Ιεραρχία Τσόμσκι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Vevek (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Dada (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
To [[1956]] ο [[Νόαμ Τσόμσκι]] ταξινόμησε τις [[τυπική γραμματική|τυπικές γραμματικές]] σε ιεραρχία με κριτήριο τους τύπους των κανόνων παραγωγής τους. Κάτι πολύ χρήσιμο στην πεδίο της [[Επιστήμη υπολογιστών|Επιστήμης των υπολογιστών]].
To [[1956]] ο [[Νόαμ Τσόμσκι]] ταξινόμησε τις [[τυπική γραμματική|τυπικές γραμματικές]] σε ιεραρχία με κριτήριο τους τύπους των κανόνων παραγωγής τους. Η '''ιεραρχία Τσόμσκι''', όπως ονομάστηκε, θεωρείται πολύ χρήσιμη στο πεδίο της [[Επιστήμη υπολογιστών|Επιστήμης των υπολογιστών]].


==Τυπική γραμματική==
==Τυπική γραμματική==

Έκδοση από την 12:38, 13 Ιουλίου 2008

To 1956 ο Νόαμ Τσόμσκι ταξινόμησε τις τυπικές γραμματικές σε ιεραρχία με κριτήριο τους τύπους των κανόνων παραγωγής τους. Η ιεραρχία Τσόμσκι, όπως ονομάστηκε, θεωρείται πολύ χρήσιμη στο πεδίο της Επιστήμης των υπολογιστών.

Τυπική γραμματική

Κύριο λήμμα: Τυπική γραμματική

Μια τυπική γλώσσα G αποτελείται από

  • Ένα πεπερασμένο σύνολο V από μη τερματικά σύμβολα
  • Ένα πεπερασμένο σύνολο Τ από τερματικά σύμβολα
  • Ένα πεπερασμένο σύνολο P από κανόνες παραγωγής
  • Ένα αρχικό σύμβολο S

όπου,

  • .

Έτσι, μια τυπική γραμματική συμβολίζεται G(V,T,P,S).

Ιεραρχία Τσόμσκι

Το επίπεδο ιεραρχίας των γραμματικών χαμηλώνει καθώς προχωράμε από τον τύπο 0 ως 3. Σύμφωνα με την ιεραρχία του Τσόμσκι:

Στις γραμματικές τύπου 0 ανήκουν οι γενικές γραμματικές. Η μορφή των κανόνων παραγωγής είναι

, όπου .

Σε αυτήν την περίπτωση, οι συμβολοσειρές των κανόνων παραγωγής μπορούν να αποτελούνται από οποιαδήποτε σύμβολα της αλφαβήτου της γλώσσας.

Στις γραμματικές τύπου 1 ανήκουν οι γραμματικές με συμφραζόμενα (context sensitive grammar) ή μονοτονικές γραμματικές (monotonic grammar). Η μορφή των κανόνων παραγωγής είναι

, με , όπου και επιτρέπεται .

Και πάλι οι συμβολοσειρές α και β μπορούν να αποτελούνται από οποιαδήποτε σύμβολα της αλφαβήτου, αλλά πρέπει το μήκος της συμβολοσειράς α να είναι μικρότερο ή ίσο από αυτό της β.

Στις γραμματικές τύπου 2 ανήκουν οι γραμματικές χωρίς συμφραζόμενα (context free grammar) και η μορφή των κανόνων παραγωγής τους είναι

, όπου και .

Εδώ, η συμβολοσειρά Α δεν επιτρέπεται να περιέχει τερματικά σύμβολα, ενώ η α μπορεί να έχει οποιαδήποτε σύμβολα.

Στις γραμματικές τύπου 3 ανήκουν οι κανονικές γραμματικές και η μορφή των κανόνων παραγωγής τους είναι δεξιογραμμικές (right-linear) ή αριστερογραμμικές (left-linear). Αν είναι δεξιογραμμικές, τότε

Ενώ, αν είναι αριστερογραμμική, τότε

, όπου και .

Στις τύπου 3 γραμματικές, το πρώτο μέλος του κανόνα παραγωγής αποτελείται μόνο από μη τερματικά σύμβολα, ενώ το δεύτερο μέλος πρέπει να περιέχει και τερματικά σύμβολα.