Στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Kafrileontas (συζήτηση | συνεισφορές)
Kafrileontas (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 71: Γραμμή 71:


==28 χρόνια κάτω από γενική επιστράτευση==
==28 χρόνια κάτω από γενική επιστράτευση==
Η Ελλάδα κήρρυξε γενική επιστράτευση στις [[Ιούλιος 20|Ι20 Ιουλίου]], [[1974]] λόγω τηςdue to the [[Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις η ρήξη του 1974|κρίσης στην Κύπρο]]και ήρθη [[Δεκέμβριος 18|18 Δεκεμβρίου]], [[2002]].
Greece entered a state of general mobilisation on [[July 20]], [[1974]] due to the [[Greco-Turkish_relations#The_1974_crisis_and_after|crisis in Cyprus]] and reverted to a state of peace on [[December 18]], [[2002]]. <!--During these 30 years, to be cont, describe how officers were not allowed to quit, or how the death penalty was instituted and the bullshit they taught us in basic training. -->



==Η θητεία ως παροχή δωρεάν εργάσιμου προσωπικού==
==Η θητεία ως παροχή δωρεάν εργάσιμου προσωπικού==

Έκδοση από την 21:34, 8 Φεβρουαρίου 2006

Μέχρι το 2004, η Ελλάδα είχε νομοθετήσει υποχρεωτική θητεία 12 μηνών, για όλους τους άνδρες άνω των 18 ετών. Ωστόσο, κινείται προς την ανάπτυξη ενός πλήρως επαγγελματικού στρατού, με στόχο την πλήρη κατάργηση της θητείας. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αναγγείλει τη σταδιακή μείωση στους 6 μήνες το 2008 και πιθανολογείται ότι μπορεί και να καταργηθεί τελείως. Παρόλο ότι γίνονται δεκτές αιτήσεις γυναικών που θέλουν να υπηρετήσουν, δεν είναι υποχρεωτικό. Η κίνηση αυτή δημιουργεί αντιρρήσεις από τους κύκλους που αντιτίθενται στην υποχρεωτική στράτευση, γιατί ενώ το Άρθρο 2 του Ελληνικού Συντάγματος θέτει υπόχρεους όλους τους Έλληνες πολίτες να υπερασπιστούν την Ελλάδα, ο φόρτος έγκειτεται ολοκληρωτικά στον ανδρικό πληθυσμό.


Νεοσύλλεκτος σμηνίτης ενώ σημαδεύει στο πεδίο βολής της 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη με το G3A3 όπλο του.

Ιστορία της υποχρεωτικής στράτευσης στην Ελλάδα

Κύριο άρθρο:Ιστορία της υποχρεωτικής στράτευσης στην Ελλάδα

Η θητεία στην Ελλάδα ξεκινάει στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο πρώτος Ελληνικός επαγγελματικός στρατός απαρτίζονταν από Γάλλους μισθοφόρους, εξίσου και η Γαλλική στολή της Σχολής Ευελπίδων.


Θάνατοι στρατεύσιμων κατά τη διάρκεια της θητείας

Κύριο άρθρο: Θάνατοι στρατεύσιμων κατά τη διάρκεια της θητείας τους

Τα τελευταία 15 χρόνια, σε καιρό ειρήνης δηλαδή, έχουνε πεθάνει εν ώρα υπερεσίας πάνω από 150 μόνιμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και στρατεύσιμοι.

Οικονομικές επιπτώσεις στους στρατεύσιμους

Οι κληρωτοί δεν λαμβάνουν ιατρική ασφάλιση κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ούτε ο χρόνος της θητείας συνυπολογίζεται στα χρόνια εργασίας τους που θεμελιώνουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Λαμβάνουν, όμως, πλήρη ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη από τα κατά τόπους στρατιωτικά νοσοκομεία, εφ' όσον αυτά υπάρχουν στον τόπο που υπηρετούν, αλλιώς αναγκάζονται να μεταφερθούν στην Αθήνα. Ο μισθός του κληρωτού είναι, συμβολικά, 9 ευρώ το μήνα για τους οπλίτες/σμηνίτες/κληρωτούς, 11 ευρώ για τους στρατεύσιμους δεκανείς/υποσμηνίες/υποκελευστές, στρατεύσιμους λοχίες/σμηνίες/κελευστές και 600 ευρώ για τους Δόκιμους και των τριών σωμάτων. Οι δόκιμοι υπηρετούν 5 μήνες παραπάνω από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Ο μισθός δεν αρκεί για να καλύψει τα έξοδα των κληρωτών, ιδιαίτερα όταν ένας κληρωτός υπηρετεί μακριά από τον τόπο διαμονής του, με αποτέλεσμα οι κληρωτοί να ζούνε από την οικονομική στήριξη των γονέων τους κατά την διάρκεια της θητείας τους.

Οι 'Ελληνες εργοδότες προτιμούν να μην προσλαμβάνουν άνδρες μεγαλύτερους των 32-35 ετών]], γιατί συνδέουν αυτή την ηλικία με το αυξημένο κόστος μισθοδοσίας που αντιστοιχεί σε παντρεμένους υπαλλήλους, χωρίς ωστόσο πρώτα να ενημερωθούν, εάν ο υποψήφιος είναι παντρεμένος ή όχι. Ο αριθμός των φοιτητών στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί μέσα σε επτά χρόνια, από το 1997 έως το 2004. Αυτό δυστυχώς οδήγησε στην αύξηση του ποσοστού ανεργίας των αποφοίτων ανωτάτων σχολών, αφού σε πολλούς τομείς της αγοράς εργασίας η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση. Επίσης, λόγω της μετάθεσης της βαριάς βιομηχανίας σε γειτονικές χώρες της Ελλάδας, το γενικό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία 6 χρόνια (σημερινό ποσοστό ανεργίας, όπως καταγράφηκε το 2004, είναι το 10% της ενεργούς εργατικής δύναμης). Όλοι αυτοί οι παράγοντες- financial dependance during tour, ageism, entering the workforce in their late 20s, increased unemployment, ensure that the average Greek male feels the economic repercussions of constituency for years after he has fulfilled his military obligations.

Αντιμετώπιση της θητείας από τους στρατεύσιμους

Η στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα γενικά θεωρείται από τους στρατεύσιμους χάσιμο χρόνου, καθόσον μετά την υπηρεσία στα Κέντρα Εκπαίδευσης δε λαμβάνει χώρα κάποια περαιτέρω εκπαίδευση στις μονάδες τοποθέτησης. Οι περισσότεροι νοιώθουν τη στράτευση "αναγκαίο κακό", γιατί δεν μπορεί να αποφευχθεί χωρίς σοβαρές συνέπειες. Πιστεύεται επίσης ότι η υποχρεωτική στράτευση αποτελεί προσπάθεια των [[Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων|]] να έχουν λόγο και δύναμη στον πολιτικό και κοινωνικό βίο.

Αντιρρησίες Συνείδησης

Κύριο άρθρο: Αντιρρησίες συνείδησης στην Ελλάδα

Το 1997, Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε διάταγμα που εδραίωνε την εναλλακτική και άοπλη θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης. Το 2001, με την ανανέωση του Ελληνικού Συντάγματος αναγνώρισε το δικαίωμα στην συνειδητή αντίρρηση στράτευσης. Μέχρι το 2004, οι εναλλακτικές μορφές στράτευσης έχουν διπλή διάρκεια από την κανονική θητεία, πλην ένα μήνα. Η άοπλη στράτευση έχει διάρκεια 50% παραπάνω από την ένοπλη. Το γεγονός δείχνει ότι η εναλλακτική θητεία στην Ελλάδα έχει τη μορφή τιμωρίας και όχι πραγματική μορφή θητεία ως προσφορά σε κάποιο κοινωνικό φορέα. Το Υπουργείο Άμυνας δεν έχει ποτέ δικαιολογήσει επισήμως γιατί η εναλλακτική θητεία είναι μεγαλύτερη της κανονικής.

Οι εκτελούντες εναλλακτική θητεία δουλεύουν σε ένα δημόσιο ίδρυμα, και σε καμία περίπτωση στον τόπο κατοικίας τους. Το κράτος δεν προμηθεύει ούτε με τα στοιχειώδη έξοδα διαμονής. Οι εκτελούντες εναλλακτική θητεία αμείβονται με το ποσό των 210 ευρώ, που δεν είναι ικανό να καλύψει τα έξοδα διαμονής τους στον εκτός τόπο κατοικίας τους.

Ανυπότακτοι εσωτερικού και εξωτερικού

Μέχρι το 2002, οι έλληνες πολίτες που δεν είχαν ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρώσεις και ζούσαν στο εξωτερικό δεν είχαν το δικαίωμα να αποκτήσουν διαβατήριο όταν το πρώτο τους διαβατήριο είχε λήξει μια φορά. Τη χρονιά αυτή το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο που παραχωρεί το δικαίωμα σε όλους τους έλληνες πολίτες να αποκτούν διαβατήριο ανεξάρτητα από την στρατολογική τους κατάσταση. Το 2004, το Κοινοβούλιο παραχώρησε αμνηστία στους Ανυπότακτους Εξωτερικού, πάνω από 30 ημέρες σε ένα μονό ημερολογιακό έτος, επιτρέποντας αυτούς να επισκευτούν την Ελλάδα κατά το διάστημα αυτό. Οι Ανυπότακτοι Εσωτερικού (άτομα δηλαδή, που διάλεξαν να μην απαντήσουν στην πρόσκληση για στράτευση και που ζουν στην Ελλάδα) απαγορεύεται να βγούν από τη χώρα, χωρίς όμως να μπορεί να γίνει κάνένας ουσιαστικός έλεγχος από την πλευρά των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς η ανυποταξία δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα εκτός Ελλάδας. Δεν επιτρέπεται ακόμα να αποκτήσουν διαβατήριο, αλλά λόγο ότι το Απολυτήριο Στρατού είναι προσωπικό δεδομένο, οι νομαρχίες έχουν πάψει να ζητούν αντίγραφο.

Παλαϊκή Άμυνα

Το 1998, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τον νόμο 2641 ο οποίος υποχρεώνει Έλληνες κι Ελληνίδες ανάμεσα στα 18 και 60 να καταχθούν σε μια Εθνική φρουρά. Η φρουρά θα απαντά σε εχθρικές κινήσεις, θα συμμετέχει στην αντιμετώπιση φυσικών κατασροφών και κάθε είδους επείγοντος αλλά ο νόμος δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

Πολιτικές σκοπιμότητες και χρήση του Στρατεύματος για οικονομική ενίσχυση τοπικών κοινωνιών

Επιβολή στράτευσης στα 18

28 χρόνια κάτω από γενική επιστράτευση

Η Ελλάδα κήρρυξε γενική επιστράτευση στις Ι20 Ιουλίου, 1974 λόγω τηςdue to the κρίσης στην Κύπροκαι ήρθη 18 Δεκεμβρίου, 2002.

Η θητεία ως παροχή δωρεάν εργάσιμου προσωπικού

Η θητεία ως μή συντάξιμη, μή ασφαλιζόμενη εργασία

Δείτε επίσης

Ταινίες

Μουσική


Λογοτεχνία

Εφημερίδες

Γελοιογράφοι

Εξωτερικοί σύνδεσμοι