Γεκατερινμπούργκ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 4: Γραμμή 4:


== Ιστορία ==
== Ιστορία ==
Η πόλη ιδρύθηκε το [[1723]] από τον Βάσιλι Τάτιτσεβ και ονομάστηκε εις τιμήν τις [[Αγία Αικατερίνη|Αγίας Αικατερίνης]]. Συνονόματη της εποχής ήταν και η [[Μεγάλη Αικατερίνη]]. Η επίσημη ημερομηνία της ιδρύσης είναι η 18 Νοεμβρίου 1723. Η πόλη ονομάστηκε Σβέρντλοβσκ το 1924 εις μνήμη του σοβιετικού ηγέτη [[Γιακοβ Σβέρντλοβ]], το 1991 επέστρεψε στο παλαιό της όνομα. Σύντομα μετά από τη [[Ρωσοκή επανάσταση|ρωσική επανάσταση]], στις [[17 Ιουλίου]] [[1918]] ο τσάρος [[Νικόλαος Β' της Ρωσίας]] και οι οικογένεια του εκτελεστήκανε σε ένα σπίτι της πόλης. Αυτό κατεδαφίστηκε το 1977 με διαταγή του δημαρχου [[Μπορίς Γιέλτσιν]] που έγινε αργότερα ο πρώτος Πρόεδρος της [[Ρωσική Ομοσπονδία|Ρωσικής Ομοσπονδίας]]. Στη δεκαετία του '20 η Αικατερίνενμπουργκ έγινε μεγάλο βιομηχανικό κέντρο της Ρωσίας. Κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμιου πολεμου πολλές υπηρεσίες μεταφερθήκανε στην πόλη και μερικές παρέμειναν μέχρι σήμερα. Το 1991 εγκαινιάστηκε η πρώτη γραμμή του metro της πόλης.
Η πόλη ιδρύθηκε το [[1723]] από τον Βάσιλι Τάτιτσεβ και ονομάστηκε εις τιμήν τις [[Αγία Αικατερίνη|Αγίας Αικατερίνης]]. Συνονόματη της εποχής ήταν και η [[Μεγάλη Αικατερίνη]]. Η επίσημη ημερομηνία της ιδρύσης είναι η 18 Νοεμβρίου 1723. Η πόλη ονομάστηκε Σβέρντλοβσκ το 1924 εις μνήμη του σοβιετικού ηγέτη [[Γιακοβ Σβέρντλοβ]], το 1991 επέστρεψε στο παλαιό της όνομα. Σύντομα μετά από τη [[Ρωσική Επανάσταση|ρωσική επανάσταση]], στις [[17 Ιουλίου]] [[1918]] ο τσάρος [[Νικόλαος Β' της Ρωσίας]] και οι οικογένεια του εκτελεστήκανε σε ένα σπίτι της πόλης. Αυτό κατεδαφίστηκε το 1977 με διαταγή του δημαρχου [[Μπορίς Γιέλτσιν]] που έγινε αργότερα ο πρώτος Πρόεδρος της [[Ρωσική Ομοσπονδία|Ρωσικής Ομοσπονδίας]]. Στη δεκαετία του '20 η Αικατερίνενμπουργκ έγινε μεγάλο βιομηχανικό κέντρο της Ρωσίας. Κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμιου πολεμου πολλές υπηρεσίες μεταφερθήκανε στην πόλη και μερικές παρέμειναν μέχρι σήμερα. Το 1991 εγκαινιάστηκε η πρώτη γραμμή του metro της πόλης.


== Αδελφοποιήσεις ==
== Αδελφοποιήσεις ==

Έκδοση από την 11:30, 28 Μαΐου 2008

Αρχείο:Plotinka.jpg
Το πανεπιστήμιο

Η Αικατερίνενμπουργκ (ρωσικά:Екатеринбу́рг, στο παρελθόν Σβέρντλοβσκ ρωσικά:Свердло́вск) είναι πόλη στο κεντρικό μέρος της Ρωσίας και με 1.293.537 κατοικους (2002) η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Είναι και πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Σβερντλόβσκ.

Ιστορία

Η πόλη ιδρύθηκε το 1723 από τον Βάσιλι Τάτιτσεβ και ονομάστηκε εις τιμήν τις Αγίας Αικατερίνης. Συνονόματη της εποχής ήταν και η Μεγάλη Αικατερίνη. Η επίσημη ημερομηνία της ιδρύσης είναι η 18 Νοεμβρίου 1723. Η πόλη ονομάστηκε Σβέρντλοβσκ το 1924 εις μνήμη του σοβιετικού ηγέτη Γιακοβ Σβέρντλοβ, το 1991 επέστρεψε στο παλαιό της όνομα. Σύντομα μετά από τη ρωσική επανάσταση, στις 17 Ιουλίου 1918 ο τσάρος Νικόλαος Β' της Ρωσίας και οι οικογένεια του εκτελεστήκανε σε ένα σπίτι της πόλης. Αυτό κατεδαφίστηκε το 1977 με διαταγή του δημαρχου Μπορίς Γιέλτσιν που έγινε αργότερα ο πρώτος Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στη δεκαετία του '20 η Αικατερίνενμπουργκ έγινε μεγάλο βιομηχανικό κέντρο της Ρωσίας. Κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμιου πολεμου πολλές υπηρεσίες μεταφερθήκανε στην πόλη και μερικές παρέμειναν μέχρι σήμερα. Το 1991 εγκαινιάστηκε η πρώτη γραμμή του metro της πόλης.

Αδελφοποιήσεις

Αδελφοποιήσεις υπάρχουν με τις ακόλουθες πόλεις: