Βόισλαβ Κοστούνιτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βόισλαβ Κοστούνιτσα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Војислав Коштуница (Σερβικά)
Προφορά
Γέννηση24  Μαρτίου 1944[1]
Βελιγράδι
ΚατοικίαΒελιγράδι
Χώρα πολιτογράφησηςΣερβία
ΘρησκείαΣερβική Ορθόδοξη Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣερβικά[2]
Εκπαίδευσηδιδάκτωρ νομικής
Doctor of Juridical Science
ΣπουδέςΝομική στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου
Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
νομικός
παιδαγωγός
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Βελιγραδίου
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαNew Democratic Party of Serbia και Δημοκρατικό Κόμμα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρωθυπουργός της Σερβίας (2004–2008)
President of the Federal Republic of Yugoslavia (2000–2003)
President of Serbia and Montenegro (2000–2003)
ΒραβεύσειςΤάγμα του Αγίου Σέργιου του Ραντονέζ 2ης τάξης
Ιππότης του Μεγαλόσταυρου με Κολλάρο του Τάγματος της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα (Σερβικά: Војислав Коштуница), είναι Σέρβος πολιτικός, και πρωθυπουργός από το 2004 ως το 2008. Υπήρξε ο τελευταίος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας, διαδεχόμενος το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπική ζωή και σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 24 Μαρτίου 1944. Σπούδασε νομικά και έγινε δικηγόρος. Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Ζόριτσα Ράντοβιτς.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυσε, μαζί με το Ζόραν Τζίτζιτς το Δημοκρατικό Κόμμα (1989). Κατήγγειλε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, παρά την αντιπαλότητά του με το Μιλόσεβιτς. Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2000 αναδείχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών και-ύστερα από κάποια καθυστέρηση, που οφείλεται στην αδυναμία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών -, ορκίστηκε στο ύπατο αξίωμα της Γιουγκοσλαβίας. Την ίδια χρονιά συμφώνησε να σχηματίσει κυβέρνηση με το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μαυροβουνίου - αδελφό κόμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας του Μιλόσεβιτς-, επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο Ζόραν Ζίζιτς. Στις 4 Μαρτίου '03 η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ) έπαψε να υφίσταται και αντικαταστάθηκε από την Ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου. Ο Κοστούνιτσα έχασε το αξίωμά του και πρόεδρος του νέου κράτους εκλέχτηκε ο μαυροβούνιος πολιτικός Σβέτοζαρ Μάροβιτς. Στις 3 Μαρτίου 2004 ο Κοστούνιτσα ανέλαβε τη θέση του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Σερβίας. Στις 15 Μαΐου 2007, έπειτα από κάποια κρίση στην κυβέρνηση συνασπισμού, ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού για δεύτερη θητεία. Διατήρησε την θέση του πρωθυπουργού μέχρι την 7η Ιουλίου του 2008, οπότε και τον διαδέχτηκε ο Μίρκο Τσβέτκοβιτς, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος του προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

Ο Κοστούνιτσα απήγγειλε έναν συγκινητικό λόγο στις 21 Φεβρουαρίου του 2008, έπειτα από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, στον οποίο τόνισε ότι η επαρχία ανήκει στη Σερβία και στο λαό και αυτό θα ισχύσει για πάντα. Στις 25 Φεβρουαρίου του 2008 ο πολιτικός προειδοποίησε τις ΗΠΑ να άρουν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους και έκανε λόγο για "αστάθεια".[3]

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας υπέβαλε την παραίτησή του στις 8 Μαρτίου 2008 και ζήτησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καθώς διαλύθηκε ο κυβερνών συνασπισμός του κόμματός του με το Δημοκρατικό Κόμμα, αναφορικά με θέματα της ΕΕ και της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.[4]

Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Μίρκο Τσβέτκοβιτς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]