Gazprom

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γκάζπρομ)
PJSC Gazprom
Τοπική επ.ПАО Газпром
Νομική μορφήPJSC (ПAO)
ΕισηγμένηMCX: GAZP
LSE: OGZD
FWB: GAZ
OTC Pink: OGZPY
ΚλάδοςΠετρέλαιο και αέριο
Ίδρυση1989
ΙδρυτήςΚυβέρνηση της Ρωσίας
ΈδραΜόσχα, Ρωσία
Σημαντικά πρόσωπαAlexey Miller και Rem Viakhirev
ΠροϊόνταΠετρέλαιο, αέριο, πετροχημικά
ΥπηρεσίεςΜεταφορά φυσικού αερίου
ΙδιοκτήτηςΡωσική Κυβέρνηση (50.23%)
Υπάλληλοι466.000 (2018)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Η Gazprom (ρωσικά: Газпром, προφέρεται: [ɡɐsˈprom]) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες και έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη συνοικία Τσεργιομούσκι της Μόσχας, οδός Ναμέτκινα 16.[1] Η εταιρεία έχει δύο εμπορικά σήματα κατατεθέντα, ένα με βάση το κυριλλικό αλφάβητο «Газпром» και ένα ακόμη με βάση το λατινικό αλφάβητο «Gazprom». Κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες της είναι η γεωλογική έρευνα, η παραγωγή, η μεταφορά, η αποθήκευση, η επεξεργασία και η πώληση φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και η παραγωγή και εμπορία θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μερίδιο της εταιρείας στα παγκόσμια και ρωσικά αποθέματα φυσικού αερίου αποτελούν το 18% και 72%, αντίστοιχα, και συμβάλλει στο 14% και 74% της παγκόσμιας και της ρωσικής παραγωγής φυσικού αερίου. Η εταιρεία εφαρμόζει ενεργά έργα μεγάλης κλίμακας με στόχο την αξιοποίηση των πόρων του φυσικού αερίου στη χερσόνησο Γιαμάλ, την Αρκτική, την Ανατολική Σιβηρία και την Άπω Ανατολή, καθώς και έργα για την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων στο εξωτερικό. Η Gazprom είναι προμηθευτής αερίου Ρώσων και ξένων καταναλωτών. Η εταιρεία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου - ενοποιημένου συστήματος προμήθειας φυσικού αερίου της Ρωσίας με συνολικό μήκος άνω των 168000 χλμ. Η Gazprom πουλάει περισσότερο από το ήμισυ του παραγόμενου αερίου στους Ρώσους καταναλωτές και τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε περισσότερες από 30 χώρες εντός και εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η Gazprom είναι ο μοναδικός παραγωγός και εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρωσία. Μέχρι το τέλος του 2013, η Gazprom είχε το μονοπώλιο δικαίωμα να εξάγει το ρωσικό φυσικό αέριο στον καθένα. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 2013, ως ένα μονοπώλιο παραμένει ο μόνος αγωγός εξαγωγής του φυσικού αερίου[2][3]. Η εταιρεία είναι μία από τις πέντε κορυφαίες παραγωγούς πετρελαίου και του μεγαλύτερου ιδιοκτήτη των περιουσιακών στοιχείων για την παραγωγή ενέργειας στη χώρα. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αντιπροσωπεύουν το 17% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος του εθνικού ενεργειακού συστήματος. Η Gazprom είναι ένα στρατηγικό στόχο να αποκτήσει μια ηγετική θέση μεταξύ των παγκόσμιων ενεργειακών εταιρειών από την είσοδο σε νέες αγορές.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Gazprom (Газпром, газовая промышленность, γκάζοβαϊα προμίσλενοστ, βιομηχανία φυσικού αερίου) δημιουργήθηκε το 1989, όταν το Υπουργείο Βιομηχανίας Αερίου της Σοβιετικής Ένωσης, έγινε ανώνυμη εταιρεία, διατηρώντας όλα τα περιουσιακά της στοιχεία. Αργότερα η εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε μερικώς, αλλά επί του παρόντος η ρωσική κυβέρνηση κατέχει ένα μεγάλο μέρος του ελέγχου.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνέλευση των μετόχων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανώτατη αρχή της «Gazprom» είναι η Γενική Συνέλευση των Μετόχων που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Η Γενική Συνέλευση των Μετόχων συγκαλεί επίσης σε έκτακτες συνεδριάσεις. Κάθε μέτοχος δικαιούται να μετέχει στη συνεδρίαση αυτοπροσώπως ή δι' αντιπροσώπου. Η αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων είναι η εισαγωγή αλλαγών στο Καταστατικό της Εταιρίας, την έγκριση της ετήσιας έκθεσης και της έκθεσης του ελεγκτή, διανομή κερδών, την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής, αποφασίζει για το μετασχηματισμό ή διάλυση της εταιρείας καθώς και την αύξηση ή μείωση στα ίδια κεφάλαια.

Διοικητικό Συμβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κεντρικά γραφεία της Gazprom στη Μόσχα

Το Διοικητικό Συμβούλιο ασκεί τη γενική διαχείριση της Εταιρείας, εκτός από τα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων για την περίοδο μέχρι την επόμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση. Ανάμεσα στα πολλά καθήκοντα, το Διοικητικό Συμβούλιο καθορίζει τους τομείς προτεραιότητας της Εταιρείας, εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό του προγράμματος και των επενδύσεων, αποφασίζει για τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων και του σχηματισμού της εκτελεστικής της Gazprom, και την συνιστώμενη τιμή του μερίσματος μετοχής.

Εκτελεστικές αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης (μοναδικό εκτελεστικό όργανο) και της Επιτροπής Διαχείρισης (συλλογικό εκτελεστικό όργανο) διαχειρίζονται τις εργασίες της Gazprom. Εξασφαλίζουν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων και του Διοικητικού Συμβουλίου και είναι υπόλογοι έναντι αυτών. Ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης πρέπει να εκλέγονται από το Διοικητικό Συμβούλιο για περίοδο πέντε ετών. Ειδικότερα, η Επιτροπή Διαχείρισης συντάσσει τον ετήσιο προϋπολογισμό, επενδυτικά προγράμματα, μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα σχέδια, συντάσσει εκθέσεις, οργανώνει τη ροή του αερίου και επιβλέπει τις εργασίες του ενοποιημένου συστήματος των προμηθειών φυσικού αερίου προς τη Ρωσία.

Στα κεντρικά γραφεία της Gazprom, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Αλεξέι Μίλερ. Πρώην διευθυντικό στέλεχος της «Gazprom» είναι ο σημερινός πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Στρατηγική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στρατηγικός στόχος της Gazprom είναι να γίνει ηγέτης μεταξύ των παγκόσμιων ενεργειακών εταιρειών, με την ανάπτυξη νέων αγορών, διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων τους και να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού. Η Gazprom είναι μια εταιρεία που μπορεί να επικαλεστεί το πλεονέκτημα να είναι ταυτόχρονα παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας, κατέχοντας μια ισχυρή βάση πόρων και mnogoobroynite υποδομών μεταφοράς αερίου. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ρωσίας, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να γίνει μια ενεργειακή «γέφυρα» μεταξύ των ευρωπαϊκών και των ασιατικών αγορών, παρέχοντας το δικό της φυσικό αέριο και τη διασφάλιση της διέλευσης των υπηρεσιών φυσικού αερίου σε άλλους κατασκευαστές. Αυτό καθορίζει τη φύση της στρατηγικής της εταιρείας σε βασικούς τομείς δραστηριότητάς της.

Στρατηγική αποθήκευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2005, η Gazprom γεμίζει συνεχώς τον ετήσιο όγκο της παραγωγής της και συσσωρεύει τα αποθεματικά της μέσω γεωλογικών μελετών. Ταχείες δραστηριότητες εξερεύνησης της εταιρείας έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του ορυκτού και τη βάση της πρώτης ύλης στις κύριες περιοχές παραγωγής του φυσικού αερίου, διαμορφώνοντάς το στη Yamal, την υφαλοκρηπίδα, στην ανατολική Σιβηρία και την Άπω Ανατολή.

Βυτιοφόρο όχημα στο αεροδρόμιο του Τομσκ

Οι μελέτες επικεντρώθηκαν κυρίως στην περιοχή του Ναντίμ-Πουρ-Ταζ (Nadym-Pur-Taz) (συμπεριλαμβανομένων των χώρων Ομπ και Ταζ), στη χερσόνησο Γιαμάλ, στα Πετσόρα και τη Θάλασσα Κάρα στη Δημοκρατία του Κόμι, το έδαφος του Κρασνογιάρσκ περιοχή Ιρκούτσκ της Δημοκρατία της Σαχά (Γιακουτία), το νησί Σαχαλίνη και σε άλλες περιοχές, που ακολουθείται από την απόκτηση αδειών για την ανάπτυξη των αγρών.

Η Gazprom διενήργησε επίσης γεωλογικές μελέτες στην Κεντρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Μετά τη στρατηγική της παγκόσμιας παρουσίας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, η εταιρεία στοχεύει να συμμετάσχει στην έρευνα, εξόρυξη, μεταφορά υδρογονανθράκων, τα σχέδια μάρκετινγκ σε τρίτες χώρες, μέσω διαγωνισμών, προσφορών και συμβάσεων ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων.

Στρατηγική παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 2020, η Gazprom σχεδιάζει να παράγει μεταξύ 640 και 660 δις M³ ετησίως, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ζήτηση διαλύτη για το φυσικό αέριο στην εγχώρια αγορά και ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών. Περισσότερο από το 70% των συνολικών ρωσικών αποθεμάτων, θα παραμείνουν στην επίκεντρο περιοχή παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ η χερσόνησος Γιαμάλ και οι ρωσικές βόρειες θάλασσες θα είναι για ανάπτυξη μακροπρόθεσμων στόχων.

Για την Ανατολική Σιβηρία και την Άπω Ανατολή έχουν επίσης προγραμματιστεί να γίνουν μακροπρόθεσμα βασικοί τομείς για την παραγωγή φυσικού αερίου. Αυτό θα δημιουργήσει κέντρα για την εξόρυξη φυσικού αερίου στο έδαφος του Κρασνογιάρσκ, περιοχή Ιρκούτσκ, στη Δημοκρατία της Σαχά (Γιακουτία), περιοχή Σαχαλίνη και το έδαφος της Καμτσάτκα. Επιπλέον, το πρόγραμμα του Ανατολικού αερίου προβλέπει ότι οι εγκαταστάσεις για την επεξεργασία του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων του φυτού ήλιο και υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα αναπτυχθούν από κοινού με κέντρα παραγωγής για το φυσικό αέριο και την κατασκευή ενός ενιαίου συστήματος μεταφοράς.

Μεθάνιο από τον άνθρακα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιστεύεται ότι η άντληση μεθανίου από τον άνθρακα θα γίνει ένας από τους βασικούς τομείς της στρατηγικής της για επέκταση της βάσης των πόρων της Gazprom. Προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν έως και 20 δις M³ ανά έτος παραγωγής μετά το 2020 στο Κουζμπάς (το μεγαλύτερο κόιτασμα στον κόσμο για την άντληση μεθανίου από τον άνθρακα).

Ανάπτυξη στρατηγικής επιχειρήσεων πετρελαίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάπτυξη στρατηγικής επιχειρήσεων πετρελαίου προβλέπει ότι η ετήσια παραγωγή θα φτάσει το 100 εκατ. τόνων ισοδυνάμου πετρελαίου και η ικανότητα διύλισης θα ανέλθει σε 70 εκατ. τόνους έως το 2020. Το επίπεδο της παραγωγής το 2020 θα επιτευχθεί μέσω της σταδιακής ενσωμάτωσης όλων των εξεταζόμενων περιοχών της Gazprom Neft (συμπεριλαμβανομένου 50% των μετοχών της εταιρείας Σλαβνέφτ και Τομσκνέφτ) στην παραγωγική διαδικασία, της επέκτασης της βάσης των πόρων μέσα από την ανάθεση στους τομείς του πετρελαίου σε άλλες εταιρείες του ομίλου της Gazprom, καθώς και μέσω της απόκτησης των νέων αδειών. Η Gazprom Neft έχει δεσμευτεί να επεκτείνει εντατικά την παρουσία της στο εξωτερικό σε τομείς όπως η παραγωγή και διύλιση για να αυξήσει το μερίδιο των ξένων παραγωγικών δραστηριοτήτων στο χαρτοφυλάκιό της σε 10% μέχρι το 2020.

Εξαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Gazprom κάνει προμήθειες φυσικού αερίου σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η πλειοψηφία του ρωσικού φυσικού αερίου που πωλείται στην Ευρώπη είναι από μακροχρόνιες συμβάσεις με διάρκεια ισχύος μεταξύ 20 και 25 χρόνων, αν και πρόσφατα η θυγατρική εταιρεία "Газпром Маркетинг енд Трейдинг" (Gazprom Marketing and Trading) είναι όλο και πιο ενεργή στις ανοικτές πωλήσεις της.

Από το τέλος του 2004, η Gazprom είναι ο μοναδικός προμηθευτής φυσικού αερίου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την ΠΓΔΜ, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, τη Σερβία και τη Σλοβακία. Ταυτόχρονα, η εταιρεία προμηθεύει το 97% του φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, το 89% της Ουγγαρίας, το 86% της Πολωνίας, σχεδόν τα τρία τέταρτα του φυσικού αερίου της Τσεχικής Δημοκρατίας, το 67% της Τουρκίας, το 65% της Αυστρίας, το 40% της Ρουμανίας, το 36% της Γερμανίας, το 27% της Ιταλίας και το 25% της Γαλλίας. Περίπου το 25% του φυσικού αερίου που αγοράζει η ΕΕ από την "Gazprom".

Από το 2022 και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να απαγκιστρωθούν από την προμήθεια φυσικού αερίου της Gazprom οδηγώντας την σε μείωση των εξαγωγών.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Адрес от сайта на дружеството». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2015. 
  2. «"Газпром" не иска да загуби монопола си върху експорта на тръбопроводен газ». "Прайм". Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2014. 
  3. «Путин подписа закон, лишаващ "Газпром" от монопола върху експорта на втечнен газ». NEWSru.com. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2014. 
  4. «Gazprom: Παλεύει με τη κατάρρευση των πωλήσεων στην Ευρώπη». Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr. 19 Φεβρουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]