Βασίλης Χαρίσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλης Χαρίσης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Βασίλης Χαρίσης (Ελληνικά)
Γέννηση26  Ιανουαρίου 1933
Ιωάννινα
Θάνατος9  Ιανουαρίου 2019
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας
Η Εθνική Τράπεζα (αριστερά) και το κτίριο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (δεξιά) στα Ιωάννινα (έργα του Β. Χαρίση)
Το Τουριστικό Περίπτερο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών ("Φρόντζου").

Ο Βασίλης Χαρίσης, ήταν Έλληνας αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, ζωγράφος και συγγραφέας (26 Ιανουαρίου 1933 Ιωάννινα - 9 Ιανουαρίου 2019 Αθήνα). Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είχε καθηγητές τον Ορλάνδο, τον Πικιώνη, τον Μιχελή κ.α. Υπηρέτησε αρχικά ως γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και στη συνέχεια, από το 1989 έως το 1994, ως πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου προστασίας των παραδοσιακών οικισμών στα Ζαγοροχώρια[1]. Δημιούργησε αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά έργα και ασχολήθηκε με ανασκαφές, αναπαραστάσεις (το ιερό της Δωδώνης) και αναστηλώσεις αρχαιοτήτων (το αρχαίο θέατρο Δωδώνης). Οι πολυάριθμες μελέτες του που δημοσιεύτηκαν ως άρθρα και μονογραφίες, επικεντρώνονται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική κυρίως της Ηπείρου. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το συγγραφικό του έργο ενώ από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, τού έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Άρχοντα Δικαιοφύλακα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Εξώφυλλο της μελέτης προστασίας των Ζαγοροχωρίων, 1979

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτηριστικά του αρχιτεκτονικά έργα είναι, στα Ιωάννινα, το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, το περίπτερο "Φρόντζου" της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών με το υπαίθριο θέατρο, η πινακοθήκη Αβέρωφ και η διαμόρφωση της πλατείας με τα κτίρια της αγοράς στο Μέτσοβο, το υπαίθριο θέατρο στο Μονοδένδρι, η Παναγία η Καναλιώτισσα στο Κανάλι Πρεβέζης, ο ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Νέα Κερασούντα Πρεβέζης , Δέσκειο Γυμνάσιο στην Πάργα κ.ά.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (1979) Ζαγοροχώρια. Γενική Διεύθυνση Οικισμού. Υπουργείο Δημοσίων Έργων. Αθήνα.
  • (1990) Μέτσοβο. Μέλισσα. Αθήνα.
  • (2003) Υπόδειγμα ορθόδοξης ναοδομίας κατά τον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης, Αρχείο Παραλειπομένων Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Αθήνα.
  • (2003) Ιωάννινα. Ίδρυση – Χωροταξικός ρόλος – Μορφή της πρωτοβυζαντινής πόλεως. Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών. Ιωάννινα.
  • (2010) Δωδώνη. Αρχιτεκτονικά μελετήματα. Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών. Ιωάννινα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Β. Χαρίσης 1979; Στέφανος Μάνος "Επίσκεψη στα Γιάννενα", Καθημερινή 27/10/2019