Εθνική Νότιας Κορέας (ποδόσφαιρο ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοκρατία της Κορέας
Χώρα/περιοχή
που εκπροσωπεί
Νότια Κορέα
Προσωνύμιο아시아의 호랑이
(Ασιατικές Τίγρεις)
ΟμοσπονδίαΚορεατιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
ΣυνομοσπονδίαΑΦΚ (Ασία)
Επιμέρους
συνομοσπονδία
EAFF
Προπονητής Πάουλο Μπέντο
Περισσότερες
συμμετοχές
Χονγκ Μγιανγκ-μπο (136)
Κορυφαίος σκόρερΤσα Μπουμ-κουν (55)
Κωδικός ΦΙΦΑKOR
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Νότιας Κορέας (κορεατικά: 대한민국 축구 국가대표팀, Daehan Minguk Chukgu) εκπροσωπεί τη Νότια Κορέα στις διεθνείς διοργανώσεις ποδοσφαίρου και τελεί υπό τον έλεγχο της Κορεατιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (KFA) που είναι μέλος της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (AFC).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παγκόσμιο Κύπελλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νότια Κορέα έχει προκριθεί εννέα φορές σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, με πιο πρόσφατη το 2010. Η πρώτη της συμμετοχή, ήταν το 1954, όπου και αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2002, το οποίο διοργάνωσε απο κοινού με την Ιαπωνία, έφτασε ως τον Μικρό τελικό χάνοντας από την Τουρκία με 3-2. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2010, στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής έφτασε μέχρι τη φάση των 16.

Ασιατικό Κύπελλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Ασιατικό Κύπελλο, έχει κατακτήσει το τρόπαιο δύο φορές, το 1956 αλλά και το 1960 ως διοργανώτρια.

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χονγκ Μγιανγκ-μπο είναι πρώτος σε συμμετοχές για την εθνική Νότιας Κορέας, με 136, ενώ πρώτος σκόρερ είναι ο Τσα Μπουμ-κουν με 55 γκολ.

Διακριτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εθνική ομάδα της Νότιας Κορέας συνήθιζε να χρησιμοποιεί τη σημαία της Δημοκρατίας της Κορέας ως σήμα στη φανέλα της μέχρι το 2001, όταν παρουσιάστηκε ένα νέο έμβλημα που αναπαριστούσε μια τίγρη.[1] Στις 5 Φεβρουαρίου του 2020, η Κορεατιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δημοσίευσε ένα νέο, πιο απλοϊκό λογότυπο.[2] Το έμβλημα διατήρησε την τίγρη, αν και σε πιο μινιμαλιστικό σχέδιο, κλεισμένο σε ορθογώνιο πλαίσιο.[2] Το κόκκινο, το μπλε και το λευκό, τα παραδοσιακά χρώματα της Νότιας Κορέας, διατηρήθηκαν στο νέο λογότυπο.[2]

Χρώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόκκινο είναι το παραδοσιακό χρώμα της φανέλας της εθνικής ομάδας της Νότιας Κορέας, οι οποία κατά συνέπεια φέρει το προσωνύμιο «Κόκκινοι», ενώ οι οπαδοί αποκαλούνται «Κόκκινοι Διάβολοι». Η εκτός έδρας φανέλα ποικίλλει μεταξύ λευκού και μπλε. Το 1994, η φανέλα των εντώς έδρας αγώνων άλλαξε από κόκκινο σε λευκό, αλλά τον Οκτώβριο του 1995, το κόκκινο επέστρεψε ως το χρώμα των εντός έδρας αγώνων, σε συνδυασμό με μαύρο παντελόνι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "호랑이 한국축구 새얼굴" .. 축구協 엠블럼 공식발표. Naver.com (στα Κορεατικά). Korea Economic Daily. 2 Μαΐου 2001. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2020. 
  2. 2,0 2,1 2,2 KFA, 신규 엠블럼 공개...19년만에 새 얼굴로 (στα Κορεατικά). Korea Football Association. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]