Τζόρτζε Στιχέποβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γιόργε Στιχέποβιτς)
Γιόργε Στιχέποβιτς
Γενικές πληροφορίες
ΚατοικίαΣάντα Μόνικα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυνθέτης[1]
τραγουδιστής[2]
μουσικός της τζαζ[3]
Περίοδος ακμής1995
Ιστότοπος
djordjestijepovic.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζόρτζε Στιχέποβιτς (Σέρβικα: Ђорђе Стијеповић, Đorđe Stijepović, προφέρεται d͜ʑô̞ːrd͜ʑe̞ stijě̞ːpo̞ʋit͜ɕ) είναι ένας Σέρβο-Αμερικάνος παίκτης του κοντραμπάσου, τραγουδιστής και συνθέτης. Έχει γίνει ευρύτερα γνωστός ως μπασίστας του psychobilly συγκροτήματος Tiger Army και ως μέλος της μπάντας του σταρ του Nickelodeon, Drake Bell. Στο παρελθόν έχει επίσης υπάρξει μέλος της μπάντας του Lemmy Kilmister (Motörhead), με όνομα The Head Cat (μαζί με τον Slim Jim Phantom, των θρυλικών Stray Cats, στα ντραμς). Ο Στιχέποβιτς ηγείται του rockabilly συγκροτήματος Atomic Sunset, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει την καριέρα του και ως σόλο καλλιτέχνης, με το δικό του όνομα. Έχει επίσης ηχογραφήσει και δώσει συναυλίες ως guest καλλιτέχνης με τους Tommy Emmanuel,[4] Marco Beltrami,[5] Wanda Jackson,[6] Molotov[7], Rachel Brice και Beats Antique, ανάμεσα σε πολλούς άλλους.

Ξεκίνημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζόρτζε Στιχέποβιτς μεγάλωσε ως μέλος μιας μουσικόφιλης οικογένειας στο Βελιγράδι της Σερβίας. Η μητέρα του ήταν καθηγήτρια μουσικής και ο πατέρας του επαγγελματίας χορευτής της folk μουσικής στο Serbian National Ensemble Kolo. Πήρε την απόφαση να γίνει μουσικός όταν ήταν μόλις 10 χρονών, όταν για πρώτη φορά άκουσε δίσκους του Elvis Presley και των Stray Cats. Στα 11 του δημιούργησε το πρώτο του rock’n’roll συγκρότημα, τους Lonesome Train. Ξεκίνησε με μαθήματα κιθάρας και έπειτα, στα 13 του, συνέχισε με το κοντραμπάσο. Ο Στιχέποβιτς εκανε εγγραφή σε μια σχολή κλασσικής μουσικής μόνο και μόνο για να πείσει τους γονείς του να του αγοράσουν ένα κοντραμπάσο. Απέκτησε πτυχίο μάστερ στο κοντραμπάσο από την σχολή Music Conservatory sτο Βελιγράδι, και στη συνέχεια απέκτησε πτυχίο στο jazz bass και σε συμφωνικές επίσης.

Καριέρα στη μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1995–2004: Οι πρώτες μπάντες στη Σερβία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα 18 του, ο Τζόρτζε Στιχέποβιτς συμμετείχε στους Balkan Music Club, ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά συγκροτήματα στη Σερβία. Ως μέλος αυτού του συγκροτήματος, θεωρήθηκε ως ένας από τους πρωτοστάτες στην παγκόσμια μουσική σκηνή της Σερβίας. Πολύ γρήγορα ανέπτυξε ενδιαφέρον για την Middle Eastern μουσική, και έτσι εντάχθηκε στο σχήμα των Shira Utfila το 2000. Οι Shira Utfila έλαβαν το βραβείο RASA ως το καλύτερο παγκόσμιο μουσικό συγκρότημα στην Ευρώπη.

Το 1999 ίδρυσε τους Marsya με τον Georges Grujic, μια μπάντα αφιερωμένη στην παραδοσιακή μουσική των Balkans. Η μπάντα αυτή θεωρήθηκε σημείο καμπής για την Σερβική παγκόσμια μουσική σκηνή.

Την ίδια χρονιά, ίδρυσε μια neo swing μπάντα, τους Havana Whisper, την πρώτη μπάντα με αυτό το μουσικό στυλ στην Ανατολική Ευρώπη. Το πρώτο τους δισκογραφικό άλμπουμ Flammable κυκλοφόρησε το 2002 από την PGP-RTS. Η ραδιοφωνική τηλεόραση της Σερβίας δημιούργησε και μετέδωσε ένα rockumentary με τον ίδιο τίτλο, για την μπάντα, το 2002.

Όταν ο Στιχέποβιτς διέλυσε τους Havana Whisper το 2003, ίδρυσε το rockabilly τρίο Atomic Sunset. Με τους Atomic Sunset κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τίτλο Hot Rods & Pin-Ups. Τραγούδια από αυτό το άλμπουμ έχουν συμπεριληφθεί στην ταινία It’s a Rockabilly World! η οποία κυκλοφόρησε το 2016.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έπαιζε σε μια συμφωνική ορχήστρα για 7 χρόνια.

2004–2006: Η απόφαση να μετακομίσει στην Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στιχέποβιτς μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο τον Ιανουάριο του 2004. Στην αρχή έπαιζε περισσότερο με τοπικά bluegrass και rock'n'roll συγκροτήματα. Το 2006 ένωσε τις δυνάμεις του με τον Deke Dickerson και τους Ecco-Fonics και ξεκίνησε περιοδεία σε εθνικό επίπεδο. Την ίδια χρονιά πήρε μέρος σε μια συναυλία με τον Joe Clay στο Hollywood, και κέρδισε την προσοχή του Danny B. Harvey, ο οποίος τον προσκάλεσε να γίνει μέλος της μπάντας Head Cat μαζί με εκείνον, τον Lemmy Kilmister και τον Slim Jim Phantom.

2007–2012: Head Cat, Fishtank Ensemble[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Stijepovic και ο Lemmy Kilmister κατά τη διάρκεια συναυλίας των Head Cat στο Rockin Fest 2007, στο Green Bay, του Wisconsin.

Ο Στιχέποβιτς πέρασε όλο το 2007 περιοδεύοντας με τους Head Cat. Ήταν το πρώτο όνομα στο φεστιβάλ Rockin’ 1950’s Fest III στο Green Bay του Wisconsin. Πλάνα από αυτή τη συναυλία έχουν συμπεριληφθεί στην ταινία Lemmy. Στην μπάντα εντάχθηκε ο κιθαρίστας των Guns N' Roses, Slash, στο τρίτο ετήσιο μουσικό φεστιβάλ Sunset Strip, στην μουσική σκηνή House of Blues στο Χόλυγουντ.

Το 2007 εντάχθηκε στο σχήμα των Fishtank Ensemble, μια εκλεκτική μπάντα η οποία παίζει Gypsy μουσική από όλο το κόσμο (Balkan, Turkish, Flamenco…) και hot jazz. Η μουσική τους έχει συμπεριληφθεί στην ταινία Wild Target με πρωταγωνιστές τους Emily Blunt, Bill Nighy και Rupert Everett. Οι Fishtank Ensemble έχουν μια σχέση λατρείας με τους θαυμαστές τους, μερικοί από τους οποίους είναι και διάσημα ονόματα όπως ο Tim Robbins[8] και η Sue Wong.[9]

2013–present: Drake Bell, Tiger Army[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Drake Bell και ο Djordje Stijepovic στο Mexico City το 2016.

Τον Δεκέμβριο του 2013 ο Στιχέποβιτς έλαβε μια πρόσκληση να παίξει με την μπάντα του Drake Bell, ως καλεσμένοι στην Χριστουγεννιάτικη συναυλία της ορχήστρας του Brian Setzer, Brian Setzer Orchestra, στο Dolby Theater.[10] Ο Bell ήταν ενθουσιασμένος με την μουσική και την ενέργεια του Στιχέποβιτς, κι έτσι τον συμπεριέλαβε ως ένα από τα σταθερά μέλη στην μπάντα.[10] Η μεγαλύτερη τους συναυλία ως σήμερα ήταν στο Mexico City, το 2014, μπροστά σε ένα κοινό 55.000 ατόμων.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Στιχέποβιτς έγινε μέλος του psychobilly συγκροτήματος Tiger Army.[11] Πέρα από μια μεγάλη περιοδεία στην Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Νότια και Κεντρική Αμερική, το συγκρότημα έπαιξε σε φεστιβάλ όπως το Riot Fest το 2016, στο Chicago. Εμφανίστηκαν επίσης σε δύο επεισόδια της εκπομπής Last Call with Carson Daly. Το 2018 κυκλοφόρησαν το EP με τίτλο "Dark Paradise". Το ομώνυμο κομμάτι, μια επανεκτέλεση ενός τραγουδιού της Lana Del Ray, παρέμεινε στο Top5 του KROQ, για τρεις μήνες και στην πρώτη θέση για δύο συνεχόμενες εβδομάδες. [12][13]


Σόλο Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σόλο καριέρα του Τζόρτζε Στιχέποβιτς έχει επιρροές από την παραδοσιακή jazz και την παγκόσμια μουσική, και ειδικότερα από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Επιμένει να αντιλαμβάνεται την μουσική ως ένα σύνολο από διαφορετικά είδη που απλά καταλήγει να είναι θέμα γούστου. Οι πρωτότυπες συνθέσεις του έχουν συμπεριληφθεί σε δύο συλλογές, Srbija Sounds Global: All Stars και World Music from Serbia.

Ο Στιχέποβιτς συχνά παίζει σε ντουέτα με παγκοσμίου φήμης bellydancers φυλετικής σύντηξης, ανάμεσα στους οποίους οι Rachel Brice και Mira Betz.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η σόλο συναυλία του Στιχέποβιτς, άνοιξε το πρώτο φεστιβάλ κόντρα μπάσου στη Σερβία, Bass Passion. Στην μπάντα του έπαιξαν μερικοί από τους πιο γνωστούς μουσικούς στη Σερβία, ο Aleksandar Sedlar στην κιθάρα, ο Vasil Hadzimanov στα πλήκτρα και ο Predrag Milutinovic στα drums.[14]

Άλλες Συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Djordje Stijepovic με τον Money Mark (Beastie Boys) κατά τη διάρκεια συναυλίας των Molotov στην Puebla το 2019.

Ο Τζόρτζε Στιχέποβιτς έχει παίξει και ηχογραφήσει με πολλούς, παγκόσμια γνωστούς, μουσικούς από πολλά και διάφορα μουσικά είδη. Κάποιες από τις δουλειές του συμπεριλαμβάνουν τα Beats Antique (electronica),[15] Rupa and the April Fishes (reggae),[16] Kiosk (Persian), Marcelo (hip hop), Kal (Romani) και πολλά άλλα. Έχει ηχογραφήσει δύο άλμπουμ με τους Kal και έχει κατακτήσει τις πρώτες θέσεις στο World Music Charts Europe (Kal το 2006 και Radio Romanista το 2009).[17]

Ο Στιχέποβιτς εμφανίστηκε στο MTV Unplugged, ως special guest, για να παίξει σε τρία τραγούδια με τη δημοφιλή Μεξικάνικη, rock-rap μπάντα, Molotov[18]. Κάποιες άλλες συνεργασίες περιλαμβάνουν ονόματα όπως τον κιθαρίστα Tommy Emmanuel; τους rock’n’roll πρωτοπόρους Donovan,[19] τους Wanda Jackson, Dale Hawkins, Scotty Moore band, DJ Fontana, Sonny Burgess, Joe Clay, Eddie Bond, Gene Summers, τους γίγαντες των blues Billy Boy Arnold, Jody Williams, τον θρύλο της jazz Don Randi, την πασίγνωστη swing μπάντα Squirrel Nut Zippers, τον σταρ της pop Aaron Carter[20] και πολλούς άλλους. Έχει επίσης δουλέψει με τους συνθέτες ταινιών Marco Beltrami[21] και Danny Elfman.[22][23][24][25][26][27]


Ταινίες & Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στιχέποβιτς ήταν μέλος του καστ σε πολλά θεατρικά έργα όπως τα As You Like It (CalShakes, Orinda, CA),[28] SummerSounds (Hollywood Bowl, Hollywood, CA)[29] και Everyman (Atelje 212, Belgrade, Serbia).[30] Έχει επίσης εμφανιστεί σε ταινίες όπως οι Lemmy, It’s a Rockabilly World! και Flammable.

Μουσικό Στυλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στιχέποβιτς συχνά αναφέρεται ως ο καλύτερος παίκτης slap style κοντραμπάσου στον κόσμο. Το Slap bass είναι περισσότερο μια τεχνική κρούσης η οποία εξελίχθηκε στην Νέα Ορλεάνη στην αρχή του εικοστού αιώνα. Ο Στιχέποβιτς γράφει το πρώτο του βιβλίο επάνω σε αυτή την τεχνική.

Σε αρκετές περιπτώσεις έχει αναφέρει πως δεν θα ήθελε να γίνει γνωστός σε ένα είδος μουσικής συγκεκριμένα και πως βλέπει τη μουσική ως ένα σύνολο. Το παίξιμο του έχει επιρροές από διάφορα μουσικά είδη όπως rockabilly, jazz, blues, country, Gypsy, punk, metal και classical.

“At first, I tried to copy my favorite rockabilly licks, and then I gravitated deeper into the past researching old jazz, blues, country, and gypsy recordings. At the same time, I was listening to punk, metal, and studying classical music. I incorporate everything. I often use licks I learned from Romanian gypsy music when I play rockabilly, or throw in some New Orleans jazz licks when I play Balkan music. I do it all with a punk edge - my personal touch."[31]

Επιρροές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στιχέποβιτς συνήθως αναφέρει ονόματα όπως οι Stray Cats, Clash, Motörhead, Tom Waits και Charlie Mingus ως κύριες επιρροές του. Ως τις slap bass επιρροές του αναφέρει τους Willie Dixon, Steve Brown, Joe Zinkan και Milt Hinton.[32][33]

Εξοπλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στιχέποβιτς συνεργάζεται με τις εταιρίες Blast Cult,[34] Thomastik-Infeld,[35] Orange,[36] Mogami, Mojave και CodaBow.[37]

Το λογότυπο του Stijepovic είναι ένας στυλιζαρισμένος συνδυασμός του κυριλλικού γράμματος Ђ και ενός κλειδιού κοντραμπάσου.


Το κύριο μουσικό όργανο που χρησιμοποιεί από το 2011 είναι το “The Great White”, ένα ειδικά φτιαγμένο double bass, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ίδιου του Στιχέποβιτς, από την εταιρία Blast Cult, Orange, CA. Έχει ένα μοναδικό σύστημα pickup.

Το σύμβολο που μπορεί να παρατηρηθεί κάτω από τις χορδές είναι το μοναδικό λογότυπο του Στιχέποβιτς, το οποίο είναι ένας στυλιζαρισμένος συνδυασμός του πρώτου γράμματος του ονόματος του και του κοντραμπάσου, φτιαγμένο από τον καλλιτέχνη Zeljko Gajic.[38][37] Χρησιμοποιεί χορδές Thomastik-Infeld από τότε που ήταν έφηβος[39][35] και έχει γίνει ο πρεσβευτής της εταιρίας από το 2006. Χρησιμοποιεί τις χορδές Spirocore Orchestra Medium, Solo, και τελευταία το νέο τους πρωτότυπο.

Ο Στιχέποβιτς χρησιμοποιεί ενισχυτές Orange. Σε πρόσφατες περιοδείες με τους Tiger Army χρησιμοποίησε 4 Stroke 500 με δύο OBC410 θέσεις.[40]

Χρησιμοποιεί, επίσης, καλώδια Mogami, μικρόφωνα Mojave και δοξάρι άνθρακα CodaBow.


Η Τέχνη του Slap Bass[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2002, ο Τζόρτζε Στιχέποβιτς δουλεύει συνεχώς γύρω από την εξέλιξη της τεχνικής του slap bass, ενώ ταυτόχρονα κάνει έρευνες γύρω από την ιστορία του. Με μοναδικό στόχο να το κάνει ευρύτερα γνωστό ξεκίνησε την ιστοσελίσα www.artofslapbass.com στις 10 Ιουνίου του 2009.[41][42] Κάνει διάφορες αναρτήσεις για την τέχνη του slap bass και προωθεί άλλες ερμηνεύσεις του στυλ. Έχει πάρει συνεντεύξεις από θρύλους της μουσικής σκηνής όπως οι Marshall Lytle, Ray Campi, James Kirkland και έχει ανακαλύψει καινούριους παίκτες του κοντραμπάσου όπως οι Nicolas Dubouchet, Ryan Gould, Beau Sample και πολλοί άλλοι.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σόλο

  • World Music from Serbia (2009 WMAS Records)
  • Srbija Sounds Global – All Stars (2008 B92)

Με τους Tiger Army

  • Dark Paradise (2018 Rise Records)

Με τους Molotov

  • MTV Unplugged: El Desconecte (2018 Universal Music)

Με τον Drake Bell

  • Bitchcraft (2018 Totsy)

Με τους Fishtank Ensemble

  • Edge of the World (2014 Fishtank Records)
  • Ciocarlia/Ciganka sam mala (2010 Fishtank Records)
  • Woman in Sin (2010 Fishtank Records)
  • Live at Strings (2008 Estradasphere)
  • Samurai Over Serbia (2007 Fishtank Records)

Με τους Atomic Sunset

  • Hot Rods & Pin-Ups (2007 Ceklin Music/Automatik Records)

Με τους Shira Utfila

  • Sephardic Songs from the Balkans (2008 Orange World Records)
  • At thy Gates O Jerusalem (2003 PGP RTS)
  • Nagila Alleluia (2001 self-released)

Με τους Marsya

  • A High Tree (2003 PGP RTS)

Με τους Havana Whisper

  • Flammable (2002 PGP RTS)

Με τους Balkan Music Club

  • Live in Belgrade 1999 (2008 WMAS Records)

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Year Title Notes
2018 2018 MTV Unplugged with Molotov Ο Djordje έπαιξε μπάσο στα κομμάτια Gimme tha Power, Marciano και Oleré y oleré y oleré el UHU"
2017 Tiger Army - Dark and Lonely Night[43] Μουσικό Βίντεο
2017 Last Call with Carson Daly Κύκλος 16, Επεισόδιο 83: "Elisabeth Moss, Lauren Ash, Tiger Army"
2017 Last Call with Carson Daly Κύκλος 16, Επεισόδιο 64: "James Gunn, Halston Sage, Tiger Army"
2016 It’s a Rockabilly World![44] Ντοκυμαντέρ
2010 Lemmy[45] Ντοκυμαντέρ
2010 Fishtank Ensemble - Woman in Sin[46] Μουσικό Βίντεο
2007 Atomic Sunset - Hot Rods & Pin-Ups[47] Μουσικό Βίντεο
2002 Havana Whisper - Flammable[48] Τηλεοπτική Ταινία

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  2. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  3. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.
  4. «Tommy Emmanuel & Djordje Stijepovic - Live in San Francisco.». YouTube.com. January 22, 2014. https://www.youtube.com/watch?v=SBy88f-f-EE. Ανακτήθηκε στις July 2, 2017. 
  5. «Los Angeles Film Festival - Opening Night Premiere Of Snowpiercer.». gettyimages.com. http://www.gettyimages.com/detail/news-photo/violinist-sandy-cameron-and-composer-marco-beltrami-speak-news-photo/450468764. Ανακτήθηκε στις July 2, 2017. 
  6. «Rockin with the Queen of Rockabilly - Wanda Jackson». djordjestijepovic.com. http://djordjestijepovic.com/media/photos/gallery/rockabilly-rules/01-wanda-jackson-djordje-stijepovic-danny-b-harvey/. Ανακτήθηκε στις July 2, 2017. 
  7. «Molotov graba su MTV Unplugged junto a Ana Tijoux y Djordje Stijepovic». Conciertos México (στα Ισπανικά). 13 Απριλίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2018. 
  8. Rock, Mick and Reelick, Amanda (September 2010). «Tim Robbins - All Back to My Place.». Mojo Magazine issue 202. http://timrobbins.net/uncategorized/what-went-on/press/mojo-magazine/. Ανακτήθηκε στις July 4, 2017. 
  9. Wong, Sue (May 8, 2015). «An Evening With My Favorite Band Fishtank Ensemble.». https://www.facebook.com/suewongfashion/media_set?set=a.10203123340358883.1668014354&type=3. Ανακτήθηκε στις July 4, 2017. 
  10. 10,0 10,1 «Drake Bell Concert this Saturday!!!.». vimeo.com. https://vimeo.com/82411991. Ανακτήθηκε στις July 5, 2017. 
  11. «News from Octoberflame!». Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2017. 
  12. «Locals Only Playlist: New Language, Family of the Year, Wallows + More». The World Famous KROQ (στα Αγγλικά). 4 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2018. 
  13. «Locals Only Playlist: Ships Have Sailed, Thrice, Potty Mouth + More». The World Famous KROQ (στα Αγγλικά). 11 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2018. 
  14. Kovacevic, Miona (October 11, 2015). «BASS PASSION Djordje Stijepovic - Americki san beogradskog kontrabasiste.». Blic. http://www.blic.rs/kultura/vesti/bass-passion-djorde-stijepovic-americki-san-beogradskog-kontrabasiste/78zzcl1. Ανακτήθηκε στις July 5, 2017. 
  15. «Blind Threshold by Beats Antique.». Beatsantique.bandcamp.com. March 15, 2016. https://beatsantique.bandcamp.com/album/blind-threshold. Ανακτήθηκε στις July 5, 2017. 
  16. «este mundo by Rupa & The April Fishes.». rupaandtheaprilfishes.bandcamp.com. https://rupaandtheaprilfishes.bandcamp.com/. Ανακτήθηκε στις July 5, 2017. 
  17. World Music u Srbiji - Prvih 30 godina 1982-2012., σελ. Etnoumlje page 190. ISSN 1452-9920. 
  18. «Molotov graba su MTV Unplugged junto a Ana Tijoux y Djordje Stijepovic». Conciertos México (στα Ισπανικά). 13 Απριλίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2018. 
  19. «Catch the Wind with Donovan.». djordjestijepovic.com. http://djordjestijepovic.com/media/photos/gallery/other/01-djordje-stijepovic-with-donovan-leitch/. 
  20. «Drake Bell & Aaron Carter - I Want Candy.». youtube.com.. https://www.youtube.com/watch?v=APFjRGmFqdQ. Ανακτήθηκε στις July 5, 2017. 
  21. «Snowpiercer Performed by Sandy Cameron.». youtube.com. https://www.youtube.com/watch?v=_Wx74XO8BAI. Ανακτήθηκε στις July 5, 2017. 
  22. Markovic, Nikola (January 15, 2011). «Djordje Stijepovic Atomski kontrabas.». B92.net. http://www.b92.net/kultura/intervjui.php?nav_category=1080&nav_id=485840. Ανακτήθηκε στις July 4, 2017. 
  23. Rios, Orlando (May–June 2008). «Hey Djordje!.». Rockabilly Magazine issue 41. http://djordjestijepovic.com/wp-content/themes/djordjestijepovic/images/interviews/may-june-2008-rockabilly-magazine-41.pdf. 
  24. Filipovic, M (September 18, 2009). «Premijera u Cikagu.». Vesti. https://www.facebook.com/djordjestijepovic/photos/a.53565621535.76342.15617931535/10153556519151536/?type=3&theater. Ανακτήθηκε στις July 4, 2017. 
  25. Vasic, Marija (August 15, 2013). «Srce nam kuca u istom ritmu.». Vijesti. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-08-05. https://web.archive.org/web/20160805062200/http://www.vijesti.me/caffe/djordje-stijepovic-uskoro-u-crnoj-gori-srce-nam-kuca-u-istom-ritmu-144364. Ανακτήθηκε στις July 3, 2017. 
  26. Mircov, Sasha (September 25, 2012). «Interview: Djordje Stijepovic, Fishtank Ensemble». bturn.com. http://bturn.com/9306/interview-djordje-stijepovic-fishtank-ensemble. Ανακτήθηκε στις July 3, 2017. 
  27. Ristic, Milos (February 3, 2008). «Daleko i jos dalje.». Ana. http://djordjestijepovic.com/wp-content/themes/djordjestijepovic/images/interviews/february-3-2008-ana.pdf. Ανακτήθηκε στις July 4, 2017. 
  28. Schiffman, Jean (September 26, 2006). «Review: As You Like It.». http://www.backstage.com/news/review-as-you-like-it/. Ανακτήθηκε στις July 5, 2017. 
  29. Shea, Beth (June 10, 2013). «A World of Music: SummerSounds at the Bowl.». http://redtri.com/los-angeles/explore-the-world-of-music-summersounds-at-the-hollywood-bowl/. Ανακτήθηκε στις July 5, 2017. 
  30. «Everyman/Svako.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-09-22. https://web.archive.org/web/20180922101647/http://arhiva.atelje212.rs/predstave/everyman%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%BE/. Ανακτήθηκε στις July 5, 2017. 
  31. Leslie, Jimmy (May 16, 2013). «Djordje Stijepovic On the Art of Upright Slap». Bass Player Magazine. http://www.bassplayer.com/artists/1171/djordje-stijepovic-on-the-art-of-upright-slap/27000. Ανακτήθηκε στις July 8, 2017. 
  32. Duric, Aljosa (March 11, 2010). «Atomic Sunset Bend, Beograd - Srbija: Intervju.». cromalternativemoney.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-10-19. https://web.archive.org/web/20171019004410/http://www.cromalternativemoney.org/index.php/en/forum/70-whats-new/205-atomic-sunset-bend-beograd-srbija-intervju. Ανακτήθηκε στις July 3, 2017. 
  33. Bulic, Jelena (July–August 2002). «Slap That Doghouse Bass!.». Belgrade Life/New Times. http://djordjestijepovic.com/wp-content/themes/djordjestijepovic/images/interviews/july-august-2002-belgrade-life-new-times-big.jpg. Ανακτήθηκε στις July 3, 2017. 
  34. «Djordje Stijepovic». blastcult.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-08-07. https://web.archive.org/web/20160807131915/http://www.blastcult.com/djordje-stijepovic.html. Ανακτήθηκε στις July 8, 2017. 
  35. 35,0 35,1 «Djordje Stijepovic». thomastik-infeld.com. http://www.thomastik-infeld.com/djordje-stijepovic. Ανακτήθηκε στις July 8, 2017. 
  36. «Djordje Stijepovic». orangeamps.com. https://orangeamps.com/portfolio-item/djordje-stijepovic-of-atomic-sunset-fishtank-ensemble/. Ανακτήθηκε στις July 8, 2017. 
  37. 37,0 37,1 «Official Website». http://www.djordjestijepovic.com. Ανακτήθηκε στις July 8, 2017. 
  38. Jokanovic, Srdjan (January 29, 2013). «Nicega se nisam plasio». Ilustrovana politika. http://djordjestijepovic.com/wp-content/themes/djordjestijepovic/images/interviews/january-29-2013-ilustrovana-politika.pdf. Ανακτήθηκε στις July 3, 2017. 
  39. Olwell, Greg (October 2007). «Lemmy Kilmister and Djordje Stijepovic». Bass Player magazine. http://djordjestijepovic.com/wp-content/themes/djordjestijepovic/images/interviews/oktobar-2007-bass-player-magazine-big.jpg. Ανακτήθηκε στις July 2, 2017. 
  40. «My rig on this Tiger Army tour». instagram.com. https://www.instagram.com/p/BGk7LuPPas0/. Ανακτήθηκε στις July 8, 2017. 
  41. Markovic, Nikola (January 15, 2011). «Djordje Stijepovic Atomski kontrabas.». B92.net. http://www.b92.net/kultura/intervjui.php?nav_category=1080&nav_id=485840. Ανακτήθηκε στις July 4, 2017. 
  42. «Art of Slap Bass Official Facebook Page». facebook.com. https://www.facebook.com/artofslapbass. Ανακτήθηκε στις July 8, 2017. 
  43. «Tiger Army - Dark and Lonely Night». Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2017. 
  44. «It's a Rockabilly World!». imdb.com. http://www.imdb.com/title/tt3656840/fullcredits?ref_=tt_cl_sm#cast. Ανακτήθηκε στις July 10, 2017. 
  45. «Lemmy: 49% Motherfucker, 51% Son of a Bitch». youtube.com. https://www.youtube.com/watch?v=qpnz9ya-s-8&t=31m49s. Ανακτήθηκε στις July 11, 2017. 
  46. «Fishtank Ensemble - Woman in Sin». youtube.com. https://www.youtube.com/watch?v=RGfblgFy-RU. Ανακτήθηκε στις July 10, 2017. 
  47. «Atomic Sunset - Hot Rods & Pin-Ups». youtube.com. https://www.youtube.com/watch?v=GRnIG4cYLus. Ανακτήθηκε στις July 11, 2017. 
  48. «Havana Whisper - Zapaljivo.». youtube.com. https://www.youtube.com/playlist?list=PLD1E92ECE4DD0CD76. Ανακτήθηκε στις July 3, 2017. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]