Αυτοκρατορία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Consta (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Consta (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
'''Αυτοκρατορία''' είναι ένα κράτος ή μπορεί να είναι και ένα σύνολο κρατών το οποίο υπάγεται στην εξουσία του αυτοκράτορα. Ο οποίος ασκεί απόλυτο εξωτερικό και εσωτερικό έλεγχο στο κράτος του. Συνήθως ο αυτοκράτορας για να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την αυτοκρατορία, αναθέτει κάποιες εξουσίες σε "τοπικούς" κυβερνήτες (έπαρχους) που ασκούν εσωτερική διοίκηση στις επαρχίες, ή σε αντιβασιλείς και βασιλείς που ασκούν σε ομόσπονδα κράτη, χωρίς τα κράτη αυτά να αμφισβητούν την κυριαρχία του αυτοκράτορα και να υπόκεινται εδαφικά και διοικητικά στην αυτοκρατορία. Επίσης μια αυτοκρατορία είναι συνήθως ένα πολυεθνικό κράτος, δηλαδή στην επικράτεια της ζουν διάφοροι [[λαός|λαοί]] και [[πολιτισμός|πολιτισμοί]]. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτοκρατοριών στην ιστορία είναι η ελληνική αυτοκρατορία, η κινέζικη, η [[Ρωμαϊκή αυτοκρατορία|ρωμαϊκή]], η [[Οθωμανική αυτοκρατορία|Οθωμανική]] κ.α.
'''Αυτοκρατορία''' είναι ένα κράτος ή μπορεί να είναι και ένα σύνολο κρατών το οποίο υπάγεται στην εξουσία του αυτοκράτορα. Ο οποίος ασκεί απόλυτο εξωτερικό και εσωτερικό έλεγχο στο κράτος του. Συνήθως ο αυτοκράτορας για να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την αυτοκρατορία, αναθέτει κάποιες εξουσίες σε "τοπικούς" κυβερνήτες (έπαρχους) που ασκούν εσωτερική διοίκηση στις επαρχίες, ή σε αντιβασιλείς και βασιλείς που ασκούν σε ομόσπονδα κράτη, χωρίς τα κράτη αυτά να αμφισβητούν την κυριαρχία του αυτοκράτορα και να υπόκεινται εδαφικά και διοικητικά στην αυτοκρατορία. Επίσης μια αυτοκρατορία είναι συνήθως ένα πολυεθνικό κράτος, δηλαδή στην επικράτεια της ζουν διάφοροι [[λαός|λαοί]] και [[πολιτισμός|πολιτισμοί]]. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτοκρατοριών στην ιστορία είναι η ελληνική αυτοκρατορία, η κινέζικη, η [[Ρωμαϊκή αυτοκρατορία|ρωμαϊκή]], η [[Οθωμανική αυτοκρατορία|οθωμανική]] κ.α.


{{επέκταση}}
{{επέκταση}}

Έκδοση από την 16:24, 29 Σεπτεμβρίου 2008

Αυτοκρατορία είναι ένα κράτος ή μπορεί να είναι και ένα σύνολο κρατών το οποίο υπάγεται στην εξουσία του αυτοκράτορα. Ο οποίος ασκεί απόλυτο εξωτερικό και εσωτερικό έλεγχο στο κράτος του. Συνήθως ο αυτοκράτορας για να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την αυτοκρατορία, αναθέτει κάποιες εξουσίες σε "τοπικούς" κυβερνήτες (έπαρχους) που ασκούν εσωτερική διοίκηση στις επαρχίες, ή σε αντιβασιλείς και βασιλείς που ασκούν σε ομόσπονδα κράτη, χωρίς τα κράτη αυτά να αμφισβητούν την κυριαρχία του αυτοκράτορα και να υπόκεινται εδαφικά και διοικητικά στην αυτοκρατορία. Επίσης μια αυτοκρατορία είναι συνήθως ένα πολυεθνικό κράτος, δηλαδή στην επικράτεια της ζουν διάφοροι λαοί και πολιτισμοί. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτοκρατοριών στην ιστορία είναι η ελληνική αυτοκρατορία, η κινέζικη, η ρωμαϊκή, η οθωμανική κ.α.