Ουγγαρία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: mdf:Венгеронь мастор
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: wo:Ongiri
Γραμμή 271: Γραμμή 271:
[[vo:Macarän]]
[[vo:Macarän]]
[[war:Hungarya]]
[[war:Hungarya]]
[[wo:Oonguri]]
[[wo:Ongiri]]
[[wuu:匈牙利]]
[[wuu:匈牙利]]
[[xal:Венгрь]]
[[xal:Венгрь]]

Έκδοση από την 18:13, 7 Σεπτεμβρίου 2008

Συντεταγμένες: 47°29′53″N 19°02′24″E / 47.4981°N 19.04°E / 47.4981; 19.04

Magyar Köztársaság
Δημοκρατία της Ουγγαρίας
Flag of Hungary Coat of Arms of Hungary
(Λεπτομερώς)
Εθνικό σύνθημα: κανένα
Location of Hungary
Επίσημη γλώσσα Ουγγρική
Πρωτεύουσα Βουδαπέστη
Πρόεδρος Λάσλο Σόλιομ
Πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιουρτσάνι
Έκταση

 - Oλική

 - % νερό
Κατάταξη: 109η

93 030 km²

0,74%
Πληθυσμός
 - Oλικός (2005)
 - Πυκνότητα
Κατάταξη: 80η
10 590 000
108/km²
Ίδρυση
Ανεξαρτησία
Δεκέμβριος 1000
16 Νοεμβρίου 1918
Νόμισμα Φόριντ (HUF)
Ζώνη Ώρας
-το καλοκαίρι
UTC +1
UTC +2
Εθνικός ύμνος Isten, áldd meg a magyart (Θεέ, ευλόγησε το Ουγγαρικό έθνος).
Internet TLD .hu
Κώδικας κλήσεων +36


Η Ουγγαρία είναι χώρα της κεντρικής Ευρώπης με πληθυσμό 10.590.000. Πρωτεύουσα είναι η Βουδαπέστη (2.115.000), που βρίσκεται στις δυο όχθες του Δούναβη. Σημαντικότερες πόλεις είναι το Ντέμπρετσεν, το Σέγκεντ, το Πέτς και το Μίσκολτς.

Γεωγραφία

Η Ουγγαρία καταλαμβάνει έκταση 93.032 τ.χλμ. Τα 2/3 της χώρας αποτελούνται από εύφορες πεδιάδες, ενώ η χώρα περιβάλλεται από τις Άλπεις, τα Καρπάθια και τις Διναρικές Άλπεις. Συνορεύει με την Αυστρία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, την Κροατία και τη Σερβία.

Μεγαλύτεροι ποταμοί που διασχίζουν τη χώρα είναι ο Τίζα (579 χλμ) και ο Δούναβης (417 χλμ), που διασχίζει και τη Βουδαπέστη, ενώ χρησιμοποιείται και από τη ναυσιπλοΐα. Μεγαλύτερη λίμνη είναι η λίμνη Μπάλατον στα δυτικά της χώρας (592 τ.χλμ.)

Ιστορία

Κατοικημένη από Ιλλυριούς και στη συνέχεια από Κέλτες, η σημερινή Ουγγαρία περιήλθε υπό την εξουσία της Ρώμης ως επαρχία της Πανονίας. Με την πτώση της Αυτοκρατορίας στην περιοχή εισέβαλλαν Γότθοι, Ούννοι, Λογγοβάρδοι και τέλος οι Άβαροι, των οποίων η κυριαρχία διήρκησε μέχρι την εποχή του Καρλομάγνου. Η χώρα πρωτοεμφανίζεται στην ιστορία ως ανεξάρτητο Βασίλειο το 1001.

Η καταγωγή των Ούγγρων (Μαγυάρων) είναι κάτι που προκαλεί διαφωνίες και συζητήσεις μεταξύ ιστορικών και ανθρωπολόγων. Κατά γενική ομολογία όμως οι επτά φυλές των Μαγυάρων ήρθαν στη κεντρική Ευρώπη από τα Ουράλια και ενώθηκαν υπό τον Άρπαντ γύρω στο 895. Οι νομάδες Μαγυάροι έκαναν επιδρομές που έφτασαν έως και την Ιβηρική χερσόνησο, μέχρι που ο βασιλιάς Στέφαν (997-1038) επέβαλε το Χριστιανισμό και καθιέρωσε τη μόνιμη εγκατάσταση τους στις σημερινές περίπου περιοχές που κατοικούν.

Το βασίλειο των Μαγυάρων, αν και δέχτηκε αρκετές εισβολές, με σημαντικότερη αυτή των Τατάρων στις αρχές του 13ου αιώνα, κατάφερε να αναδειχτεί σε σημαντική ευρωπαϊκή δύναμη. Έφτασε στο σημείο να κατέχει μεγάλα τμήματα των γειτόνων του, όπως την Κροατία και μέρος της νότιας Ιταλίας, ενώ είχε άλλοτε ανταγωνιστικές και άλλοτε συμμαχικές σχέσεις με όλα τα ισχυρά βασίλεια της Ευρώπης, όπως η Βυζαντινή αυτοκρατορία. Όλα αυτά όμως έφτασαν στο τέλος τους το 1526 με τη μάχη του Μόχατς. Οι Ούγγροι ηττήθηκαν από τους Οθωμανούς, ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β΄ και το μεγαλύτερο μέρος της αριστοκρατίας σκοτώθηκε στη μάχη αυτή και η πρωτεύουσα Βούδα καταλήφθηκε. Η χώρα τότε διαιρέθηκε σε τρία κομμάτια. Το δυτικό τμήμα κατέλαβαν οι Αυστριακοί, το κεντρικό τμήμα με τη Βουδαπέστη οι Οθωμανοί και το υπόλοιπο αποτέλεσε ένα φόρου υποτελές στην Οθωμανική αυτοκρατορία Ουγγρικό βασίλειο.

160 χρόνια αργότερα με τη βοήθεια των Αυστριακών οι Οθωμανοί εκδιώχθηκαν. Ακολούθησαν αρκετές εξεγέρσεις εναντίον των Αυστριακών. Σημαντικότερες είναι οι επαναστάσεις του 1703-1711 υπό τον Φέρεντς Ρακότσι και του 1848-1849 υπό τον Λάιος Κόσουθ, που ηττήθηκε μόνο μετά τη συνδρομή των Ρώσων στους Αυστριακούς. Το 1867, η δυναστεία των Αψβούργων ήρθε σε συμφωνία με τους ανυπότακτους Ούγγρους καθιερώνωντας την Αυστρουγγρική αυτοκρατορία, μια διπλή μοναρχία με ίσα δικαιώματα στις δυο πιο σημαντικές εθνότητες της αυτοκρατορίας.

Ουγγαρία, 1867-1920

Με τη δολοφονία του διαδόχου του αυτοκρατορικού θρόνου στο Σεράγεβο από Σέρβους εθνικιστές, δόθηκε η αφορμή για το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με το τέλος του πολέμου η ηττημένη αυτοκρατορία διασπάστηκε στα κράτη έθνη από τα οποία αποτελείτο, την Αυστρία, τη Γιουγκοσλαβία, την Τσεχοσλοβακία και την Ουγγαρία. Με τη συνθήκη του Τριανόν (1920) η Ουγγαρία έχασε ένα σημαντικό τμήμα των εδαφών που θεωρούσε ιστορικά δικά της. Σε κάποια από αυτά τα εδάφη, όπως στη Ρουμανία, διέμενε και ένας σημαντικός πληθυσμός Ούγγρων.

Αμέσως μετά τη συνθηκολόγηση η Ουγγαρία δέχθηκε την εισβολή των Ρουμάνων, που κατέλαβαν μέχρι και τη Βουδαπέστη. Το 1919 οι κομμουνιστές εξεγέρθηκαν και εγκαθίδρυσαν την Ουγγρική Δημοκρατία των Σοβιέτ. Υπό την ηγεσία του ναυάρχου Χόρτυ, που για ένα διάστημα μετέφερε τη πρωτεύουσα στο Σέγκεντ, οι εισβολείς αποκρούστηκαν, το κράτος των Σοβιέτ διαλύθηκε και δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς φασιστικού τύπου.

Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου η Ουγγαρία σημείωσε σημαντική οικονομική πρόοδο. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ουγγαρία βρέθηκε στο πλευρό της Γερμανίας. Καταλήφθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το 1945 και με τη βοήθειά τους εγκαθιδρύθηκε κομμουνιστικό καθεστώς το 1948. Στις 23 Οκτωβρίου 1956 η αντισταλινική λαϊκή εξέγερση με ηγέτη τον Ίμρε Νάγκυ πνίγηκε στο αίμα με την επέμβαση των σοβιετικών στρατευμάτων. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1967 η Σοβιετο-Ουγγαρική συμμαχία ανανεώθηκε για 20 χρόνια.

To 1978 Το "Στέμμα του Αγίου Στεφάνου" (εθνικό σύμβολο της χώρας και του λαού) που βρίσκονταν σε αμερικανικά χέρια από το 1945 επέστρεψε στην Ουγγαρία.

Σταδιακά οικονομικές και πολιτικές μεταρυθμίσεις άρχισαν να υλοποιούνται, ενώ το 1990 διεξήχθησαν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές. Η χώρα έγινε δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Η Αντιπολίτευση αναδείχθηκε νικήτρια δημοψηφίσματος στις 9 Μαρτίου του 2008 για τους τομείς της υγείας και της παιδείας, καθώς με περίπου 83% καταψηφίστηκαν οι προτεινόμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις.

Σύνδεσμοι