Γενς Βάιντμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γενς Βάιντμαν
Γέννηση20  Απριλίου 1968[1][2][3]
Ζόλινγκεν[4]
ΥπηκοότηταΓερμανία
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Βόννης και Πανεπιστήμιο Πωλ Σεζάν-Αιξ-Μαρσέιγ 3
ΒραβεύσειςΒραβείο Λούντβιχ Έρχαρντ Οικονομικής Δημοσιογραφίας (2012)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςοικονομικά
ΑξίωμαΚυβερνήτης της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (1  Μαΐου 2011, 31  Δεκεμβρίου 2021)
Ιδιότηταοικονομολόγος, τραπεζίτης, economist, πρόεδρος και πολιτικός
Διδακτορικός καθηγητήςΜάνφρεντ Γ. Μ. Νόιμαν
Ακαδημαϊκός τίτλοςδιδακτορικό δίπλωμα

Ο Γενς Βάιντμαν (γερμανικά: Jens Weidmann), γεννημένος στις 20 Απριλίου 1968, είναι Γερμανός οικονομολόγος, σημερινός πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Deutsche Bundesbank).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βάιντμαν γεννήθηκε στο Σόλινγκεν, πόλη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κατά την περίοδο 1987 - 1993 σπούδασε οικονομικά στο Université de Droit, d'Economie et des Sciences: Aix-Marseille III και στο Rheinische Friedrich-Wilhelms University στη Βόννη. Το 1997 έλαβε το διδακτορικό του τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Τη διετία 1997-1999 διετέλεσε υπάλληλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) στην Ουάσινγκτον ΝτιΣι. Την επόμενη τετραετία, 1999-2003, υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Γερμανικού Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σε Οικονομικά Θέματα. Κατά την περίοδο 2003-2006 διετέλεσε Επικεφαλής του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής και Ανάλυσης της Deutsche Bundesbank και Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικών του ίδιου οργανισμού.

Το 2006-2011 υπηρέτησε ως Επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικής και Φορολογικής Πολιτικής του Γραφείου της Καγγελαρίας, ενώ αποτέλεσε τον προσωπικό αντιπρόσωπο της Καγγελαρίου Μέρκελ, επιφορτισμένο με την προετοιμασία για τις συνόδους των G8 και G20.

Από την 1η Μαΐου 2011 ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Deutsche Bundesbank, υπευθύνου των τμημάτων Επικοινωνίας, Νομικών Ζητημάτων, Οικονομικών, καθώς και του Κέντρου Έρευνας. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB) και Διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]