Γκουίντο ντ' Αρέτσο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκουίντο ντ' Αρέτσο
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Guido Aretinus (Λατινικά)
Γέννηση992 (περίπου)[1][2]
Αρέτσο[1]
Abbazia di Pomposa
Θάνατος1050[1][3][4]
Αρέτσο
Ιδιότηταθεωρητικός της μουσικής[5], μουσικολόγος, συνθέτης, εφευρέτης, συγγραφέας[6] και μοναχός[7][6]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Άγαλμα του Γκουίντο ντ' Αρέτσο, στην πόλη Αρέτσο της Ιταλίας

Ο Γκουίντο ντ' Αρέτσο (Guido d'Arezzo, περ. 995 - 1050) ήταν ιταλός θεωρητικός της μουσικής κατά τον Μεσαίωνα. Επινόησε το σύγχρονο σύστημα μουσικής σημειογραφίας, το μουσικό πεντάγραμμο, που αντικατέστησε τη νευματική σημειογραφία.

Ο Γκουίντο ήταν Βενεδικτίνος μοναχός στην ιταλική πόλη-κράτος Αρέτσο. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Μοναστήρι της Πομπόζα, που βρίσκεται στην Αδριατική, δίπλα στην Φερράρα. Ενώ βρισκόταν εκεί, συνειδητοποίησε ότι οι μοναχοί είχαν πρόβλημα στην απομνημόνευση των ύμνων του Γρηγοριανού μέλους. Τότε επινόησε μία μέθοδο για να μαθαίνονται ευκολότερα και γρηγορότερα. Η μέθοδος έγινε σύντομα διάσημη στη βόρεια Ιταλία. Παρόλα αυτά συνάντησε την εχθρότητα των μοναχών του αββαείου και του δόθηκε εντολή να μετακινηθεί στο Αρέτσο, μία πόλη που δεν έχει αββαείο, αλλά είχε πολλούς τραγουδιστές για να τους διδάξει.

Εκεί επινόησε πολλά διδακτικά «εργαλεία», όπως το πεντάγραμμο, το εξάχορδο μουσικό σύστημα και τα ονόματα των φθόγγων (ντο-ρε-μι, κτλ). Τα ονόματα των φθόγγων προέρχονται από έναν γρηγοριανό ύμνο όπου κάθε στίχος ξεκινά από την αμέσως ψηλότερη νότα. Από την πρώτη συλλαβή κάθε στίχου πήραν οι νότες το όνομά τους. Αυτή η ονομασία των φθόγγων χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, κτλ).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]