Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης (Oμάδες Δ.ΕΛ.Τ.Α)
ΧώραΕλλάδα
ΚλάδοςΆμεση Δράση
ΤύποςΚατασταλτική δύναμη
ΡόλοςΑντιμετώπιση βίαιων διαδηλώσεων και συγκρούσεων
Δύναμη300 άτομα (2009)
ΥπαγωγήΕλληνική Αστυνομία
ΑρχηγείοΑθήνα
Διοίκηση
ΔιοικητήςΑστυνομικός Διευθυντής Γιώργος Σταύρακας (2015)

H Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης, γνωστή και ως ΔΡΑΣΗ, και από το 2021 ως Ομάδα ΔΡΑΣΗ [1] είναι μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταστολή σοβαρών επεισοδίων. Κρίθηκε ως επιτυχημένη ομάδα και προσέλκυσε αξιωματούχους από την Κίνα και την Ιαπωνία προκειμένου να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να δημιουργήσουν αντίστοιχες μονάδες.[2] Παρόλο τις επιτυχίες που πέτυχε η συγκεκριμένη μονάδα διαλύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 λόγω των πολλών περιπτώσεων αστυνομικής βίας και ακραίας καταστολής.[3][4] Πολλοί βουλευτές της ΝΔ είχαν ζητήσει επανειλημμένα την ανασύσταση των ομάδων ΔΕΛΤΑ,[5] το οποίο έγινε το 2019 επί κυβέρνηση της ΝΔ, αλλάζοντας το όνομα σε ΔΡΑΣΗ.

Συγκρότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΔΕΛΤΑ συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2009 με σκοπό να περιορίσει ακραία έκνομες ενέργειες στο κέντρο των Αθηνών. Εκείνη την εποχή ήταν σε έξαρση μια σειρά επιθέσεων από αγνώστους σε τράπεζες, αστυνομικά τμήματα και καταστήματα. Η τότε πολιτική ηγεσία με υπουργό Δημοσίας Τάξης τον Προκόπη Παυλόπουλο και υφυπουργό τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη,[6] σε συνεργασία με τον εμπνευστή της, τότε Γ.Α.Δ.Α., υποστράτηγο Γιάννη Ραχωβίτσα, αποφάσισε τη συγκρότηση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης από 300 ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες, οι οποίοι θα κινούνταν περιμετρικά του κέντρου, σε ομάδες των δέκα ατόμων με έναν ομαδάρχη και θα είχαν την πρώτη επαφή και σύγκρουση με τους δράστες περίπου στα 3,5 λεπτά. Ο μέσος όρος ηλικίας των αντρών που στελέχωναν τις ομάδες ήταν τα 28-30 έτη και έπρεπε να κατέχουν δίπλωμα μοτοσυκλέτας και να έχουν υπηρετήσει την θητεία τους στις ειδικές δυνάμεις. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΔΕΛΤΑ βασίστηκε στη λογική της ταχείας αντίδρασης. Η ισχύς, η ευελιξία και η αντίδραση αυτού του τύπου αστυνόμευσης διαρκούσαν ελάχιστο χρόνο και συγκεκριμένα δεν υπερέβαιναν τα τέσσερα με πέντε λεπτά. Η διοίκηση της ανατέθηκε στον τότε αστυνομικό διευθυντή Γιώργο Σταύρακα. Σημαντικά συνέβαλαν στην δημιουργία και μετέπειτα λειτουργία της, ο Προεδρος και Γραμματεας των ειδικών φρουρών Βασιλης Ντουμας και Στρατος Μαυροειδακος. Η μονάδα ενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2009 και έκανε την εμφάνιση της στο κέντρο των Αθηνών.[7]

Το έμβλημα της μονάδας αποτελούνταν από το σύμπλεγμα του θυρεού της Ελληνικής δημοκρατίας στο φόντο, το 4ο γράμμα της αλφαβήτου δέλτα στην κορυφή του, υπάρχει ένας κεραυνός καταδεικνύοντας την ταχύτητα και την άμεση επέμβαση, το λευκό σπαθί του Σπαρτιάτη που διαπερνά το Δέλτα που συμβολίζει την κρούση των ελαφρά οπλισμένων τμημάτων, τα οποία περιβάλλονται από κλάδους δάφνης καταδεικνύοντας την ισονομία και την δικαιοσύνη.

Καθήκοντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια αποστολή των ομάδων ήταν:

  • η διενέργεια επιλεκτικών ελέγχων σε υπόπτους,
  • η άμεση επέμβαση για την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών από οργανωμένες ομάδες κατά την διάρκεια διαδηλώσεων καθώς και ληστείες και δολοφονίες.
  • ενεργή ασφάλεια σε δραστηριότητες αθλητισμού
  • συνοδεία αυτοκινητοπομπών και επίσημων προσώπων
  • συμμετοχή σε αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης κτιρίων που τελούσαν υπό κατάληψη.

Στατιστικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Συμμετοχές σε μέτρα τάξης με επεισόδια 182
  • Προσαγωγές 2365
  • Συλλήψεις κατά την διάρκεια συγκεντρώσεων 685
  • Λοιπές συλλήψεις 326
  • Σύνολο συλλήψεων 1004[8]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Π.Δ. 29/2021 - ΦΕΚ Α 74/11.05.2021
  2. Περιοδικό Δούρειος ίππος, στατιστικά στοιχεία για την ΔΕΛΤΑ, τεύχος 29 Μάρτιος 2017
  3. Ομάδες ΔΕΛΤΑ από το vice
  4. «Τελευταίες περιπολίες για την ομάδα Δέλτα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2017. 
  5. Την ανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ ζητούν 10 βουλευτές της Ν.Δ.[νεκρός σύνδεσμος]
  6. Ομάδες ΔΕΛΤΑ από το vice
  7. Ομάδες ΔΕΛΤΑ από το vice
  8. Περιοδικό Δούρειος ίππος, τεύχος 29 Μάρτιος 2017