Βέρα Άτσεβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βέρα Άτσεβα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24  Νοεμβρίου 1919[1]
Oreovec
Θάνατος10  Νοεμβρίου 2006[1]
Σκόπια
Χώρα πολιτογράφησηςΒόρεια Μακεδονία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
πολιτικός κομισάριος
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΈνωση Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαMayor of the City of Skopje (1948)
αντιπρόσωπος
Υπουργός Γεωργίας
ΒραβεύσειςΕθνικός ήρωας της Γιουγκοσλαβίας
Αντάρτικη Μνήμη 1941
Order "For Merit to the People"
Order of Brotherhood and Unity
Τάγμα της Γενναιότητας (Γιουγκοσλαβία)
Order of Labour
Τάγμα του Ήρωα του Λαού
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Βέρα Άτσεβα - Ντόστα (σλαβομακεδονικά: Вера Ацева - Доста‎‎, 24 Νοεμβρίου 1919 - 10 Νοεμβρίου 2006) ήταν κομμουνίστρια και πολιτικός από την Βόρεια Μακεδονία, η οποία από τη δράση της κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στην περιοχή της Γιουγκοσλαβίας, έγινε εθνική ηρωίδα.

Γεννημένη στο Πρίλεπ, αναγκάστηκε ελέω κακής οικονομικής κατάστασης, να σταματήσει τις σπουδές της στο γυμνάσιο και να εργαστεί σε εργοστάσιο καπνού.[2] Εκεί, σε ηλικία 16 ετών, έγινε μέλος του εργατικού κινήματος, ενώ κατά τις αρχές του 1940, έγινε και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας. Κατά την ένταξή της εκεί έγινε μέλος της Τοπικής Γενικής Επιτροπής στην περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας. Από το 1940 έως και το 1941, ήταν και η Γραμματέας της επιτροπής αυτής.

Όταν ξεκίνησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Άτσεβα, ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που συμμετείχαν στην οργάνωση των ανταρτών, στην περιοχή της, το Πρίλεπ. Ήδη, από το 1942, δούλευε για το Κόμμα, στα Σκόπια, ενώ αργότερα ως καθοδηγητής στις περιοχές Στρώμνιτσα, Μπίτολα και Στιπ. Τον Αύγουστο του 1942, έγινε επίτροπος του αποσπάσματος του Σερ, ενώ στις 11 Νοεμβρίου του 1943, εκλέχτηκε πολιτικός επίτροπος στην πρώτη ταξιαρχία που δημιουργήθηκε μεταξύ Κοσόβου και Βόρειας Μακεδονίας. Τη θέση την κράτησε έως και τον Γενάρη του 1944, όπου μετά έγινε Πολιτική Γραμματέας της 3ης και της 4ης περιοχής του Κόμματος. Την ίδια χρονιά συμμετείχε και στη Αντι-φασιστική Συνέλευση για την ελευθερία της περιοχής, όπου εκλέχτηκε πρόεδρος.[3]

Μετά την απελευθέρωση της περιοχής, η Άτσεβα, συνέχισε να εργάζεται για το Κόμμα. Το 1948, έγινε δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων. Την ίδια χρονιά, στην 5η Συνέλευση του Κόμματος, εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Κατά την περίοδο της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ανέλαβε υπουργός Γεωργίας.[4] Το 1960, ήρθε σε ρήξη με την Γενικό Γραμματέα του Κόμματος, του πΓΔΜ, Λάζαρ Κολισέφσκι, τον οποίον κατηγόρησε ότι παίρνει αποφάσεις μαζί με τον Βιντόε Σμιλέφσκι, μακριά από την Επιτροπή. Στις 18 Οκτωβρίου του ίδιους έτους, ο Αλεξάνταρ Ράνκοβιτς, πήρε το μέρος του Σμιλέφκσι, με την Άτσεβα, να αναγκάζεται να υποχωρήσει, και να σταλθεί στο Βελιγράδι, ώστε να συνεχίσει να εργάζεται.[5] Το 1991, κυκλοφόρησε το βιβλίο Letter to Svetozar Vukmanovik - Tempo, βλέποντας παράλληλα και την ανεξαρτησία της Βόρειας Μακεδονίας, από τη Γιουγκοσλαβία. Απεβίωσε το 2006, στα Σκόπια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 pantheon.world/profile/person/Vera_Aceva. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Darko Stuparić “Revolucionari i bez funkcija”, “Otokar Keršovani”, Rijeka, 1975, 405 str.
  3. Службен весник на федералната единица Македонија во Демократска и Федеративна Југославија, 1/1945, 47-48 стр.
  4. Службен весник на Народна Република Македонија, 8/48, 1 стр.
  5. Крсте Црвенковски, Мирче Томовски „Заробена вистина“, „Култура“, Скопје, 2003, 149-151 стр.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]