Βουλγαρική Ακτή του Εύξεινου Πόντου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ακτή στον Εύξεινο Πόντο

Η Βουλγαρική ακτή του Εύξεινου Πόντου καλύπτει στο σύνολό τους τα ανατολικά σύνορα της Βουλγαρίας. Οι παραλίες της Ακτής του Εύξεινου Πόντου αποτελούν περίπου τα 130χλμ από τα 378χλμ των συνολικών ακτών.

Η μέση θερμοκρασία του αέρα είναι το καλοκαίρι περίπου 28°C, και η μέση θερμοκρασία του νερού 25°C. Τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο σημειώνονται πάνω από 240 ώρες ηλιοφάνειας, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πάνω από 300 ώρες.

Η οροσειρά του Αίμου (βουλ Стара планина) διασχίζουν τη χώρα και φτάνουν στις άκρες του Εύξεινου Πόντου, χωρίζοντας την ακτογραμμή σε βορρά και νότο. Η βόρεια Ακτή του Εύξεινου Πόντου της Βουλγαρίας διαθέτει βραχώση ακρωτήρια όπου η θάλασσα ξεσπά σε πλευρές βράχων που αγγίζουν μέχρι και τα 70 μέτρα σε ύψος. Η νότια ακτή είναι γνωστή για τις μεγάλης έκτασης αμμώδεις παραλίες της.

Η μεγαλύτερη πόλη στην Βουλγαρική Ακτή του Εύξεινου Πόντου είναι η Βάρνα (που είναι επίσης και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη Βουλγαρία), και βρίσκεται στο βόρειο μέρος της ακτής. Άλλη μεγάλη πόλη είναι ο Μπουργκάς, στην νότια ακτή.

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]