Γκάρι Κούπερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκάρι Κούπερ
Ο Γκάρι Κούπερ το 1941 σε διαφημιστική φωτογραφία για την προώθηση της ταινίας του Φρανκ Κάπρα Ο Λαός Προστάζει (Meet John Doe).
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Gary Cooper (Αγγλικά)
Γέννηση7 Μαΐου 1901
Χελένα, Μοντάνα, ΗΠΑ Country flag
Θάνατος13 Μαΐου 1961 (60 ετών)
Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ Country flag
Αιτία θανάτουκαρκίνος του προστάτη
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΚαλιφόρνια, Sacred Hearts of Jesus and Mary Catholic Cemetery[1] και Κοιμητήριο Χόλι Κρος[1]
ΕθνικότηταΑμερικανική
Χώρα πολιτογράφησηςΑμερικανική
ΣπουδέςΚολέγιο Γκρίνελ, Helena High School[2] και Gallatin County High School
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών, σεναριογράφος, ηθοποιός τηλεόρασης και ηθοποιός[3]
ΣύζυγοςΒερόνικα Κούπερ (1933–1961)
ΤέκναΜαρία Κούπερ
ΓονείςΤσάρλς Χένρι Κούπερ και Άλις Κούπερ
Είδος τέχνηςΚινηματογράφος (ηθοποιός)
Σημαντικά έργαΜαρόκο,
Πρίγκηψ των δολαρίων,
Λοχίας Γιόρκ,
Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές
ΒραβεύσειςΌσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου (2)
Τιμητικό Όσκαρ το 1961.
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκάρι Κούπερ (αγγλικά: Frank James Cooper, 7 Μαΐου 1901 - 13 Μαΐου 1961) ήταν Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες Ο λοχίας Γιορκ (Sergeant York) το 1941 και Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές (High Noon) το 1952. Συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Φρανκ Κάπρα, ο Γουίλιαμ Γουάιλερ και ο Χάουαρντ Χοκς σε μια σειρά ταινιών που κατέστησαν τη φιγούρα του θρυλική, καθώς κατάφερνε να δώσει λάμψη στη φιγούρα του κοινού ανθρώπου. Σε περίπου 30 χρόνια καριέρας πρωταγωνίστησε με ικανότητα σε δράματα, κωμωδίες και γουέστερν. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει 11ο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.[4]

Παιδική ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κούπερ σε ηλικία δύο ετών

Ο Φρανκ Τζέιμς Κούπερ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1901 στη Χελένα της Μοντάνας από τον Τσαρλς Χένρι Κούπερ και τη σύζυγό του Άλις. Ο πατέρας του ήταν αγρότης από το Μπέντφορντσιρ της Αγγλίας που είχε καταφέρει να γίνει αρχικά δικηγόρος κι έπειτα δικαστής. Η μητέρα του που ήλπιζε οι δυο γιοι της να λάβουν ανώτερη μόρφωση από εκείνη που τους παρείχαν τα σχολεία της Μοντάνας τους έστειλε στο Σχολείο Ντανστέιμπλ του Μπέντφορντσιρ στην Αγγλία, όπου φοίτησαν μεταξύ του 1910 και του 1913. Μετά το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου η μητέρα του Κούπερ έφερε τα παιδιά της πίσω στην Αμερική. Στα 13 του ο Κούπερ έσπασε τη λεκάνη του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κι ο θεράπων ιατρός του του συνέστησε την ιππασία ως μέθοδο θεραπείας. Ο Κούπερ αργότερα σπούδασε στην Αϊόβα, στο κολέγιο Γκρινέλ μέχρι και το 1924 αλλά δεν αποφοίτησε. Προσπάθησε επίσης να μπει στη θεατρική ομάδα του κολεγίου αλλά δεν έγινε δεκτός. Επέστρεψε στη Χελένα για να δουλεψει στο ράντσο ενώ σχεδίαζε σκίτσα για την τοπική εφημερίδα. Όταν οι γονείς του μετακόμισαν την ίδια χρονιά στο Λος Άντζελες, ο Κούπερ αποφάσισε να τους ακολουθήσει, σκεπτόμενος ότι θα ήταν προτιμότερο να πεθαίνει της πείνας σε θερμότερα κλίματα κι όχι στην παγωνιά.

Χόλιγουντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφότου απέτυχε σε μια σειρά διαφορετικών εργασιών, ο Κούπερ, όπως πολλοί ηθοποιοί της εποχής, βρήκε δουλειά ως κομπάρσος σε βωβές ταινίες. Δυο χρόνια αργότερα άρχισε να έχει μια μικρή επιτυχία με τη συμμετοχή του σε ταινίες στο πλευρό της Κλάρας Μπόου. Ταινίες όπως το το θρυλικό Ιτ (It, 1927) και τα Τα φτερά (Wings, 1927), που ήταν και το πρώτο φιλμ που βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, του χάρισαν σχετική αναγνωρισιμότητα. Την περίοδο εκείνη άλλαξε και το όνομά του, πλέον ήταν γνωστός ως Γκάρι Κούπερ ή ως Κουπ όπως τον φώναζαν τα πιο κοντινά του άτομα. Ήταν η ταινία Στην αγχόνη (The Virginian) του 1929 που τον έκανε αστέρι πρώτου μεγέθους. Ήταν η πρώτη του απόπειρα σε ομιλούσα ταινία και στέφθηκε με επιτυχία.

Ένα αστέρι γεννιέται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δεκαετία του 1930 ήταν γεμάτη επιτυχίες από την αρχή για τον Κούπερ. Το 1930 πρωταγωνίστησε δίπλα στη Μαρλέν Ντίτριχ στο κλασικό δράμα του Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ, Μαρόκο (Morocco, 1930) και ακολούθησαν η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ Αποχαιρετισμός στα όπλα (A Farewell to Arms, 1932), που προβλήθηκε στην Ελλάδα ως Αποχαιρετισμός στη σημαία, το τολμηρό Ερωτικές καντρίλιες (Design for Living, 1933) του Ερνστ Λιούμπιτς, το Οι λογχοφόροι της Βεγγάλης (The Lives of a Bengal Lancer, 1935), το Ο πόθος (Desire, 1936) ξανά με την Ντίτριχ, καθώς και η πρώτη του συνεργασία με τον Φρανκ Κάπρα στην ταινία Ο πρίγκηψ των δολαρίων (Mr. Deeds Goes To Town, 1936) που του απέφερε την πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ. Ο Κούπερ ήταν η πρώτη επιλογή του παραγωγού Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ για το ρόλο του Ρετ Μπάτλερ στη θρυλική ταινία Όσα παίρνει ο άνεμος. Ο Κούπερ όμως απέρριψε το ρόλο κι ήταν ανένδοτος καθώς πίστευε ότι η ταινία επρόκειτο να είναι η μεγαλύτερη αποτυχία όλων των εποχών. Απέρριψε επίσης τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ταινίες Πριν από τη θύελλα (The Foreign Correspondent) και Σαμποτέρ (Saboteur) του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Χρόνια αργότερα παραδέχτηκε ότι η κίνηση αυτή ήταν λανθασμένη. Το 1933 ο Κούπερ παντρεύτηκε την κοσμική Βερόνικα Μπάλφι, με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη Μαρία Κούπερ.

Ο Γκάρι Κούπερ και η Τζόαν Φοντέιν με τα Όσκαρ τους στο τέλος της τελετής του 1941

Όσκαρ και πτώση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανοδική πορεία του Κούπερ συνεχίστηκε και τη δεκαετία του 1940. Το 1940 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον μεγάλο σκηνοθέτη Γουίλιαμ Γουάιλερ για την ταινία Ο λέων της δύσεως (The Westerner), ενώ την επόμενη χρονιά συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με τον Φρανκ Κάπρα για την ταινία Ο λαός προστάζει (Meet John Doe). Στην ταινία Ο λαός προστάζει συμπρωταγωνίστησε για πρώτη φορά με τη Μπάρμπαρα Στάνγουικ. Την ίδια χρονιά γύρισε δυο ταινίες και με άλλον έναν θρύλο του σινεμά, το σκηνοθέτη Χάουαρντ Χοκς. Η πρώτη ήταν η σοφιστικέ κομεντί Ο καθηγητής και η γυμνή χορεύτρια (Ball Of Fire), ξανά στο πλευρό της Στάνγουικ και η δεύτερη ήταν το πολεμικό δράμα Ο λοχίας Γιορκ που του χάρισε τη δεύτερη υποψηφιότητα και το πρώτο του Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου. Την επόμενη χρονιά η συμμετοχή του στην ταινία Αποθέωση (The Pride Of The Yankees), στο ρόλο του θρυλικού παίχτη του μπέιζμπολ Λου Γκέριγκ του εξασφάλισε την τρίτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου, το οποίο έχασε από τον Τζέιμς Κάγκνεϊ. Ο Κούπερ έλαβε την τέταρτή του υποψηφιότητα για Όσκαρ το 1943 όταν πρωταγωνίστησε στην πολυαναμενόμενη για την εποχή μεταφορά του μυθιστορήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Για ποιον χτυπά η καμπάνα, σε σκηνοθεσία του Σαμ Γουντ και με συμπρωταγωνίστριες τις Ίνγκριντ Μπέργκμαν και Κατίνα Παξινού. Το Όσκαρ όμως αυτή τη φορά πήγε στον Πολ Λούκας για την ταινία Φρουρά επί του Ρήνου (Watch On The Rhine). Για το υπόλοιπο μέρος της δεκαετίας ο Κούπερ συμμετείχε κυρίως σε αδιάφορες παραγωγές, με εξαίρεση ίσως το Χαλύβδινες ψυχές (The Fountainhead) του 1949 πλάι στην Πατρίσια Νιλ, έπρεπε να έρθει η επόμενη δεκαετία για να ανακάμψει.

Το κυνήγι των μαγισσών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κούπερ στα τέλη της δεκαετίας του 1940 παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων, προκειμένου να ονοματίσει συναδέλφους του οι οποίοι είτε υπήρξαν ή εξακολουθούσαν να είναι μέλη του κομμουνιστικού κόμματος. Ο Κούπερ, μέλος της Ένωσης κινηματογραφιστών για την διατήρηση του αμερικανικού ιδεώδους του Τζον Γουέιν, δεν κατέδωσε συναδέρφους του, αποκάλυψε όμως ότι είχε ακούσει κάποιους να τονίζουν την παλαιότητα του αμερικανικού συντάγματος και να λένε ότι θα προτιμούσαν κυβέρνηση δίχως Κογκρέσο. Για τον Κούπερ αυτές οι δηλώσεις ήταν εντελώς αντιπατριωτικές. Η κατάθεση του Κούπερ δόθηκε ένα μήνα πριν την έκδοση της μαύρης λίστας του Χόλυγουντ.

Δεύτερο Όσκαρ, επάνοδος και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κούπερ με τη μέλλουσα σύζυγό του, Βερόνικα Μπαλφ, το 1933

Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1940 δεν ήταν γενναιόδωρο για τον Κούπερ, που έκανε απανωτές αποτυχίες. Η νέα δεκαετία όμως τον αποζημίωσε χαρίζοντάς του ακόμα ένα Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου, για την ταινία του Φρεντ Τσίνεμαν Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές (High Noon) του 1952. Η ταινία αυτή είναι σύμφωνα με τους κριτικούς η καλύτερη του Κούπερ κι ένα από τα καλύτερα γουέστερν όλων των εποχών. Στο πλάι του Κούπερ εμφανίστηκε μια νεότατη Γκρέις Κέλι στη δεύτερή της μόλις ταινία. Φημολογείται ότι οι δυο τους σύναψαν ερωτικές σχέσεις κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Μετά τη δεύτερή του νίκη ο Κούπερ συνέχισε να κάνει επιτυχημένες ταινίες όπως το γουέστερν Βέρα Κρουζ (Vera Cruz, 1954) σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Όλντριτς, Άνθρωπος χωρίς όπλα (Friendly Persuasion) στη δεύτερή του συνεργασία με το Γουάιλερ και στο Αριάν (Love In The Afternoon) σε σενάριο και σκηνοθεσία Μπίλι Γουάιλντερ και πλάι στην Όντρεϊ Χέπμπορν.

Ο Κούπερ με τη Φέι Ρέι στην ταινία του 1930 Εκτός νόμου
Ο Κούπερ με την Μπάρμπαρα Στάνγουικ στην ταινία του 1941 Ο καθηγητής και η γυμνή χορεύτρια

Το 1960 του διέγνωσαν καρκίνο στον προστάτη αφότου είχε κάνει μετάσταση στο παχύ έντερο, στον πνεύμονα και τα οστά. Το 1961 η Ακαδημία του Κινηματογράφου θέλησε να τον τιμήσει με Όσκαρ καριέρας, αλλά ο Κούπερ ήταν πολύ άρρωστος για να παρευρεθεί στην τελετή. Ο στενός του φίλος Τζέιμς Στιούαρτ δέχτηκε το βραβείο για λογαριασμό του, με δάκρυα στα μάτια. Ένα μήνα αργότερα, στις 13 Μαΐου του 1961, ο ηθοποιός με το αθλητικό παράστημα και το γοητευτικό χαμόγελο έφυγε σε ηλικία 60 ετών, αφού μεσουράνησε για μία 30ετία αποσπώντας δύο Όσκαρ για τις ταινίες Λοχίας Γιορκ (1941) και Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές (1952). Ο Γκάρι Κούπερ ταυτίστηκε με την εικόνα του δυνατού, ήσυχου, καλού Αμερικανού, με την εύθραυστη αρρενωπότητα, την άνεση και αξιοπρέπεια[5].

Ο Κούπερ με την Αν Χάρντινγκ στην ταινία του 1935 Η φωνή του πεπρωμένου
Ο Κούπερ με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν στην ταινία του 1943 Για ποιον χτυπά η καμπάνα
Ο Κούπερ με την Ντόροθι Μακ Γκουάιαρ στην ταινία του 1956 Ο άνθρωπος δίχως όπλα

Επιλεγμένη φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Ελληνικός τίτλος Ρόλος
Δεκαετία 1920
1923 The Last Hour κομπάρσος
1925 Dick Turpin Η αιχμάλωτος κομπάρσος
The Trail Rider καβαλάρης
The Thundering Herd κυνηγός βουβαλιών
Riders of the Purple Sage καβαλάρης
The Drug Store Cowboy καουμπόης
Wild Horse Mesa καουμπόης
The Vanishing American κομπάρσος
The Eagle Ο αϊτός μασκοφόρος Κοζάκος
Tricks κομπάρσος
Warrior Gap κομπάρσος
Ben Hur Μπεν Χουρ Ρωμαίος φρουρός
North Star κάτοικος
1926 Three Pals οδηγός που φλερτάρει με την Μπέτυ
The Enchanted Hill κομπάρσος
The Johnstown Flood διασωθείς
Watch Your Wife Προσέχτε τη γυναίκα σας κομπάρσος
Thundering Speed κομπάρσος
The Winning of Barbara Worth Έιμπ Λι
Old Ironsides Ταν ή επί τας ναυτικός
Bad Man's Bluff κομπάρσος
1927 It ανταποκριτής εφημερίδας
Children of Divorce Έντουαρντ Ντ. Λάραμπι (Τεντ)
Arizona Bound Ντέιβ Σόλτερ
Wings δόκιμος Γουάιτ
The Last Outlaw σερίφης Μπάντι Χέιλ
Nevada Νεβάδα Νεβάδα
1928 Beau Sabreur Ο ωραίος σπαθιστής ταγματάρχης Ανρί ντε Μποζολέ
Doomsday Άρνολντ Φερζ
The Legion of the Condemned Γκέιλ Πράις
Half a Bride λοχαγός Έντμουντς
Lilac Time Ο ουρανός της δόξης λοχαγός Φίλιπ Μπλάιθ
The First Kiss Μάλιγκαν Τάμποτ
The Shopworn Angel Γουίλιαμ Τάιλερ
1929 Wolf Song Το τραγούδι του λύκου Σαμ Λας
Betrayal Το ψεύδος Άντρε Φρέι
The Virginian Στην αγχόνη άνθρωπος από τη Βιρτζίνια
Δεκαετία 1930
1930 Seven Days Leave Κένεθ Ντάουνι
Only the Brave Θαρραλέος σπαθιστής λοχαγός Τζέιμς Μπρέιντον
Paramount on Parade Χάντερ
The Texan Εκτός νόμου Ενρίκε (Τσίκο)
A Man from Wyoming Γυναίκα στον πόλεμο Τζιμ Μπέικερ
The Spoilers Ρόι Γκλένιστερ
Morocco Μαρόκο λεγεωνάριος Τομ Μπράουν
1931 Fighting Caravans Μαχόμενα καραβάνια Κλιντ Μπέλμετ
City Streets Δική σου για πάντα μικρός
I Take This Woman Τομ Μακνέρ
His Woman Ο εκδικητής λοχαγός Σαμ Γουάλαν
1932 Make Me a Star Γκάρι Κούπερ
Devil and the Deep Ο δαίμων του υποβρυχίου υπολοχαγός Σέμπτερ
If I Had a Million Στιβ Γκάλαχερ
A Farewell to Arms Αποχαιρετισμός στη σημαία Φρέντερικ
1933 Today We Live Σήμερα ζούμε Μπόγκαρντ
One Sunday Afternoon Μπιφ Γκράιμς
Design for Living Ερωτικές καντρίλιες Τζορτζ Κέρτις
Alice in Wonderland Λευκός Ιππότης
1934 Operator 13 Μυστικός πράκτωρ 13 λοχαγός Τζακ Γκέιλιαρντ
Now and Forever Θα σ' αγαπώ παντοτινά Τζέρι Ντέι
1935 The Lives of a Bengal Lancer Οι λογχοφόροι της Βεγγάλης υπολοχαγός Άλαν Μακ Γκρέγκορ
The Wedding Night Νύχτα γάμου Τόνι Μπάρετ
Peter Ibbetson Η φωνή του πεπρωμένου Πίτερ Ίμπετσον
1936 Desire Ο πόθος Τομ Μπράντλεϊ
Mr. Deeds Goes to Town Ο πρίγκηψ των δολαρίων
(υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου)
Λονγκφέλοου Ντιντς
Hollywood Boulevard Γκάρι Κούπερ
The General Died at Dawn Ο στρατηγός πέθανε την αυγή Οχάρα
The Plainsman Ο λυτρωτής Μπιλ Χίκοκ
1937 Souls at Sea Ψυχές στη θάλασσα Μάικλ Τέιλορ
1938 Bluebeard's Eighth Wife Η 8η σύζυγος του Κυανοπώγωνα Μάικλ Μπράντον
Marco Polo Μάρκο Πόλο Μάρκο Πόλο
The Cowboy and the Lady Ο καουμπόη και η λαίδη Στρετς Γουίλομπι
1939 Beau Geste Μπο Ζεστ Μπο Ζεστ
The Real Glory Έφοδος γιγάντων δρ Μπιλ Κάναβαν
Δεκαετία 1940
1940 The Westerner Ο λέων της δύσεως Κόουλ Χάρντεν
North West Mounted Police Ο κυρίαρχος Ντάστι Ρίβερς
1941 Meet John Doe Ο λαός προστάζει Λονγκ Τζον Γουίλομπι
Sergeant York Ο Λοχίας Γιορκ
(Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου)
Άλβιν Σ. Γιορκ
Ball of Fire Ο καθηγητής και η γυμνή χορεύτρια καθηγητής Μπέρτραμ Ποτς
1942 The Pride of the Yankees Αποθέωση
(υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου)
Λου Γκέριγκ
1943 For Whom the Bell Tolls Για ποιον χτυπά η καμπάνα
(υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου)
Ρόμπερτ Τζόρνταν
1944 The Story of Dr. Wassell Τιτάνες του Ειρηνικού δρ Κόριντον Μ. Βάσελ
Casanova Brown Μοντέρνος Καζανόβας Καζανόβα Μπράουν
1945 Along Came Jones Η πόλη των παγίδων Μέλοντι Τζόουνς
Saratoga Σαρατόγκα συνταγματάρχης Κλιντ Μαρούν
1946 Cloak and Dagger Μανδύας και στιλέτο καθηγητής Άλβα Τζέσπερ
1947 Variety Girl Ένα αστέρι ανατέλλει Γκάρι Κούπερ
Unconquered Εκείνος που δεν νικήθηκε ποτέ Κρίστοφερ Χόλντεν
1948 Good Sam Αν έχεις τύχη, διάβαινε Σαμ Κλέιτον
1949 The Fountainhead Χαλύβδινες ψυχές Χάουαρντ Ρόαρκ
It's a Great Feeling Δεσποινίς Φιφή Γκάρι Κούπερ
Task Force Η ναυμαχία του Λευτή Τζόναθαν Λ. Σκοτ
Δεκαετία 1950
1950 Bright Leaf Αγάπησα και μίσησα Μπραντ Ρόιλ
Dallas Ο εκδικητήτς της ερήμου Μπέιντ Χόλιστερ (Ρεμπ)
1951 You're in the Navy Now Τορπιλάκατος 1168 υπολοχαγός Τζον Γ. Χάρκνες
It's a Big Country: An American Anthology Τέξας
Starlift Εύθυμα κορίτσια, πονηρά αγόρια Γκάρι Κούπερ
Distant Drums Όταν σιγούν τα τύμπανα λοχαγός Κουίνσι Γουάιατ
1952 High Noon Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές
(Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου)
Μάρσαλ Γουίλ Κέιν
Springfield Rifle Συνταγματάρχα, είσαι προδότης ταγματάρχης Άλεξ Κίαρνι (Λεξ)
1953 Return to Paradise Ο άρχων του Ειρηνικού κύριος Μόργκαν
Blowing Wild Στην ορμή του πάθους Τζεφ Ντόσον
1954 Garden of Evil Ο κήπος του κακού Χούκερ
Vera Cruz Βέρα Κρουζ Μπάντζαμιν Τρέιν
1955 The Court-Martial of Billy Mitchell Με καταδίκασαν να σιωπήσω συνταγματάρχης Μπίλι Μίτσελ
1956 Friendly Persuasion Ο άνθρωπος δίχως όπλα Τζες Μπέρντγουελ
1957 Love in the Afternoon Αριάν / Έρωτας το απόγευμα Φρανκ Φλάναγκαν
1958 Ten North Frederick Οδός Φρέντερικ, αριθμός 10 Τζόζεφ Μπ. Τσάπιν (Τζο)
Man of the West Ο άνθρωπος της Δύσης Λινκ Τζόουνς
1959 The Hanging TreeΣτοξέσα Στο ξέσπασμα της καταιγίδας δρ Τζόζεφ Φρέιλ (Ντοκ)
Alias Jesse James Μπομπ, ο τρομοκράτης καουμπόης
They Came to Cordura Οι γενναίοι της Κοντούρα ταγματάρχης Τόμας Θορν
The Wreck of the Mary Deare Ανταρσία στον Ατλαντικό Γκίντεον Πατς
Δεκαετία 1960
1961 The Naked Edge Γυμνή κόψη Τζορτζ Ράτκλιφ


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 (Αγγλικά) Find A Grave. 227. Ανακτήθηκε στις 18  Απριλίου 2023.
  2. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  3. www.acmi.net.au/creators/77708.
  4. «AFI's 100 Years...100 Stars». American Film Institute (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2006. 
  5. Τέσσερις προσωπικότητες έφυγαν από τη ζωή, Ιστορικό Λεύκωμα 1961, σελ. 141, Καθημερινή (1997)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]