Βοημική Ελβετία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°50′N 14°15′E / 50.833°N 14.250°E / 50.833; 14.250

Βοημική Ελβετία
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Βοημική Ελβετία
50°50′0″N 14°15′0″E
ΤοποθεσίαΤσεχία
ΧώραΤσεχία
Διοικητική υπαγωγήArnoltice
Χαρακτηρισμός1972
Κατηγορία πρ. περιοχήςΔΕΠΦ κατηγορία 2: Εθνικό Πάρκο
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Βοημική Ελβετία (τσέχικα: České Švýcarsko, γερμανικά: Böhmische Schweiz), επίσης γνωστή ως Τσεχική Ελβετία, είναι φυσική περιοχή η οποία βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Τσεχίας. Βρίσκεται στο τσεχικό τμήμα των Ελμπσαντσταϊνγκεμπίργκε, στα βόρεια του Ντέτσιν και στις δύο όχθες του Ποταμού Έλβα. Εκτείνεται στα ανατολικά έως τα Λουσατιανά Όρη και στα δυτικά έως τα Όρη Όρε. Μεγαλύτερο υψόμετρό της είναι η κορυφή Ντέτσινσκι Σνέζνικ με υψόμετρο 726 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Έχει κηρυχτεί ως προστατευόμενη περιοχή (ως ChKO Labske Piskovce) από το 1972.

Η περιοχή κατά μήκος της δεξιάς όχθης του Έλβα έγινε εθνικό πάρκο την 1η Ιανουαρίου 2000, το Εθνικό Πάρκο Τσέσκε Σβίτσαρσκο. Το Εθνικό Πάρκο γειτνιάζει με το Εθνικό Πάρκο της Σαξωνικής Ελβετίας (Sächsische Schweiz) στη Γερμανία.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πράβτσιτσκα Μπράνα στην Βοημική Ελβετία.

Η ιδέα της Βοημικής Ελβετίας αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα ως μια μορφή επέκτασης της Σαξωνικής Ελβετίας, η οποία βρισκόταν στο τμήμα των Ελμπσαντσταϊνγκεμπίργκε στη Γερμανία. Η ονομασία της προήλθε από τους Ελβετούς καλλιτέχνες Άντριαν Ζινγκ και Άντον Γκραφφ, των οποίων η γεωγραφία της βόρειας Βοημίας θύμιζε τη χώρα καταγωγής τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Böhmische Schweiz της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).