Γεώργιος Γουλιέλμος του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Γουλιέλμος
δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
πρίγκιπας του Κάλενμπεργκ
Περίοδος1648 - 1665
ΠροκάτοχοςΧριστιανός Λουδοβίκος
ΔιάδοχοςΙωάννης Φρειδερίκος
πρίγκιπας του Λύνεμπουργκ
Περίοδος1665 - 1705
ΠροκάτοχοςΧριστιανός Λουδοβίκος
ΔιάδοχοςΓεώργιος Α' της Βρετανίας
πρίγκιπας της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ
Περίοδος1689 - 1705
ΠροκάτοχοςΙούλιος Φραγκίσκος
ΔιάδοχοςΓεώργιος Α' της Βρετανίας
Γέννηση26 Ιανουαρίου 1624
Χέρτσμπεργκ αμ Χαρτς, Γκέτινγκεν, Κάτω Σαξονία
Θάνατος28 Αυγούστου 1705
Βινχάουζεν, Τσέλε, Κάτω Σαξονία
ΣύζυγοςΕλεονώρα Ντεμιέ ντ'Ολμπρέζ
ΕπίγονοιΣοφία Δωροθέα του Τσέλλε
ΟίκοςΓουέλφων-Αννόβερου
ΠατέραςΓεώργιος του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
ΜητέραΆννα Ελεονώρα της Έσσης-Ντάρμστατ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γεώργιος Γουλιέλμος (26 Ιανουαρίου 1624 - 28 Αυγούστου 1705) από τον Οίκο των Γουέλφων-Αννόβερου, ήταν πρίγκιπας πρώτα του Κάλενμπεργκ (1648-65) και έπειτα του Λύνεμπουργκ (1665-1705), τα οποία είναι μέρη του δουκάτου του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ. Πάντρεψε την κόρη του με τον ανιψιό του Γεώργιο Α'. Διεκδίκησε το πριγκιπάτο του Λάουενμπουργκ (1689-1705).

Τα πρώτα έτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Γεωργίου δούκα του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ και της Άννας-Ελεονώρας της Έσσης-Ντάρμστατ. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Χριστιανός-Λουδοβίκος, πρίγκιπας του Κάλενμπεργκ κληρονόμησε το 1648 από το θείο του το πριγκιπάτο του Λύνεμπουργκ. Έδωσε τότε το Κάλενμπεργκ στον επόμενο αδελφό του Γεώργιο-Γουλιέλμο. Το 1665 ο Χριστιανός Λουδοβίκος απεβίωσε και ο Γεώργιος-Γουλιέλμος κληρονόμησε το Λύνεμπουργκ. Έδωσε τότε και αυτός με τη σειρά του το Κάλενμπεργκ στον επόμενο αδελφό του Ιωάννη-Φρειδερίκο.

Ο γάμος της κόρης του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρχε υπόσχεση ο κάτοχος του Λύνεμπουργκ να νυμφευτεί τη Σοφία Βίττελσμπαχ του Ρήνου. Ο Γεώργιος Γουλιέλμος παραχώρησε το Λύνεμπουργκ και τη νύφη στο μικρότερο αδελφό του Ερνέστο Αύγουστο με αντάλλαγμα την περιοχή του Τσέλε (Celle) και την υπόσχεση ότι δεν θα κάνει κληρονόμους, που θα μπορούσαν να έχουν αξιώσεις. Πράγματι ο Γεώργιος Γουλιέλμος ταξίδευσε και όταν απέκτησε μια σχέση με την Ελεονόρα ντ' Ολμπρέζ, τη νυμφεύτηκε μοργανατικά. Το 1666 γεννήθηκε η κόρη τους Σοφία Δωροθέα. Το 1676 από τους τέσσερις αδελφούς μόνο ο μικρότερος είχε γιους. Ο πρωτότοκος από αυτούς Γεώργιος A' θα μπορούσε να ενώσει τις κτήσεις που θα κληρονομούσε και το Λύνεμπουργκ θα μπορούσε να αναβαθμιστεί. Πράγματι ο Ερνέστος Αύγουστος που είχε έξι γιους, νομοθέτησε να μη μοιράζονται οι κτήσεις, αλλά να κληρονομούνται στον πρωτότοκο μόνο· έλαβε την υπόσχεση ότι η περιοχή του θα γινόταν εκλεκτοράτο με το όνομα Αννόβερο. Οι προοπτικές ενός καλού γάμου της Σοφίας Δωροθέας, ως τέκνο μοργανατικού γάμου, ήταν μικρές και ο πατέρας της πρότεινε να παντρευτεί τον Γεώργιο A΄. Οι γονείς του και ο ίδιος αρχικά αρνήθηκαν την πρόταση, όταν όμως ο Γεώργιος Γουλιέλμος, αθετώντας την υπόσχεσή του, δήλωσε το γάμο και την κόρη του νόμιμα, θορυβήθηκαν ότι έτσι απειλείτο η ενοποίηση (αν ο Γεώργιος-Γουλιέλμος έκανε γιο) και τελικά δέχθηκαν. Έτσι το 1682 η Σοφία Δωροθέα παντρεύτηκε τον Γεώργιο A'.

Η κρίση διαδοχής του Λάουενμπουργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιούλιος Φραγκίσκος της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ είχε δύο κόρες και στις γερμανικές κτήσεις ίσχυε η κληρονομικότητα σε άρρενες απογόνους (Σαλικό δίκαιο). Όμως έθεσε κληρονόμο την πρωτότοκη, θεσπίζοντας νόμους γι' αυτό. Οι συγγενείς του δεν το δέχθηκαν αυτό και όταν το 1689 απεβίωσε, οκτώ διεκδικητές ζητούσαν το Λάουενμπουργκ. Από αυτούς ο Γεώργιος Γουλιέλμος και ο Χριστιανός Ε' βασιλιάς της Δανίας επενέβησαν στρατιωτικά στη διαφιλονικούμενη κτήση. Το 1693 στο Αμβούργο ο Χριστιανός Ε', που ήταν ανιψιός του Γεωργίου Γουλιέλμου, υποχώρησε και ο Γεώργιος Γουλιέλμος, 3ος εξάδελφος του θανόντος, κατέλαβε το Λάουενμπουργκ.

Στον πόλεμο Βρανδεμβούργου-Σουηδίας ο Γεώργιος Γουλιέλμος συμμετείχε ως διοικητής των συμμαχικών στρατευμάτων του Βρανδεμβούργου στην εκστρατεία εναντίον του δουκάτου της Βρέμης-Φέρντεν (1675-76).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε σε μοργανατικό γάμο το 1665 την ερωμένη του Ελεονώρα Ντεμιέ ντ'Ολμπρέζ, κόρη του Αλεξάνδρου Ντεμιέ κυρίου του Ολμπρέζ, και είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Maclagan, Michael; Louda, Jiří (1999), Line of Succession: Heraldry of the Royal Families of Europe, London: Little, Brown & Co, p. 30, ISBN 0-7607-3287-6

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]