Εαρινή Συμφωνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Εαρινή Συμφωνία
ΟνομασίαΕαρινή Συμφωνία
ΔημιουργόςQ472237
Έτος δημιουργίας1886
ΕίδοςΛάδι σε μουσαμά
Ύψος100 εκατοστά
Πλάτος196 εκατοστά
ΠόληΑθήνα, Ελλάδα
ΜουσείοΕθνική Πινακοθήκη
δεδομένα

Η Εαρινή Συμφωνία είναι αλληγορικός πίνακας του Νικολάου Γύζη. Η δημιουργία του πίνακα ξεκίνησε το 1885 και ολοκληρώθηκε το 1886. Η Εαρινή Συμφωνία εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη. Ο πίνακας θεωρήθηκε η αρχή της νεοϊδεαλιστικής τέχνης του Γύζη.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Εαρινή Συμφωνία απεικονίζονται αιθέριες και αγγελικές μορφές, κάποιες από τις οποίες παρουσιάζονται να παίζουν βιολί και άρπα. Φαίνονται να είναι ταυτόχρονα και άυλες αλλά και ανθρώπινες. Οι δεκάδες αυτές οπτασίες, μεταξύ τους και νεαρές μορφές, κατευθύνονται από την ομίχλη προς στο εύφορο έδαφος. Ο ουρανός και η γη δείχνουν να ενώνονται, με σκοπό την αναγέννηση της φύσης.

Συμβολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας, με τις αέρινες φιγούρες και τη μουσική υπότασή του, αναδεικνύει τη μεγαλειότητα της Άνοιξης και την αναγέννησης της φύσης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εαρινή Συμφωνία αρχικά εκτέθηκε στο Γερμανικό Τμήμα της Έκθεσης του Παρισιού, ενώ έπειτα αποκτήθηκε από τη Νέα Πινακοθήκη του Μονάχου, στα υπόγεια της οποίας έπαθε σημαντικές φθορές. Υπό άγνωατες συνθήκες, βρέθηκε αργότερα στη Μασσαλία, και αγοράστηκε εκεί από τον Αντώνη Μπενάκη, ο οποίος τη χάρισε στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Οι Μεγάλοι Έλληνες Ζωγράφοι: Νικόλαος Γύζης", Ιωάννης Παπαϊωάννου, ISBN 960-442-542-0

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]