Απόστολος Λευκάδιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απόστολος Λευκάδιος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Απόστολος Λευκάδιος (Ελληνικά)
Γέννηση1910
Λευκάδα, Ιόνιοι Νήσοι, Ελλάδα
Θάνατος18 Οκτωβρίου 1979
Αθήνα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
ΣπουδέςΑνωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Ιδιότηταζωγράφος
Είδος τέχνηςΖωγραφική, Αγιογραφία
Καλλιτεχνικά ρεύματαΑκαδημαϊκή Σχολή, Πρώιμος Ελληνικός Ιμπρεσιονισμός

Με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Απόστολος Λευκάδιος (Λευκάδα, 1910 – Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 1979) είναι γνωστός ο Έλληνας ζωγράφος του 20ού αιώνα Απόστολος Χαμοσφακίδης.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Απόστολος Χαμοσφακίδης ή Λευκάδιος γεννήθηκε το 1910 στη Λευκάδα, [1] όπου και μεγάλωσε. Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε πριν από το 1933. Εκεί, συνδέθηκε με φιλία με τον γνωστό λογοτέχνη (και ιατρό) Παύλο Νιρβάνα, ο οποίος του προσέδωσε και το χαρακτηριστικό καλλιτεχνικό ψευδώνυμο "Λευκάδιος".[1] Απεβίωσε στην Αθήνα, στις 18 Οκτωβρίου 1979, από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 69 ετών.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Μαθήτευσε δίπλα σε σημαντικούς εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κινήματος της Σχολής του Μονάχου (ή αλλιώς του ακαδημαϊκού ρεαλισμού), αλλά και του πρώιμου ελληνικού ιμπρεσιονισμού. Δάσκαλοί του ήταν ο Επαμεινώνδας Θωμόπουλος, ο Σπυρίδων Βικάτος, ο Δημήτριος Μπισκίνης και ο Δημήτριος Γερανιώτης. Σύμφωνα με δημοσίευση του Κώστα Θεοφάνους στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Φωνή των Πειραιωτών" (στις 22.04.1982), υπήρξε μαθητής του Γεώργιου Ιακωβίδη.

Το Έργο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και την αγιογραφία, ενώ η καλλιτεχνική του δημιουργία εκτείνεται σε διάστημα μεγαλύτερο των σαράντα ετών. Τα έργα του αποτελούνται κυρίως από λάδια, παρότι δημιούργησε και λίγες ακουαρέλες. Στην τεχνοτροπία του υπάρχει μεγάλη ποικιλία. [2] Η  ζωγραφική του αναπτύσσεται  στην κατεύθυνση ενός ρεαλιστικού ιδιώματος ιμπρεσιονιστικής χρωματικότητας. Διακρίθηκε κυρίως σαν τοπιογράφος και αγιογράφος, αλλά το πολυδιάστατο έργο του περιλαμβάνει επίσης θαλασσογραφίες, σκηνές της καθημερινής ζωής, νεκρές φύσεις, συνθέσεις, ανθογραφίες, σκίτσα, προσωπογραφίες και πολεμικές σκηνές.

Ο συμπατριώτης του, Δήμος Μαλακάσης (δικηγόρος, λόγιος και ζωγράφος) έγραψε για τον Απόστολο Λευκάδιο το 1979: "Τα έργα του έχουν τη μυρωδιά της άρμης και του μαΐστρου, με τις σιλουέτες των Μύλων και της Γύρας, με τα ολόασπρα πανιά των τρεχαντηριών που ξεμακραίνουν στους χιμαιρικούς ορίζοντες της έμπνευσής του..."

Ο ζωγράφος παρουσίασε τη δουλειά του σε εκθέσεις στην Αθήνα, στο Άργος και στο Ναύπλιο.

Έργα του βρίσκονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κυρίως σε ιδιωτικές συλλογές, στη συλλογή του Αντώνη Σολδάτου, στη Δημοτική Συλλογή Έργων Τέχνης Ελευσίνας, στην Πινακοθήκη "Σπάρτη" του Γιώργου Βογιατζόγλου [3] , στην Πινακοθήκη του Συνδέσμου Οργανωμένων Φιλολογικών Ιστορικών Αρχείων (Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α.) στην Αθήνα [4] και αλλού. Έργο του ζωγράφου, το οποίο του ανατέθηκε κατόπιν διαγωνισμού, κοσμεί την Αίθουσα Συνεδρίων της ΑΣΚΤ και απεικονίζει το πορτραίτο του Αλέξανδρου Βουρνάζου, καθηγητή Χημείας στο ΕΜΠ.

Αγιογραφίες του βρίσκονται σε ναούς και παρεκκλήσια, όπως:

  • στον Άγιο Αθανάσιο, στου Ψυρρή
  • στον Άγιο Ανδρέα, στα Πετράλωνα
  • στους Αγίους Αναργύρους, παρεκκλήσι του πρώην Δημοτικού Νοσοκομείου Αθηνών
  • στη Φανερωμένη, στο Χολαργό

Μετά τον θάνατό του, πραγματοποιήθηκαν δύο αναδρομικές εκθέσεις, μια στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και μια στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Πειραιά το 1982. Ο Λευκαδίτης συλλέκτης έργων τέχνης Ανδρέας Σολδάτος παρουσίασε έργα του ζωγράφου σε αναδρομική έκθεση, στην Αίθουσα Τέχνης "Θεόδωρος Στάμος" στην πλατεία Μαρκά της Λευκάδας. Έργο του παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στις 17 Φεβρουαρίου 2014, στον Κύκλο Β' της ενότητας «Νεοελληνική Ζωγραφική 1870–1935», στην έκθεση της Πινακοθήκης Γιώργου Βογιατζόγλου στη Νέα Ιωνία.[5]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΕΛ. ΠΑΡ.
1983 Απόστολος Λευκάδιος ζωγράφος (1910–1979) : Ένας κορυφαίος του νεοελληνισμού Νικόλας Μ. Κεχαγιάς – Ναίθωνας 96 [6] [7]
Για το βιβλίο του Νικόλα Μ. Κεχαγιά, η αρθρογράφος Κούλα Ξηραδάκη σχολίασε στην εφημερίδα Έθνος, στις 27 Φεβρουαρίου 1985:[8]
«Ο συγγραφέας μας παρουσιάζει τον καλλιτέχνη που διακρίθηκε σαν τοπιογράφος και αγιογράφος και καταξιώθηκε σαν αγνός άνθρωπος με πλούσια γνώση και μόρφωση

Συλλογή Φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Σάντα, Βιολέττα (8 Δεκεμβρίου 2019). «Απόστολος Λευκάδιος: ένας άγνωστος ζωγράφος της Λευκάδας». aromalefkadas.gr. 
  2. Paletaart - Χρώμα & Φως (18 Δεκεμβρίου 2013). «Λευκάδιος Απόστολος – Apostolos Lefcadios (1910-1979)». Paletaart.Wordpress.Com. 
  3. Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου. «H Συλλογή - Απόστολος Λευκάδιος (Λάδι σε καμβά)». Vogiatzoglou Collection. 
  4. Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών Ιστορικών Αρχείων. «Η Πινακοθήκη του Ιδρύματος». Sofia Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουνίου 2020. 
  5. Culture Now (10 Φεβρουαρίου 2014). «Ζωγραφική - Πράξη Α' - 1870 - 1935: Ο δεύτερος κύκλος στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου» (PDF). Culturenow.Gr. 
  6. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. «Απόστολος Λευκάδιος ζωγράφος (1910-1979) : Ένας κορυφαίος του νεοελληνισμού / Νικόλα Κεχαγιά "Ναίθωνα"». 
  7. Μέγα Πανευρωπαϊκό Παλαιοβιβλιοπωλείο. «Απόστολος Λευκάδιος Ζωγράφος». Megapalaiobibliopolio.Gr. 
  8. Ξηραδάκη, Κούλα (27 Φεβρουαρίου 1985). «Νικόλα Κεχαγιά: Απόστολος Λευκάδιος ζωγράφος (1910-1979)» (PDF). Εφημερίδα Έθνος.