BMW: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
copy-paste www.bmw-motorsport.gr
FiriBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: ro:Bayerische Motoren Werke AG
Γραμμή 81: Γραμμή 81:
[[pl:BMW]]
[[pl:BMW]]
[[pt:BMW]]
[[pt:BMW]]
[[ro:BMW]]
[[ro:Bayerische Motoren Werke AG]]
[[ru:BMW]]
[[ru:BMW]]
[[sco:BMW]]
[[sco:BMW]]

Έκδοση από την 16:23, 1 Σεπτεμβρίου 2008

Bayerische Motoren Werke AG
Νομική μορφήΌμιλος Εταιρειών
Κλάδοςβιομηχανία αυτοκίνησης, manufacture of motor vehicles, aviation engineering και activities of holding companies
Ίδρυση1916
ΙδρυτήςCamillo Castiglioni, Karl Rapp, Franz Josef Popp και Gustav Otto
ΈδραΜόναχο, Γερμανία , Γερμανία
Σημαντικά πρόσωπαNorbert Reithofer, πρόεδρος
Προϊόντααυτοκίνητο, Μοτοσικλέτα και ηλεκτρικό αυτοκίνητο
ΙδιοκτήτηςStefan Quandt[1]
Susanne Klatten[1]
BlackRock[1]
Υπάλληλοι107,079 (2007)
ΣλόγκανThe Ultimate Driving Machine
Ιστότοποςwww.bmwgroup.de
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα

Η BMW (Bayerische MotorenWerke, Βαυαρική Βιομηχανία Κινητήρων) είναι μια ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία και μια από τις σημαντικότερες μάρκες υψηλής ποιότητας σήμερα. Παράγει αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Μεγάλοι ανταγωνιστές της θεωρούνται οι Mercedes, Audi, Lexus, Cadillac, Volvo και Alfa Romeo.

Ιστορία

Το 1916 ιδρύεται η Rapp-Motorenwerke από τον Καρλ Ραππ, εταιρεία κατασκευής κινητήρων. Το 1917 μετονομάστηκε σε Bayerische MotorenWerke και μεγάλωσε ταχύτατα λόγω του πολέμου, φτιάχνοντας κινητήρες για αεροπλάνα. Μετά τον Πόλεμο, λόγω της Συνθήκης των Βερσαλλιών η BMW αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή στρατιωτικού υλικού και στράφηκε στην κατασκευή φρένων για τρένα.

Το 1919 σχεδίασε την πρώτη μηχανή μοτοσικλετών της, που χρησιμοποιήθηκε σε ένα μοντέλο αποκαλούμενο Βικτώρια, που κατασκευαζόταν από μια επιχείρηση στην Νυρεμβέργη.

Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η BMW κατασκεύαζε δίκυκλα υψηλής αντοχής και επιδόσεων, που χρησιμοποιήθηκαν από το Γερμανικό στρατό κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, όπως στην Βόρεια Αφρική, μερικά από τα οποία επιβιώνουν μέχρι σήμερα σε χώρες που ήταν υπό γερμανική κατοχή. Η BMW κατασκεύαζε επίσης κινητήρες αεροπλάνων, τόσο για ελικοφόρα όσο και για τα πρώτα τζετ της εποχής.

Τα κεντρικά γραφεία της BMW στο Μόναχο

Η μεταπολεμική ιστορία

Το 1948, μετά τον πόλεμο, δημιουργείται το πρώτο μεταπολεμικό μοτοποδήλατο R 24, με μεγάλη επιτυχία. Ήδη από το 1950, περίπου 18% των πωλήσεων κατέληγαν στο εξωτερικό.

Το 1952, παρήγαγε το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητό μετά από τον πόλεμο, αλλά οι προσπάθειές της δεν ήταν εμπορικά επιτυχείς· πρότυπα όπως το BΜW 507 ήταν πάρα πολύ ακριβά για να είναι επικερδή. Μέχρι την δεκαετία του '50, κατασκεύασε μικρά αυτοκίνητα όπως το BMW Isetta.

Η Νταίμλερ Μπενζ (σημερινη Νταίμλερ Κράισλερ) προσφέρθηκε να εξαγοράσει την BMW το 1959. Οι μέτοχοι και εργαζόμενοί της όμως αρνήθηκαν. Με κρατικές ενισχύσεις και υπό την διοίκηση του Herbert Quandt, η BMW ξαναστέκεται στα πόδια της.

Το 1972, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, η εταιρεία μετακόμισε στα νέα κεντρικά της στο "Vierzylinder" (τετρακύλινδρο). Το 2000 παρουσίασε το πρωτοποριακό μηχανάκι C1.


Πρότυπο:Link FA

Πρότυπο:Link FA