Βίλλεμ φαν Χεχτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βίλλεμ φαν Χεχτ
Γέννηση7  Νοεμβρίου 1593[1][2][3]
Αμβέρσα
Θάνατος12  Ιουλίου 1637[2][3][4]
Αμβέρσα
Χώρα πολιτογράφησηςΝότιες Κάτω Χώρες
Ιδιότηταζωγράφος και έφορος
ΓονείςΤομπίας Φερχέχτ και Suzanna van Mockenborch
ΚίνημαΜπαρόκ ζωγραφική
Καλλιτεχνικά ρεύματαΜπαρόκ ζωγραφική
Σημαντικά έργαAppelles painting Campaspe, The Gallery of Cornelis van der Geest, Alexander the Great visits the studio of Apelles, Collection of Cornelis de Geest with Paracelsus, Interior of the Salon of the Archduchess Isabella of Austria και Art Collection of Prince Władysław Vasa
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βίλλεμ φαν Χεχτ (φλαμανδικά: Willem van Haecht (1593 – 12 Ιουλίου 1637) ήταν Φλαμανδός ζωγράφος, ιδιαίτερα γνωστός για τους πίνακες που απεικονίζουν συλλογές και πινακοθήκες.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βίλλεμ φαν Χεχτ γεννήθηκε στην Αμβέρσα το 1593. Ήταν γιος του τοπιογράφου Τομπίας Φερχέχτ, ο οποίος ήταν διακεκριμένος ζωγράφος και ήταν ο πρώτος δάσκαλος του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς. Ήταν, επίσης, και δάσκαλος του γιου του.

κατά την περίοδο 1615 - 1619 εργάστηκε στο Παρίσι και στη συνέχεια μετέβη στην Ιταλία, όπου παρέμεινε επί επτά έτη. Επιστρέφοντας στην Αμβέρσα έγινε μέλος στη Συντεχνία του Αγίου Λουκά της πόλης το 1626 και από το 1628 ήταν ο έφορος της συλλογής τέχνης που κατείχε ο Κορνέλις φαν ντερ Χέιστ (Cornelis van der Geest), εύπορος έμπορος μπαχαρικών και προστάτης πολλών καλλιτεχνών στην Αμβέρσα.

Η πινακοθήκη του Κορνέλις φαν ντερ Χέιστ

Η συλλογή του ντερ Χέιστ αναπαριστάται, με αλληγορικό τρόπο στον πίνακα Η πινακοθήκη του Κορνέλις φαν ντερ Χέιστ (1628, σήμερα στην Οικία - Μουσείο Ρούμπενς της Αμβέρσας). Στην αριστερή πλευρά του πίνακα υπάρχουν πολλά πορτρέτα συγχρόνων του, περιλαμβανομένων της Ινφάντας Ιζαμπέλλας Κλάρας Ευγενίας της Ισπανίας, του Αλβέρτου Ζ΄, Αρχιδούκα της Αυστρίας, του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, του πρίγκηπα Władysław IV Vasa της Πολωνίας (ο οποίος επισκέφθηκε την πινακοθήκη του ντερ Χέιστ το 1624 και απεικονίζεται φορώντας μαύρο καπέλο),[5] ο οικοδεσπότης, ο οποίος επιδεικνύει κάποιον πίνακα, και πολλοί διάσημοι πίνακες, όπως ο Παράκελσος του Κουέντιν Μασσάις.

Ο Αλέξανδρος ο Μέγας επισκέπτεται το εργαστήριο του Απελλή

Ένας ακόμη πίνακάς του, Ο Αλέξανδρος ο Μέγας επισκέπτεται το εργαστήριο του Απελλή (1630, σήμερα στο Mauritshuis της Χάγης) αποτελεί σημαντική τεκμηρίωση, καθώς πιστεύεται ότι πρόκειται για εξιδανικευμένη εικόνα πινάκων από τη συλλογή του Ρούμπενς.[6]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 141016213. Ανακτήθηκε στις 13  Οκτωβρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 www.vondel.humanities.uva.nl/ecartico/persons/3429.
  3. 3,0 3,1 «Willem van (II) Haecht». (Ολλανδικά) RKDartists. 35113.
  4. «Guillaume van Haecht». Biografisch Portaal. 47746687.
  5. «Pobyt królewicza Władysława Zygmunta w Niderlandach». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2016. 
  6. Jeffrey M. Muller, Rubens: The Artist as Collector (Princeton UP, 1989), 41.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]