Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°30′9.9″N 25°31′41.2″E / 40.502750°N 25.528111°E / 40.502750; 25.528111

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογικό μουσείο και μουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°30′10″N 25°31′41″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Σαμοθράκης
ΤοποθεσίαΣαμοθράκη
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1939
Commons page Πολυμέσα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης[1] βρίσκεται στον οικισμό Παλαιόπολη, σε απόσταση 6-7 χλμ από την Καμαριώτισσα, στη βόρεια πλευρά της Σαμοθράκης, σε απόσταση 250 μέτρων από τη θάλασσα και σε αυτό εκτίθενται ευρήματα από την αρχαία πόλη που βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων του μουσείου προέρχονται από το παρακείμενο Ιερό των Μεγάλων Θεών, το σύμπλεγμα στον οποίο βρέθηκε και το ιδιαίτερα γνωστό γλυπτό της Νίκης της Σαμοθράκης.

Τα εκθέματα του μουσείου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν τέσσερις αίθουσες στο μουσείο και το αίθριο που περιέχουν:

  • Αίθουσα 1: Σε αυτήν βρίσκονται αποκαταστημένα τμήματα από τα κτίρια του Ιερού των Μεγάλων Θεών (από τον θριγκό της Αυλής του Βωμού, από το Θόλο της Αρσινόης Β΄, από την Αίθουσα των Αναθημάτων, και από το Ανάκτορο).
  • Αίθουσα 2: Στη δεύτερη αίθουσα υπάρχουν γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη καθώς και νομίσματα προερχόμενα απ΄το Ιερό (τμήμα ζωφόρου με χορεύτριες, προτομή που απεικονίζει πιθανώς τον Τειρεσία, περίτεχνα κιονόκρανα, τμήμα από ηλιακό ρολόι και άλλα)
  • Αίθουσα 3: Στην αίθουσα αυτή υπάρχει το Άγαλμα της Νίκης, προερχόμενο από ένα από τα ακρωτήρια του ναού της ελληνιστικής εποχής (ένα από τα τρία αγάλματα φτερωτής Νίκης που βρέθηκαν στο συγκρότημα του Ιερού, δες παρακάτω), κεραμικά αντικείμενα τα παλαιότερα από τα οποία προέρχονται από τη 2η χιλιετία π.Χ. (αγγεία, λαβές αμφορέων, κρατήρες), μεταλλικά αντικείμενα (αναθήματα προσκυνητών), ευρήματα των ρωμαϊκών και των βυζαντινών χρόνων και επιγραφές, κάποια από αυτά από ταφές.
  • Αίθουσα 4: Η τέταρτη αίθουσα περιέχει αντικείμενα που βρέθηκαν στις νεκροπόλεις (μελανόμορφα, ερυθρόμορφα αττικά αγγεία με χρήση τεφροδόχου από καύσεις νεκρών, σαρκοφάγοι, κτερίσματα, ειδώλια, ένας παναθηναϊκός αμφορέας - δες παρακάτω-, κοσμήματα και νομίσματα), καθώς επίσης και γύψινο αντίγραφο του αγάλματος της φτερωτής Νίκης που τώρα βρίσκεται στο Λούβρο.
  • Αίθριο: Στο αίθριο του μουσείου υπάρχουν επιγραφές.

Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του μουσείου είναι:

Ιστορία του κτιρίου του μουσείου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσείο άρχισε να κατασκευάζεται το 1939 και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που μεσολάβησε, το 1955, από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα με αρχιτέκτονα τον Στιούαρτ Σόου (Stuart M. Shaw) του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης. Επεκτάθηκε το 1960-61, οπότε προστέθηκε η βόρειά του πτέρυγα.[3]

Ιστορία των εκθεμάτων του μουσείου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ευρήματα του μουσείου προέρχονται κυρίως από τις ανασκαφές της Αμερικανικής αποστολής (το Ίδρυμα Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης), η οποία άρχισε τις ανασκαφές το 1938 και η οποία κατασκεύασε το Μουσείο αλλά και από δωρεές ιδιωτών είτε ανώνυμων είτε επώνυμων όπως ο σημαντικός λόγιος της Σαμοθράκης Νικόλαος Φαρδύς, καθώς επίσης και όσα από τα ευρήματα δεν μεταφέρθηκαν στα μουσεία του εξωτερικού από τις ανασκαφές του Γάλλου προξένου στην Αδριανούπολη Σαμπουαζώ (Charles-François-Noël Champoiseau) το 1863 (όταν βρήκε τη Νίκη της Σαμοθράκης και τη μετέφερε στο Παρίσι), της αυστριακής αποστολή του 1873 και του 1875 (Αlexander Conze), ξανά του Σαμπουαζώ, ο οποίος το 1891 γύρισε στη Σαμοθράκη και πήρε τη βάση, σε σχήμα πλοίου του γλυπτού της Νίκης της Σαμοθράκης.

Έκθεση φωτογραφιών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης - Greek Travel Pages». www.gtp.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2023. 
  2. gnomi (23 Ιουλίου 2019). «Έτοιμο το επόμενο καλοκαίρι το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης». Η ΓΝΩΜΗ. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2023. 
  3. «GOLDEN GREECE - Mouseio Arxaiologiko». web.archive.org. 7 Οκτωβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2023.