Νόμος του Νερνστ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Tony K (συζήτηση | συνεισφορές)
μ To "Νόμος του Nerst" μετακινήθηκε στο "Νόμος του Nernst": Το ορθό όνομα.
Tony K (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Στην [[ηλεκτρόλυση]] τα ηλεκτρόδια διακρίνονται σε απλά και σύνθετα και υπακούουν στο '''Νόμο του Nernst'''. Ο νόμος αυτός αφορά το [[δυναμικό]] που αναπτύσσεται γενικά από την επαφή μετάλλου-ηλεκτρολύτη και εφαρμόζεται σε συστήματα που περιέχουν οξειδωτή και αναγωγέα. Ο πλήρης νόμος του Nerst για ένα σύστημα που περιέχει οξειδωτή και αναγωγέα εκφράζεται από τη σχέση:
'''Ο Νόμος του Nerst
'''

Στην [[ηλεκτρόλυση]] τα ηλεκτρόδια διακρίνονται σε απλά και σύνθετα και υπακούουν στο '''Νόμο του Nerst'''. Ο νόμος αυτός αφορά το [[δυναμικό]] που αναπτύσσεται γενικά από την επαφή μετάλλου-ηλεκτρολύτη και εφαρμόζεται σε συστήματα που περιέχουν οξειδωτή και αναγωγέα. Ο πλήρης νόμος του Nerst για ένα σύστημα που περιέχει οξειδωτή και αναγωγέα εκφράζεται από τη σχέση:
::::::::::'''E=E<sub>0</sub>+(RT/nF)ln(OX<sup>b</sup>/red<sup>a</sup>)'''
::::::::::'''E=E<sub>0</sub>+(RT/nF)ln(OX<sup>b</sup>/red<sup>a</sup>)'''
OX = συγκέντρωση οξειδωτή<br>
OX = συγκέντρωση οξειδωτή<br>

Έκδοση από την 17:34, 5 Σεπτεμβρίου 2008

Στην ηλεκτρόλυση τα ηλεκτρόδια διακρίνονται σε απλά και σύνθετα και υπακούουν στο Νόμο του Nernst. Ο νόμος αυτός αφορά το δυναμικό που αναπτύσσεται γενικά από την επαφή μετάλλου-ηλεκτρολύτη και εφαρμόζεται σε συστήματα που περιέχουν οξειδωτή και αναγωγέα. Ο πλήρης νόμος του Nerst για ένα σύστημα που περιέχει οξειδωτή και αναγωγέα εκφράζεται από τη σχέση:

E=E0+(RT/nF)ln(OXb/reda)

OX = συγκέντρωση οξειδωτή
red = συγκέντρωση αναγωγέα
b,a = αριθμός moles από την στοιχειομετρική αντίδραση
Ε0 είναι το κανονικό δυναμικό, δηλαδή το δυναμικό που αναπτύσσεται μεταξύ ηλεκτροδίου και ηλεκτρολύτη, όταν ως ηλεκτρόδιο αναφοράς χρησιμοποιηθεί το ηλεκτρόδιο υδρογόνου.

Σε υδατικό διάλυμα μετάλλου, αν Ε0 μετάλλου > Ε0 υδρογόνου τότε έχουμε αναγωγή του μετάλλου. Σε αντίθετη περίπτωση έχουμε οξείδωση.