχε γίνει γνωστός με τη φράση του "Ευτυχείτε", που επαναλάμβανε.
Στο μεταξυ ο Στεας συνεχιζε ακαθεκτος το πάθος του για τηλεόραση και παρουσιαζε εκτος απο το φεστιβαλ τραγουδιου, το Πατρινο Καρναβαλι αλλα και ενα απο τα μακροβιοτερα (και πρωτα) τηλεοπτικα παιχνιδια "Αν εχεις γνώσεις διαβαινε"


Απεβίωσε από καρκίνο, στις [[8 Μαρτίου]]<ref>[http://www.hri.org/news/greek/apegr/1999/99-03-09_1.apegr.html ''Πέθανε ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής Αλκης Στέας''], ΑΠΕ, Ειδήσεις στα Ελληνικά, 9 Μαρτίου 1999.</ref> του [[1999]]. Κηδεύτηκε από το ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στο [[Παλαιό Φάληρο]].
Υπηρξε αληθινος gentleman, bon viveur αλλα και εξαιρετικος ανθρωπος.

Φυσει ευγενης, ανοιχτοχερης ηταν αγαπητος σε ολους και ειχε αμετρητους φιλους και θαυμαστες.
== Παραπομπές ==
Το motto που τον ειχε κανει γνωστο σε ολη την Ελλαδα ηταν το περιφημο " '''Ευτυχειτε''' " !
{{Παραπομπές}}
Παντρευτηκε την τραγουδιστρια Νελλυ Μανου και αποκτησαν ενα γιο τον Κωνσταντινο.

Ο θανατος του απο την επαρατη νοσο, αφησε ενα δυσαναπληρωτο κενο αλλα και σημαδεψε το τελος μιας εποχης στα καλλιτεχνικα, διαφημιστικα και τηλεοπτικα πραγματα που παρηλθε ανεπιστρεπτι...
[[Κατηγορία:Θάνατοι το 1999|Στεας]]
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1933|Στεας]]

Έκδοση από την 02:34, 3 Οκτωβρίου 2008

Ο Αλκης Στέας ήταν δημοφιλής παρουσιαστής του ελληνικού ραδιοφώνου και επίσης του Πατρινού Καρναβαλιού.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στη Σύρο το 1933. Νεαρός ακόμα μετέβη στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με τη διαφήμιση.Ήταν συνιδρυτής μιάς απο τις παλιότερες εταιρείες του χώρου, με το όνομα ΗΧΩ. Παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Νέλλυ Μάνου και απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο. Σπούδασε Μαθηματικός[1].

Στη συμπρωτεύουσα άρχισε να παρουσιάζει το φημισμένο Φεστιβάλ τραγουδιού του τότε ΕΙΡ. Καθιερώθηκε στη θέση αυτή και παρουσίαζε συνεχώς το θεσμό επί περιπου 25 χρόνια.

Με τη διεύρυνση της αγοράς της διαφήμισης, ο Στέας πήγε στην Αθήνα και εργάστηκε σε γραφείο της εταιρείας του. Στο πλευρό του θεατρικού συγγραφέα Λάκη Μιχαηλίδη παρήγαγε πολλά γνωστά διαφημιστικά συνθήματα της εποχής. Παράληλα ο Στέας συνέχισε τη δουλειά του ως παρουσιαστής και παρουσίαζέ το Πατρινό Καρναβάλι (από το 1974) και διάφορα τηλεπαιχνίδια, όπως το "Αν εχεις γνώσεις διαβαινε". Στο κοινό είχε γίνει γνωστός με τη φράση του "Ευτυχείτε", που επαναλάμβανε.

Απεβίωσε από καρκίνο, στις 8 Μαρτίου[2] του 1999. Κηδεύτηκε από το ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο.

Παραπομπές

  1. Νεκρολογία στην Ελευθεροτυπία, 10 Μαρτίου 1999.
  2. Πέθανε ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής Αλκης Στέας, ΑΠΕ, Ειδήσεις στα Ελληνικά, 9 Μαρτίου 1999.