Αουγκούστα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αουγκούστα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αουγκούστα
37°13′49″N 15°13′10″E
ΧώραΙταλία
Διοικητική υπαγωγήFree Municipal Consortium of Syracuse
ΠροστάτηςΆγιος Δομίνικος
Έκταση111,16 km²[1]
Υψόμετρο15 μέτρα
Πληθυσμός34.658 (1  Ιανουαρίου 2023)[2]
Ταχ. κωδ.96011
Τηλ. κωδ.0931
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αουγκούστα (Σικελικά : Austa, Λατινικά : Megara Hyblaea, Μεσαιωνικά : Agosta) είναι πόλη και κοινότητα στην Ιταλική Επαρχία των Συρακουσών στις ανατολικές ακτές της Περιφέρειας της Σικελίας.[3] Η πόλη είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Σικελίας χάρη στα διυλιστήρια πετρελαίου στην περιοχή της. Η Αουγκούστα έχει θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, η παλιά πόλη είναι σήμερα ένα νησί που δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα όταν έσκαψαν έναν Ισθμό στη χερσόνησο και το ένωσαν με δύο γέφυρες. Ο Φρειδερίκος Β΄ της Σουαβίας οικοδόμησε την πρώτη γέφυρα, η δεύτερη έγινε όταν ιδρύθηκε η πόλη, η Αουγκούστα έχει δύο λιμάνια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Μέγαρα Υβλαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η "Μητέρα εκκλησία" στην Αουγκούστα.

Η Αουγκούστα ιδρύθηκε πριν από 27 αιώνες με το όνομα Μέγαρα Υβλαία, ήταν μία από τις αρχαιότερες Ελληνικές αποικίες στη Σικελία και τη Μεγάλη Ελλάδα. Οι Συρακούσες και ο κυβερνήτης τους Γέλων ο Συρακούσιος κατέστρεψαν την πόλη (483 π.χ.) 254 χρόνια μετά την ίδρυση της όπως περιγράφει ο Θουκυδίδης.[4] Η περιοχή μαζί με τις Συρακούσες αλώθηκε από τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία όταν ξέσπασε ο Β΄ Καρχηδονιακός Πόλεμος. Τα Μέγαρα Υβλαία παραμένουν ακόμα και σήμερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και απόδειξη της έντονης δραστηριότητας εποικισμού των Ελλήνων στην Αρχαϊκή εποχή.

Ίδρυση της Αουγκούστα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν οικοδόμησε τη σύγχρονη πόλη της Αουγκούστα (1232) με τα ερείπια ενός προαστίου από την αρχαία πόλη. Την εξουσία ανέλαβε στη συνέχεια ο Οίκος των Καπετιδών-Ανζού, όταν ξέσπασε ο Σικελικός Εσπερινός (1282) μετέβη στον Οίκο της Βαρκελώνης που κυβερνούσε το Βασίλειο της Αραγωνίας. Την πόλη πήρε δώρο ο Ραϊμόνδος Β' Μονκάδα (1362), επέστρεψε αργότερα σε Ισπανική κατοχή (1560) και οχυρώθηκε σημαντικά για να αποκρούσει τις επιθέσεις από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Στο λιμάνι της Αουγκούστα πραγματοποιήθηκε μεγάλη ναυμαχία ανάμεσα στον Ισπανικό και τον Γαλλικό στόλο, η πόλη πλήγηκε σημαντικά από ισχυρό σεισμό και τσουνάμι (1693).[5]

Σύγχρονα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο των Χοενστάουφεν.

Όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τα αισθήματα στην Αουγκούστα και σε ολόκληρη τη Σικελία απέναντι στο Φασιστικό καθεστώς ήταν σε έντονο βαθμό αρνητικά.[6] Οι φασιστικές τακτικές δημιούργησαν έντονο μίσος σε ολόκληρη τη Σικελία απέναντι στον Μπενίτο Μουσολίνι και τη διακυβέρνηση του.[7] Όταν έφτασαν στη Σικελία οι Βρετανικές και οι Αμερικάνικες δυνάμεις οι κάτοικοι τους υποδέχτηκαν σαν ελευθερωτές "από τον μισητό φασισμό και τους στρατιώτες που τον υπηρετούσαν".[8][9] Σε όλη τη Σικελία οι Σύμμαχοι έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό σαν ελευθερωτές.[10] Στην Εισβολή των Συμμάχων στη Σικελία γνωστή σαν "Επιχείρηση Χάσκυ" οι Βρετανικές και Αμερικάνικες δυνάμεις με αρχηγό τον στρατηγό Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ είχαν στόχο την κατάληψη της Αουγκούστα από τις πρώτες μέρες της επιχείρησης. Ο "Έκτος Βρετανικός Στρατός" με τον Μοντγκόμερυ κατέλαβε την Αουγκούστα (13 Ιουλίου 1943), αμέσως μετά οι Συμμαχικές δυνάμεις βάδισαν προς την Κατάνια.[11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας. Ανακτήθηκε στις 16  Μαρτίου 2019.
  2. demo.istat.it?l=it.
  3. http://www.dipionline.it/dizionario/ricerca?lemma=Augusta
  4. Θουκυδίδης, Θουκυδίδου Ιστορίαι, Βιβλίο ΣΤ΄, Παράγραφος 4
  5. http://www.annalsofgeophysics.eu/index.php/annals/article/viewFile/4040/4107
  6. Περιοδικό "The Christian Century", Τόμος 60, σ. 835
  7. Sicily: An Informal History By Peter Smmartino, William Roberts σ. 111
  8. Bitter Victory: The Battle for Sicily, 1943 by Carlo D'Este, σ. 433
  9. Italy; an historical survey by Jack F. Bernard, published by David and Charles, 1971; σ. 476
  10. Christopher Duggan, Fascist Voices: An Intimate History of Mussolini's Italy, Oxford University Press
  11. Bitter Victory: The Battle for Sicily, July-August 1943 by Carlo D'este, σσ. 310, 312, 325

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θουκυδίδης, Θουκυδίδου Ιστορίαι, Βιβλίο ΣΤ΄, Παράγραφος 4
  • Bitter Victory: The Battle for Sicily, 1943 by Carlo D'Este.
  • Christopher Duggan, Fascist Voices: An Intimate History of Mussolini's Italy, Oxford University Press
  • Peter Smmartino, William Roberts, "Sicily: An Informal History"

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]