Βυζαντινή Αθλητική Ένωσις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΒΑΕ 1923)


Η Βυζαντινή Αθλητική Ένωσις (ΒΑΕ) ήταν αθλητικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1923 από Κωνσταντινουπολίτες στη Θεσσαλονίκη. Στις 27 Απριλίου 1923 στην εφημερίδα Τηλέγραφος της Θεσσαλονίκης, υπήρξε ανακοίνωση για πρόσκληση Κωνσταντινουπολιτών αθλητών και ποδοσφαιριστών με σκοπό την δημιουργία αθλητικού συλλόγου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη της ΧΑΝΘ, η οποία διοργάνωσε την ίδια περίοδο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Το τμήμα ποδοσφαίρου της ΧΑΝΘ απαρτιζόταν αποκλειστικά από Κωνσταντινουπολίτες, οι οποίοι στη συνέχεια ίδρυσαν τον πρώτο αθλητικό σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών στην Ελλάδα.

Στις 24 Νοεμβρίου 1923 ο σύλλογος εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την επωνυμία Βυζαντινή Αθλητική Ένωση (ΒΑΕ). Σύμφωνα με το ιδρυτικό καταστατικό προβλεπόταν η ίδρυση τμημάτων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης πετοσφαίρισης και μπέιζμπολ. Ημερομηνία γιορτής του συλλόγου ορίστηκε η 15η Αυγούστου και έμβλημα του ο Δικέφαλος αετός.

Απόσπασμα από το ιδρυτικό καταστατικό του συλλόγου

Αρκετά στελέχη της ΒΑΕ, είχαν σχέση με την Ένωσιν Κωνσταντινουπολιτών η οποία ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη, και τον ΠΑΟΚ.

Ο Στ. Ομουρλόγλου υπήρξε αθλητής στον όμιλο φιλάθλων Μέγα Ρεύματος Κωνσταντινούπολης, και στην Θεσσαλονίκη έγινε γραμματέας της ΧΑΝΘ. Στη συνέχεια υπήρξε πρόεδρος της ΒΑΕ, και μετά την απορρόφηση της θα γίνει έφορος στο αθλητικό τμήμα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών, αλλά και γυμναστής της. Αργότερα, θα είναι στην συντακτική ομάδα της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών Θεσσαλονίκης και θα αναλάβει έφορος του συλλόγου. Μετά την διάσπαση, θα είναι στη συντακτική ομάδα και το πρώτο καταστατικό του ΠΑΟΚ, ενώ ταυτόχρονα θα έχει ρόλο αθλητή στο τμήμα μπάσκετ του.

Ο Σ. Γιοβάνογλου υπήρξε αθλητής στο Μεγάλο Ρεύμα, γραμματέας στην ΒΑΕ και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΟΚ. Ο Θ. Σωτηρίου υπήρξε πρωταθλητής στίβου και αθλητής ποδηλασίας, και αγωνίστηκε σε ΒΑΕ, ΑΤΕΚ και ΠΑΟΚ.

ο Γ. Χαραλαμπίδης, έπαιξε ποδόσφαιρο στην ΒΑΕ και στην Δεύτερη ομάδα του ΠΑΟΚ. Υπήρξε Πρόεδρος του για 14 έτη κατά την περίοδο 1949-63, και είναι ο μακροβιότερος στην ιστορία του συλλόγου.

Επίσης, ο Κ. Πάγκαλος υπήρξε αθλητής του Μέγα Ρεύματος, αθλητής στο Αθλητικό τμήμα της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών,στην Αθλητική Ένωση Κωνσταντινοπολιτών Θεσσαλονίκης, πρώτος αρχηγός του ΠΑΟΚ, αλλά και ιδρυτικό του μέλος στο καταστατικό του 1926.

Ακόμη, αθλητές σε ΒΑΕ, αθλητικό τμήμα της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών και στον ΠΑΟΚ, ήταν οι Αρμάς και Ιορδανίδης. Επιπλέον, ο Μίσσιος μετά την ΒΑΕ και το αθλητικό της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών, έγινε σύμβουλος στον ΠΑΟΚ, ενώ ο Αντιπρόεδρος της ΒΑΕ Αφεντάκης έγινε γραμματέας στην Ένωση Κωνσταντινοπολιτών.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της ΒΑΕ πήρε μέρος στο κύπελλο Χριστουγέννων και στα Α Πανθεσσαλονίκεια, το έτος 1923. Ταυτόχρονα, τα γραφεία της ΒΑΕ μεταφέρθηκαν στην λέσχη της ΕΚ, η οποία απορρόφησε τον σύλλογο.

Μετά την αλλαγή καταστατικού της ΕΚ στις 6 Απριλίου 1924, η ΒΑΕ έγινε ουσιαστικά ο επίσημος αθλητικός αντιπρόσωπος της. Λόγω της κατάστασης στο προσφυγικό δεν διεξήχθησαν αθλητικές διοργανώσεις το έτος 1924.

Τον Μάιο του 1925 η Ένωση σκέφτηκε την επανίδρυση της ΒΑΕ, ώστε να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Τελικά, ο Φανούριος Βυζάντιος πρότεινε πως ο αθλητικός σύλλογος έπρεπε να κρατήσει ως όνομα το Ένωσις Κωνσταντινοπολιτών. Η άποψη του επικράτησε, και έτσι τον Ιούνιο του 1925 δημιουργήθηκε το Αθλητικό τμήμα της Ένωσις Κωνσταντινοπολιτών.

[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]