Τζάκομο Αττεντόλο Σφόρτσα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: br:Giacomo Attendolo
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
[[Κατηγορία:Μιλάνο|Σφόρτσα Μούτσιο Αττεντόλο]]
[[Κατηγορία:Μιλάνο|Σφόρτσα Μούτσιο Αττεντόλο]]


[[br:Giacomo Attendolo]]

[[de:Muzio Attendolo Sforza]]
[[de:Muzio Attendolo Sforza]]
[[en:Muzio Sforza]]
[[en:Muzio Sforza]]

Έκδοση από την 03:02, 24 Ιουνίου 2008

Μούτσιο Σφόρτσα

Ο Μούτσιο Αττεντόλο Σφόρτσα (1369 - 1424) ήταν Ιταλός επαναστάτης, ιδρυτής της δυναστείας των Σφόρτσα και πατέρας του Φραγκίσκου Σφόρτσα, πρώτου δούκα της οικογένειας Σφόρτσα στο Μιλάνο.

Ήταν επικεφαλής του Φλωρεντιανού στρατού στην μάχη του Καζαλέτσιο. Γεννήθηκε στο Γιάκομο, στην επαρχία της Κοτινιόλα, από ευγενή, πλούσια οικογένεια. Κατά την παράδοση όργωνε το χωράφι του πατέρα του, όταν μιά ομάδα μισθοφόρων πέρασε από κοντά του υπό τον Boldrino da Panicale, ζητώντας εθελοντές. Αμέσως, ιππεύοντας ένα από τα άλογα του πατέρα του ενώθηκε μαζί τους. Αργότερα με τρεις αδελφούς του και δύο ξαδέλφους του ενώθηκε στην ομάδα του Αλμπερίκο του Μπαρμπιάνο και ονομάσθηκε Σφόρτσα, δηλαδή Ισχυρός, λόγω των τεράστιων ικανοτήτων του για την αναστροφή της τύχης στις μάχες. Βρισκόταν το 1398 στην υπηρεσία της Περούτζια που πολεμούσε με τα Μιλανέζικα στρατεύματα του Γιάν Γκαλεάτσο Βισκόντι, τον οποίο σύντομα ο Μούτσιο ανέτρεψε από την εξουσία. Αργότερα πολέμησε με την Φλωρεντία κατά των Βισκόντι (1402), αλλά στη μάχη του Καζαλέτσιο ηττήθηκε από τον Αλμπερίκο του Μπαρμπιάνο. Προσελήφθη από τον Νικολό Γ' του Εστέ της Φεράρα όταν απειλήθηκε από τον Οττομπόνο Τερζί της Πάρμας. Οι στρατιωτικές ικανότητες του Σφόρτσα τέθηκαν στις διαθέσεις των αντιπάλων της Νάπολης και του Πάπα.

Στην υπηρεσία της Ιωάννας Β' της Νάπολης

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Νάπολη μετά τον θάνατο του βασιλιά (1414), υπό τις υπηρεσίες της βασίλισσας Ιωάννας Β'. Η εύνοια της βασίλισσας πάνω του προκάλεσε την ζήλεια του Παντολφέλλο Αλόππο που τον αιχμαλώτισε, αλλά τον απελευθέρωσε από φόβο στο άκουσμα ότι ερχόταν ο στρατός του Σφόρτσα. Η βασίλισσα Ιωάννα τού πρόσφερε το Μπενεβέντο και την Μανφρεδονία, ενώ παντρεύτηκε την Κατερίνα Αλόππο, αδελφή του Παντολφέλλο. Ήρθε σε διαμάχη με τον Δημήτριο των Βουρβώνων, ελευθερώθηκε το 1416 μετά την πτώση του Δημητρίου και αποκαταστάθηκε από την Ιωάννα στον τίτλο του Κοντόσταυλου (1416). Το 1417 στάλθηκε από την Ιωάννα με τον γιό του Φραγκίσκο, προκειμένου να βοηθήσει τον Πάπα ενάντια στον Μπράτσιο του Μοντόνε. Επέστρεψε σύντομα στη Νάπολη, αλλά ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Τζιοβάνι Καράτσολο, τον νέο αγαπητικό της βασίλισσας. Αλλά λόγω του ερχομού στην Νάπολη του Λουδοβίκου Γ' του Ανζού, προκειμένου να συγκρουστεί με τον Αλφόνσο Ε' της Αραγωνίας, ο Σφόρτσα βοήθησε την Ιωάννα με τον Καράτσολο να πλεύσουν στην Αβέρσα. Το 1423 επαναστάτησε η πόλη της Ακουίλα και στάλθηκε να την ανακαταλάβει, οπότε σε μια προσπάθεια να σώσει έναν αξιωματικό του στην διάβαση του ποταμού της Πεσκάρα πνίγηκε.

Κληρονόμοι

Πηγές

  • Αγγλική Wikipedia