Αγία Ειρήνη (μεγαλομάρτυς): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ μκρδ
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η '''Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς''' έζησε περί τον [[4ος αιώνας|4ο αιώνα]]. Ήταν από τη Μενεγή, κόρη του πέρση στο θρήσκευμα τοπικού άρχοντα Λικίνιου.
Η '''Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς''' έζησε περί τον [[4ος αιώνας|4ο αιώνα]]. Ήταν από τη Μενεγή, κόρη του Πέρση στο θρήσκευμα τοπικού άρχοντα Λικίνιου.


Το αρχικό όνομά της ήταν Πηνελόπη, όπου όταν και ασπάσθηκε τον [[χριστιανισμός|Χριστιανισμό]] βαπτίσθηκε Ειρήνη. Η χριστιανική παράδοση αναφέρει πως ήταν εξαιρετικής ομορφιάς και μόρφωσης και με ιδιαίτερη ευφράδεια και έντονο θρησκευτικό ζήλο. Ανέλαβε ιεραποστολικά καθήκοντα στη [[Περσία]] επί [[Σαπώρ Β΄]] όπου και υπέστη μεγάλη καταδίωξη.
Το αρχικό όνομά της ήταν Πηνελόπη. Όταν όμως ασπάσθηκε τον [[χριστιανισμός|Χριστιανισμό]] βαπτίσθηκε Ειρήνη. Η χριστιανική παράδοση αναφέρει πως ήταν εξαιρετικής ομορφιάς και μόρφωσης και με ιδιαίτερη ευφράδεια και έντονο θρησκευτικό ζήλο. Ανέλαβε ιεραποστολικά καθήκοντα στη [[Περσία]] επί [[Σαπώρ Β΄]] όπου και υπέστη μεγάλη καταδίωξη.


Τελικά η Ειρήνη κατέφυγε στην [[Έφεσος|Έφεσο]] συνεχίζοντας να διδάσκει με ακόμη εντονότερο ζήλο και με λαμπρά αποτελέσματα μέχρι πέθανε στην ίδια πόλη. Η [[Ορθόδοξη Εκκλησία]] ανακήρυξε την Ειρήνη Αγία και μεγαλομάρτυρα και όρισε να τιμάται η μνήμη της στις [[5 Μαΐου]] κατ΄ έτος.
Τελικά η Ειρήνη κατέφυγε στην [[Έφεσος|Έφεσο]] συνεχίζοντας να διδάσκει με ακόμη εντονότερο ζήλο και με λαμπρά αποτελέσματα ως το θάνατό της που έλαβε χώρα στην ίδια πόλη. Η [[Ορθόδοξη Εκκλησία]] ανακήρυξε την Ειρήνη Αγία και μεγαλομάρτυρα και όρισε να τιμάται η μνήμη της στις [[5 Μαΐου]] κατ΄ έτος.


[[Κατηγορία: Χριστιανοί άγιοι]]
[[Κατηγορία: Χριστιανοί άγιοι]]

Έκδοση από την 15:14, 5 Μαΐου 2008

Η Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς έζησε περί τον 4ο αιώνα. Ήταν από τη Μενεγή, κόρη του Πέρση στο θρήσκευμα τοπικού άρχοντα Λικίνιου.

Το αρχικό όνομά της ήταν Πηνελόπη. Όταν όμως ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό βαπτίσθηκε Ειρήνη. Η χριστιανική παράδοση αναφέρει πως ήταν εξαιρετικής ομορφιάς και μόρφωσης και με ιδιαίτερη ευφράδεια και έντονο θρησκευτικό ζήλο. Ανέλαβε ιεραποστολικά καθήκοντα στη Περσία επί Σαπώρ Β΄ όπου και υπέστη μεγάλη καταδίωξη.

Τελικά η Ειρήνη κατέφυγε στην Έφεσο συνεχίζοντας να διδάσκει με ακόμη εντονότερο ζήλο και με λαμπρά αποτελέσματα ως το θάνατό της που έλαβε χώρα στην ίδια πόλη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ανακήρυξε την Ειρήνη Αγία και μεγαλομάρτυρα και όρισε να τιμάται η μνήμη της στις 5 Μαΐου κατ΄ έτος.