Χαρακτήρας (υπολογιστές): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μικρή διόρθωση.
Dimitrissss (συζήτηση | συνεισφορές)
προσθήκη κατηγορίας
Γραμμή 20: Γραμμή 20:




[[Κατηγορία:Πληροφορική]]

[[κατηγορία:Κωδικοποίηση χαρακτήρων]]
[[κατηγορία:Κωδικοποίηση χαρακτήρων]]
[[en:Character (computing)]]
[[en:Character (computing)]]

Έκδοση από την 15:00, 4 Αυγούστου 2008

Στο εννοιολογικό πλαίσιο και την ορολογία των υπολογιστών και των τηλεπικοινωνίων (βασισμένων σε μηχανή) , καλούμε χαρακτήρα μια μονάδα πληροφορίας που αντιστοιχεί περίπου σε ένα σύμβολο ενός γραπτού συστήματος μιας φυσικής γλώσσας ( πχ ένα αλφάβητο.)

Παράδειγμα χαρακτήρων είναι ένα γράμμα (όπως a b c α β γ ...) , ένας αριθμός (όπως 0 1 2 3 ...) , σημείο στίξης (όπως κόμμα, θαυμαστικό, παρένθεση, ...) . Η έννοια περιλαμβάνει επίσης κάποια σύμβολα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην απεικόνιση πληροφορίας στην οθόνη ενός υπολογιστή (όπως ╚ ╤ ╧ ...), καθώς και χαρακτήρες ελέγχου (όπως ESCape, LineFeed, ACKnowledgement, CarriageReturn, ...) οι οποίοι δεν αντιστοιχούν σε κάποια φυσική γλώσσα αλλά σε κάποια μπιτ πληροφορίας τα οποία χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία και μετάδοση πληροροφίας σε μια ή περισσότερες γλώσσες. Παραδείγματα χαρακτήρων ελέγχου είναι οι carriage return ή στηλοθέτης, οι εντολές προς εκτυπωτή ή άλλη συσκευή εξόδου που εμφανίζει ή μεταφέρει πληροφορία.

Κωδικοποίηση χαρακτήρα

Οι υπολογιστές και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός αναπαριστούν χαρακτήρες σαν αριθμούς οι οποίοι προκύπτουν μέσω κάποιας κωδικοποίησης χαρακτήρων. Οι αριθμοί αυτοί μεταδίδονται και αποθηκεύονται σε υπολογιστικά συστήματα σαν μια αλληλουχία δυαδικών ψηφίων. Δημοφιλές κωδικοποιήσεις χαρακτήρων είναι η ASCII , η ελληνική ISO 8859-7 και η διεθνής Unicode

Δείτε επίσης