Διαγωγή... μηδέν!

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Διαγωγή μηδέν)
Διαγωγή... Μηδέν!
Κινηματογραφική αφίσα.
ΣκηνοθεσίαΓιάννης Φιλίππου
Μιχαήλ Γαζιάδης
ΠαραγωγήΑνζερβός
ΣενάριοΔημήτρης Γιαννουκάκης
ΠρωταγωνιστέςΈλλη Λαμπέτη
Λάμπρος Κωνσταντάρας
Ντίνος Ηλιόπουλος
Φραγκίσκος Μανέλλης
Λέλα Πατρικίου
Σπύρος Πατρίκιος
ΜουσικήΝίκυ Γιάκοβλεφ
ΤραγούδιΣτίχοι:
Κώστας Νικολαΐδης
Ρέτη Ταμπακοπούλου
ΦωτογραφίαΜιχάλης Γαζιάδης
ΣκηνογραφίαΚώστας Νικολαΐδης
Εταιρεία παραγωγήςΑνζερβός
Πρώτη προβολή7 Μαρτίου 1949
Διάρκεια90'
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική

Το Διαγωγή... μηδέν! είναι μια κωμική ρομαντική ελληνική κινηματογραφική ταινία, παραγωγής Ανζερβός σε σενάριο Δημήτρη Γιαννουκάκη και σκηνοθεσία Μιχαήλ Γαζιάδη και Γιάννη Φιλίππου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φώτης (Λάμπρος Κωνσταντάρας), ένας φιλότιμος και ορεξάτος για δουλειά νέος, είναι ερωτευμένος με την όμορφη Μπήλιω (Έλλη Λαμπέτη), τελειόφοιτη μαθήτρια ενός επαρχιακού γυμνασίου, με την οποία είναι ερωτευμένος και ένας καθηγητής της, ο Πλάτων Παπαδάκης (Ντίνος Ηλιόπουλος). Τα πράγματα περιπλέκονται πολύ, καθώς, ο Πλάτων της κάνει καψόνια στο σχολείο, ώστε να την κρατήσει παραπάνω ώρα στην αίθουσα, κατ' επέκταση και μαζί του, με τη Μελπομένη (Λέλα Πατρικίου), διευθύντρια του σχολείου να κάνει τα στραβά μάτια, λόγω του έρωτα που έχει για τον καθηγητή.

Η παρατεταμένη παραμονή, όμως, αυτών των δυο (μαθήτριας/καθηγητή) στην αίθουσα παρεξηγείται και ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων στη μικρή κοινωνία του χωριού και, επίσης, θολώνει τον Φώτη. Εν τέλει ο Πλάτων μετατίθεται και αποκηρύσσεται, καθώς δεν επιτρέπεται ο καθηγητής να συνάπτει σχέσεις με μια μαθήτρια. Ο Πλάτων δεν τα παρατάει. Αργότερα παίρνει την ταυτότητα της αδελφής του, Ευαγγελίας (Φανή Ιακωβίδου) που έχει διοριστεί καθηγήτρια στη θέση, και επιστρέφει στο χωριό μεταμφιεσμένος γυναίκα. Δεν αργεί να αποκαλύψει, όμως, την πραγματική του ταυτότητα στην Μπἰλιω, η οποία μέχρι τότε, είχε αναλάβει την ξενάγηση της «νέας καθηγήτριας» στο χωριό. Ο Πλάτων έχει σκοπό να την κλέψει, με τη βοήθεια του χαζού επιστάτη του σχολείου, πράγμα που δεν καταφέρνει ποτέ.

Στο τέλος η άσχημη και ερωτευμένη διευθύντρια του σχολείου καταλήγει με τον Πλάτωνα και ο διστακτικός πατέρας της Μπίλιως (Σπύρος Πατρίκιος) και κοινοτάρχης του χωριού (που δεν ήθελε να δώσει την κόρη του σε φτωχό), δίνει την κόρη του στον τίμιο και εργατικό Φώτη, αφού σημειώνεται ένα περιστατικό ανδρείας από τον Φώτη, που με αυτοθυσία σώζει την Μπίλιω και από πιθανό θάνατο και από τον λωποδύτη καθηγητή, που την είχε απομονώσει σε μια βάρκα στην παραθαλάσσια εκδρομή του σχολείου.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή και παραλειπόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προβλήθηκε στις αίθουσες τη σεζόν 1948-1949 κόβοντας 67.043 εισιτήρια και κατατάχθηκε στην 4η θέση ανάμεσα σε 8 ταινίες της ίδιας σεζόν.[1] Μεταγενέστερα και άτυπα τιτλοφορήθηκε κι ως Σκάνδαλα στο παρθεναγωγείο. [2]

Η ταινία σφύζει από δράση και από πολιτικές διαπλοκές. Τέλος, είναι μια ωραία και ενδιαφέρουσα απεικόνιση της Ελλάδας μετά το τέλος του Εμφυλίου, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα εφηβικού κινηματογράφου, με την έννοια ότι η πλοκή της εκτυλίσσεται σε σχολείο.

Η Μαίρη Λαΐδου που εμφανίζεται σε έναν δεύτερο ρόλο ήταν κόρη της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου [3] [4] και σύζυγος του Φραγκίσκου Μανέλλη. [5] [6]

Πρόκειται για τη μοναδική εμφάνιση σε κινηματογραφική ταινία του γνωστού παρουσιαστή και κονφερασιέ της εποχής Ίκαρου Κανελλόπουλου, που έγινε γνωστός με το μικρό του μόνο όνομα. [7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διαγωγή... μηδέν! - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021. 
  2. «Διαγωγή...μηδέν!!! (1949)». Retromaniax. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021. 
  3. «Flick Review < Διαγωγή μηδέν | Μιχάλης Γαζιάδης (1949)». Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021. 
  4. Καρατάσιου, Άννα (7 Ιανουαρίου 2020). «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: Η συνταρακτική ζωή της θρυλικής στιχουργού». thecaller. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021. 
  5. Koukidou, Jenny. «Φραγκίσκος Μανέλλης και Μαίρη Λαΐδου». Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021. 
  6. «Έλληνες - Ελληνίδες Ηθοποιοί: ΜΑΙΡΗ ΛΑΙΔΟΥ». Έλληνες - Ελληνίδες Ηθοποιοί. 24 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021. 
  7. Ευθυμίου, Αντώνιος (1 Δεκεμβρίου 2019). «Γνωστοί Έλληνες με μία κινηματογραφική εμφάνιση | Κινηματογράφος». MAXMAG. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]