Ανοσολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ανοσολογία είναι κλάδος της βιολογίας και της Ιατρικής[1] που καλύπτει τη μελέτη του ανοσοποιητικού συστήματος[2] σε όλους τους οργανισμούς.[3] Η ανοσολογία καταγράφει, μετρά και μελετάει τη φυσιολογική λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος τόσο σε καταστάσεις υγείας όσο και σε ασθένειες, τις δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος σε ανοσολογικές διαταραχές (όπως αυτοάνοσα νοσήματα,[4] υπερευαισθησία,[5] ανοσοανεπάρκεια,[6] και απόρριψη μοσχεύματος[7] ), και τα φυσικά, χημικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά των συστατικών του ανοσοποιητικού συστήματος in vitro,[8] in situ και in vivo.[9] Η ανοσολογία έχει εφαρμογές σε πολλούς κλάδους της ιατρικής, ιδιαίτερα στους τομείς της μεταμόσχευσης οργάνων, της ογκολογίας, της ρευματολογίας, της ιολογίας, της βακτηριολογίας, της παρασιτολογίας, της ψυχιατρικής και της δερματολογίας.

Ο όρος επινοήθηκε από τον Ρώσο βιολόγο Ιλια Μέτσνικοφ,[10] οποίος προχώρησε σε σπουδές στην ανοσολογία και έλαβε το βραβείο Νόμπελ για το έργο του το 1908. Κόλλησε μικρά αγκάθια σε προνύμφες αστεριών και παρατήρησε ασυνήθιστα κύτταρα να περιβάλλουν τα αγκάθια. Αυτή ήταν η ενεργή απάντηση του σώματος που προσπαθεί να διατηρήσει την ακεραιότητά του. Ο Μέτσνικοφ ήταν ο πρώτος που παρατήρησε το φαινόμενο της φαγοκυττάρωσης,[11] στην οποία το σώμα αμύνεται έναντι ενός ξένου σώματος.

Πριν από τον προσδιορισμό της ανοσίας,[12] οι πρώτοι γιατροί χαρακτήριζαν όργανα που αργότερα θα αποδεικνύονταν ως βασικά συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα σημαντικά λεμφικά όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ο θύμος αδένας,[13] ο μυελός των οστών και οι κύριοι λεμφικοί ιστοί όπως ο σπλήνας, οι αμυγδαλές, τα λεμφαγγεία, οι λεμφαδένες, τα αδενοειδή και το ήπαρ. Ωστόσο, πολλά συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος είναι κυτταρικής φύσης και δεν σχετίζονται με συγκεκριμένα όργανα, αλλά είναι μάλλον ενσωματωμένα ή κυκλοφορούν σε διάφορους ιστούς που βρίσκονται σε όλο το σώμα. Όταν οι συνθήκες υγείας επιδεινώνονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τμήματα οργάνων του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του θύμου αδένα, του σπλήνα, του μυελού των οστών, των λεμφαδένων και άλλων λεμφικών ιστών, μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά για εξέταση όσο οι ασθενείς είναι ακόμα ζωντανοί.

Κλασική ανοσολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κλασική ανοσολογία συνδέεται με τους τομείς της επιδημιολογίας και της ιατρικής. Μελετά τη σχέση μεταξύ των συστημάτων του σώματος, των παθογόνων και της ανοσίας. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά της ανοσίας εντοπίζεται στον λοιμό των Αθηνών το 430 π.Χ. Ο Θουκυδίδης σημείωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν αναρρώσει από προηγούμενη περίοδο της νόσου μπορούσαν να φροντίσουν τους άρρωστους χωρίς να κολλήσουν την ασθένεια δεύτερη φορά.[14] Πολλές άλλες αρχαίες κοινωνίες έχουν αναφορές σε αυτό το φαινόμενο, αλλά μόλις τον 19ο και τον 20ο αιώνα η έννοια εξελιχθεί σε επιστημονική θεωρία.

Η μελέτη των μοριακών και κυτταρικών συστατικών που αποτελούν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας και της αλληλεπίδρασής τους, είναι το επίκεντρο της ανοσολογίας. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει χωριστεί σε ένα πιο πρωτόγονο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα και, στα σπονδυλωτά, σε ένα επίκτητο ή προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα. Το τελευταίο διαιρείται περαιτέρω σε χυμικά (ή αντισώματα) και μεσολαβούμενα από κύτταρα συστατικά.

Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει την ικανότητα της αυτοαναγνώρισης και της μη αυτο-αναγνώρισης.[15] Ένα αντιγόνο είναι μια ουσία που πυροδοτεί την ανοσολογική απόκριση. Τα κύτταρα που εμπλέκονται στην αναγνώριση του αντιγόνου είναι τα λεμφοκύτταρα. Μόλις αναγνωρίσουν, εκκρίνουν αντισώματα. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που εξουδετερώνουν τους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Τα αντισώματα δεν σκοτώνουν άμεσα παθογόνα, αλλά αντ' αυτού, προσδιορίζουν αντιγόνα ως στόχους για καταστροφή από άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού, όπως τα φαγοκύτταρα ή τα κύτταρα ΝΚ.

Η χυμική απόκριση (αντισώματα) ορίζεται ως η αλληλεπίδραση μεταξύ αντισωμάτων και αντιγόνων.[16] Τα αντισώματα είναι ειδικές πρωτεΐνες που απελευθερώνονται από μια συγκεκριμένη κατηγορία ανοσοκυττάρων γνωστών ως Β λεμφοκύτταρα, ενώ τα αντιγόνα που ορίζονται ως οτιδήποτε που προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων. Η ανοσολογία βασίζεται στην κατανόηση των ιδιοτήτων αυτών των δύο βιολογικών οντοτήτων και στην κυτταρική απόκριση και στα δύο.

Γίνεται πλέον σαφές ότι οι ανοσολογικές αποκρίσεις συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολλών κοινών διαταραχών που δεν θεωρούνται παραδοσιακά ως ανοσολογικές,[17] συμπεριλαμβανομένων μεταβολικών, καρδιαγγειακών, καρκίνου και νευροεκφυλιστικών καταστάσεων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Άλλωστε, υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και στις λοιμώδεις ασθένειες (φυματίωση, ελονοσία, ηπατίτιδα, πνευμονία, δυσεντερία και ελμινθικές προσβολές). Ως εκ τούτου, η έρευνα στον τομέα της ανοσολογίας είναι πρωταρχικής σημασίας για τις προόδους στους τομείς της σύγχρονης ιατρικής, της βιοϊατρικής έρευνας και της βιοτεχνολογίας.

Κλινική ανοσολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κλινική ανοσολογία είναι η μελέτη ασθενειών που προκαλούνται από διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος (αστοχία, ανώμαλη δράση και κακοήθης ανάπτυξη των κυτταρικών στοιχείων του συστήματος). Περιλαμβάνει επίσης ασθένειες άλλων συστημάτων, όπου οι ανοσολογικές αντιδράσεις παίζουν ρόλο στην παθολογία και τα κλινικά χαρακτηριστικά.

Οι ασθένειες που προκαλούνται από διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Άλλες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν διάφορες υπερευαισθησίες (όπως στο άσθμα και άλλες αλλεργίες) που ανταποκρίνονται ακατάλληλα σε κατά τα άλλα αβλαβείς ενώσεις.

Η πιο γνωστή ασθένεια που επηρεάζει το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το AIDS, μια ανοσοανεπάρκεια που χαρακτηρίζεται από την καταστολή των CD4+ («βοηθητικών») Τ κυττάρων, των δενδριτικών κυττάρων και των μακροφάγων από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).

Οι κλινικοί ανοσολόγοι μελετούν επίσης τρόπους πρόληψης των προσπαθειών του ανοσοποιητικού συστήματος να καταστρέψει αλλομοσχεύματα (απόρριψη μοσχεύματος).[18]

Η Κλινική Ανοσολογία και Αλλεργιολογία είναι συνήθως μια υποειδίκευση της Παθολογίας ή της Παιδιατρικής. Οι ειδικοί στην Κλινική Ανοσολογία συνήθως εκτίθενται σε πολλές από τις διαφορετικές πτυχές της ειδικότητας και αντιμετωπίζουν αλλεργικές καταστάσεις, πρωτογενείς ανοσοανεπάρκειες και συστηματικές αυτοάνοσες και αυτοφλεγμονώδεις καταστάσεις. Ως μέρος της εκπαίδευσής τους, οι υπότροφοι μπορούν να κάνουν επιπλέον κυκλική εναλλαγή στη Ρευματολογία, την Πνευμονολογία, την Ωτορινολαρυγγολογία, τη Δερματολογία και το ανοσολογικό εργαστήριο.[19]

Αναπτυξιακή ανοσολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ικανότητα του σώματος να αντιδρά στα αντιγόνα εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου, τον τύπο του αντιγόνου, τους μητρικούς παράγοντες και την περιοχή όπου παρουσιάζεται το αντιγόνο.[20] Τα νεογνά λέγεται ότι βρίσκονται σε κατάσταση φυσιολογικής ανοσοανεπάρκειας, επειδή τόσο οι εγγενείς όσο και οι επίκτητες ανοσολογικές τους αποκρίσεις βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε καταστολή. Μόλις γεννηθεί, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού ανταποκρίνεται καλά στα πρωτεϊνικά αντιγόνα, ενώ όχι τόσο καλά στις γλυκοπρωτεΐνες και τους πολυσακχαρίτες. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις λοιμώξεις που έχουν τα νεογνά προκαλούνται από μικροοργανισμούς χαμηλής μολυσματικότητας όπως ο σταφυλόκοκκος και η ψευδομονάδα. Στα νεογνά, η οψωνική δραστηριότητα και η ικανότητα ενεργοποίησης του καταρράκτη του συμπληρώματος είναι πολύ περιορισμένη. Για παράδειγμα, τα μέσα επίπεδα C3 σε ένα νεογέννητο είναι περίπου το 65% αυτών που βρίσκονται στον ενήλικα. Η φαγοκυτταρική δραστηριότητα είναι επίσης πολύ μειωμένη στα νεογνά. Αυτό οφείλεται στη χαμηλότερη οψωνική δραστηριότητα, καθώς και στη μειωμένη προς τα πάνω ρύθμιση των υποδοχέων ιντεγκρίνης και σελεκτίνης, που περιορίζουν την ικανότητα των ουδετερόφιλων να αλληλεπιδρούν με μόρια προσκόλλησης στο ενδοθήλιο. Τα μονοκύτταρά τους είναι αργά και έχουν μειωμένη παραγωγή ATP, η οποία περιορίζει επίσης τη φαγοκυτταρική δραστηριότητα του νεογνού. Αν και ο αριθμός των ολικών λεμφοκυττάρων είναι σημαντικά υψηλότερος από ό,τι στους ενήλικες, η κυτταρική και χυμική ανοσία είναι επίσης μειωμένη. Τα αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα στα νεογνά έχουν μειωμένη ικανότητα να ενεργοποιούν το T κύτταρα. Επίσης, ο Τ τα κύτταρα ενός νεογέννητου πολλαπλασιάζονται ελάχιστα και παράγουν πολύ μικρές ποσότητες κυτοκινών όπως IL-2, IL-4, IL-5, IL-12 και IFN-g, γεγονός που περιορίζει την ικανότητά τους να ενεργοποιούν τη χυμική απόκριση καθώς και τη φαγοκυτταρική δραστηριότητα των μακροφάγων. Τα Β κύτταρα αναπτύσσονται νωρίς κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά δεν είναι πλήρως ενεργά.[21]

Η καλλιτεχνική απεικόνιση μονοκυττάρων

Οι μητρικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Κατά τη γέννηση, το μεγαλύτερο μέρος της παρούσας ανοσοσφαιρίνης είναι IgG της μητέρας. Αυτά τα αντισώματα μεταφέρονται από τον πλακούντα στο έμβρυο χρησιμοποιώντας τον FcRn (νεογνικός υποδοχέας Fc).[22] Επειδή οι IgM, IgD, IgE και IgA δεν διασχίζουν τον πλακούντα, είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμες κατά τη γέννηση. Ένα μέρος της IgA παρέχεται από το μητρικό γάλα. Αυτά τα παθητικά αποκτηθέντα αντισώματα μπορούν να προστατεύσουν το νεογνό για έως και 18 μήνες, αλλά η απόκρισή τους είναι συνήθως βραχύβια και χαμηλής συγγένειας.[21] Αυτά τα αντισώματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν αρνητική απόκριση. Εάν ένα παιδί εκτεθεί στο αντίσωμα για ένα συγκεκριμένο αντιγόνο πριν εκτεθεί στο ίδιο το αντιγόνο, τότε το παιδί θα έχει μειωμένη απόκριση. Τα παθητικά αποκτηθέντα μητρικά αντισώματα μπορούν να καταστέλλουν την απόκριση αντισωμάτων στην ενεργό ανοσοποίηση. Ομοίως, η ανταπόκριση των Τ-κυττάρων στον εμβολιασμό διαφέρει στα παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες και τα εμβόλια που επάγουν αποκρίσεις Th1 σε ενήλικες δεν προκαλούν εύκολα αυτές τις ίδιες αποκρίσεις στα νεογνά.[21] Έξι με εννέα μήνες μετά τη γέννηση, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού αρχίζει να ανταποκρίνεται πιο έντονα στις γλυκοπρωτεΐνες, αλλά συνήθως δεν υπάρχει αξιοσημείωτη βελτίωση στην απόκρισή του στους πολυσακχαρίτες μέχρι να γίνει τουλάχιστον ενός έτους. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τα διακριτά χρονικά πλαίσια που βρίσκονται στα προγράμματα εμβολιασμού.[23][24]

Κατά την εφηβεία, το ανθρώπινο σώμα υφίσταται διάφορες φυσικές, φυσιολογικές και ανοσολογικές αλλαγές που προκαλούνται και μεσολαβούνται από ορμόνες, από τις οποίες η πιο σημαντική στις γυναίκες είναι η 17-β-οιστραδιόλη (ένα οιστρογόνο) και, στους άνδρες, η τεστοστερόνη. Η οιστραδιόλη αρχίζει να δρα περίπου στην ηλικία των 10 ετών και η τεστοστερόνη μερικούς μήνες αργότερα.[25] Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα στεροειδή όχι μόνο δρουν άμεσα στα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα σεξουαλικά χαρακτηριστικά, αλλά έχουν επίσης επίδραση στην ανάπτυξη και ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος,[26] συμπεριλαμβανομένου ενός αυξημένου κινδύνου για την ανάπτυξη εφηβικής και μετα-εφηβικής αυτοανοσίας.[27] Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι οι υποδοχείς της κυτταρικής επιφάνειας στα Β κύτταρα και τα μακροφάγα μπορεί να ανιχνεύουν ορμόνες φύλου.[28]

Η γυναικεία σεξουαλική ορμόνη 17-β-οιστραδιόλη έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει το επίπεδο της ανοσολογικής απόκρισης[29] ενώ ορισμένα ανδρογόνα όπως η τεστοστερόνη φαίνεται να καταστέλλουν την απόκρισή του στη μόλυνση. Άλλα ανδρογόνα, ωστόσο, όπως η DHEA, αυξάνουν την ανοσολογική απόκριση.[30] Όπως και στις γυναίκες, οι ανδρικές ορμόνες του φύλου φαίνεται να ασκούν περισσότερο έλεγχο του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την εφηβεία και μετά την εφηβεία από ό,τι κατά την υπόλοιπη ενήλικη ζωή ενός αρσενικού.

Σωματικές αλλαγές κατά την εφηβεία, όπως η εκφύλιση του θύμου, επηρεάζουν επίσης την ανοσολογική απόκριση.[31]

Οικοανοσολογία και συμπεριφορική ανοσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικοανοσολογία, ή οικολογική ανοσολογία, διερευνά τη σχέση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος ενός οργανισμού και του κοινωνικού, βιοτικού και αβιοτικού του περιβάλλοντος.

Η πρόσφατη οικοανοσολογική έρευνα έχει επικεντρωθεί στις άμυνες του παθογόνου του ξενιστή που παραδοσιακά θεωρούνται «μη ανοσολογικές», όπως η αποφυγή παθογόνων, η αυτοθεραπεία, οι άμυνες που διαμεσολαβούνται από συμβίωση και το αντιστάθμισμα γονιμότητας.[32] Η συμπεριφορική ανοσία, μια φράση που επινοήθηκε από τον Μαρκ Σάλερ, αναφέρεται συγκεκριμένα στους οδηγούς αποφυγής ψυχολογικών παθογόνων, όπως η αηδία που προκαλείται από ερεθίσματα που σχετίζονται με άτομα που έχουν μολυνθεί από κάποιο παθογόνο, όπως η μυρωδιά του εμετού.[33] Ευρύτερα, η «συμπεριφορική» οικολογική ανοσία έχει αποδειχθεί σε πολλά είδη. Για παράδειγμα, η πεταλούδα μονάρχης συχνά γεννά τα αυγά της σε ορισμένα τοξικά είδη ασκληπιάδας όταν μολυνθεί με παράσιτα. Αυτές οι τοξίνες μειώνουν την ανάπτυξη παρασίτων στους απογόνους της μολυσμένης πεταλούδας. Ωστόσο, όταν οι μη μολυσμένες πεταλούδες μονάρχης αναγκάζονται να τρέφονται μόνο με αυτά τα τοξικά φυτά, υφίστανται το τίμημα ως μειωμένη διάρκεια ζωής σε σχέση με άλλες μη μολυσμένες πεταλούδες μονάρχης.[34] Αυτό δείχνει ότι η ωοτοκία σε τοξικά φυτά είναι μια επιβλαβής συμπεριφορά, η οποία πιθανώς έχει εξελιχθεί για να μειώσει τη σοβαρότητα της μόλυνσης από παράσιτα.[32]

Οι άμυνες που διαμεσολαβούνται από συμβίωση είναι επίσης κληρονομήσιμες μεταξύ των γενεών του ξενιστή, παρά τη μη γενετική άμεση βάση για τη μετάδοση. Οι αφίδες, για παράδειγμα, βασίζονται σε πολλούς διαφορετικούς συμβιωτικούς οργανισμούς για την άμυνα τους από βασικά παράσιτα και μπορούν να μεταδώσουν κάθετα τα συμβίωσή τους από γονέα σε απογόνους.[35] Ως εκ τούτου, ένα συμβίωση που προσφέρει επιτυχώς προστασία από ένα παράσιτο είναι πιο πιθανό να μεταδοθεί στους απογόνους του ξενιστή, επιτρέποντας τη συνεξέλιξη με παράσιτα που επιτίθενται στον ξενιστή με τρόπο παρόμοιο με την παραδοσιακή ανοσία.

Ανοσοθεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χρήση συστατικών ή αντιγόνων του ανοσοποιητικού συστήματος για τη θεραπεία μιας ασθένειας ή διαταραχής είναι γνωστή ως ανοσοθεραπεία. Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη θεραπεία αλλεργιών, αυτοάνοσων διαταραχών όπως η νόσος του Crohn και η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ορισμένων μορφών καρκίνου. Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται επίσης συχνά σε ανοσοκατασταλμένους (όπως ασθενείς με HIV ) και σε άτομα που πάσχουν από άλλες ανοσοανεπάρκειες. Αυτό περιλαμβάνει ρυθμιστικούς παράγοντες όπως IL-2, IL-10, GM-CSF B, IFN-α.

Διαγνωστική ανοσολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ειδικότητα του δεσμού μεταξύ αντισώματος και αντιγόνου έχει κάνει το αντίσωμα ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανίχνευση ουσιών με μια ποικιλία διαγνωστικών τεχνικών. Αντισώματα ειδικά για ένα επιθυμητό αντιγόνο μπορούν να συζευχθούν με μια ισοτοπική (ραδιενεργή) ή φθορίζουσα σήμανση ή με ένα ένζυμο που σχηματίζει χρώμα προκειμένου να ανιχνευθεί. Ωστόσο, η ομοιότητα ορισμένων αντιγόνων μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς θετικά και άλλα σφάλματα σε τέτοιες δοκιμές από αντισώματα που διασταυρώνονται με αντιγόνα που δεν ταιριάζουν με ακρίβεια.[36]

Αναπαραγωγική ανοσολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός ο τομέας της ανοσολογίας είναι αφιερωμένος στη μελέτη των ανοσολογικών πτυχών της αναπαραγωγικής διαδικασίας συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής του εμβρύου. Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί επίσης από κλινικές γονιμότητας για την αντιμετώπιση προβλημάτων γονιμότητας, επαναλαμβανόμενων αποβολών, πρόωρων τοκετών και επικίνδυνων επιπλοκών όπως η προεκλαμψία.

Θεωρητική ανοσολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανοσολογία είναι έντονα πειραματική στην καθημερινή πρακτική, αλλά χαρακτηρίζεται επίσης από συνεχή θεωρητική αντιμετώπιση. Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί στην ανοσολογία από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα μέχρι σήμερα. Τα τέλη του 19ου αιώνα και οι αρχές του 20ου αιώνα χαρακτηρίστηκαν από μάχη ανάμεσα στις «κυτταρικές» και τις «χυμικές» θεωρίες της ανοσίας. Σύμφωνα με την κυτταρική θεωρία της ανοσίας, που αντιπροσωπεύεται συγκεκριμένα από τον Ίλια Μέτσνικοφ, ήταν τα κύτταρα – πιο συγκεκριμένα, φαγοκύτταρα – που ήταν υπεύθυνα για τις ανοσολογικές αποκρίσεις. Αντίθετα, η χυμική θεωρία της ανοσίας, που υποστηρίχθηκε από τους Ρόμπερτ Κοχ[37] και Έμιλ φον Μπέρινγκ,[38] μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι οι ενεργοί ανοσοποιητικοί παράγοντες ήταν διαλυτά συστατικά (μόρια) που βρίσκονται στους «χυμούς» του οργανισμού και όχι στα κύτταρά του.[39][40][41]

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο Μακφάρλεϊν Μπέρνετ, εμπνευσμένος από μια πρόταση του Νιλς Γιέρνε,[42] διατύπωσε τη θεωρία κλωνικής επιλογής (CST) της ανοσίας.[43] Με βάση τη CST, ο Μπέρνετ ανέπτυξε μια θεωρία για το πώς πυροδοτείται μια ανοσολογική απόκριση σύμφωνα με τη διάκριση εαυτού/μη εαυτού: τα συστατικά "εαυτού" (συστατικά του σώματος) δεν πυροδοτούν καταστροφικές ανοσολογικές αποκρίσεις, ενώ οι "μη εαυτού" οντότητες (π.χ. παθογόνα, ένα αλλομόσχευμα) πυροδοτούν μια καταστροφική ανοσολογική απόκριση.[44] Η θεωρία τροποποιήθηκε αργότερα για να αντικατοπτρίζει νέες ανακαλύψεις σχετικά με την ιστοσυμβατότητα ή τη σύνθετη ενεργοποίηση «δύο σημάτων» των Τ κυττάρων.[45] Η θεωρία του εαυτού/μη εαυτού της ανοσίας και το λεξιλόγιο του εαυτού/μη εαυτού έχουν επικριθεί,[41][46][47] αλλά παραμένουν πολύ επιδραστικά.[48][49]

Πιο πρόσφατα, πολλά θεωρητικά πλαίσια έχουν προταθεί στην ανοσολογία, συμπεριλαμβανομένων των «αυτοποιητικών» απόψεων,[50] απόψεων «γνωστικής ανοσίας»,[51] του «μοντέλου κινδύνου» (ή «θεωρίας κινδύνου»),[46] και της θεωρίας της «ασυνέχειας».[52][53] Το μοντέλο κινδύνου, που πρότειναν η Πολί Μάτζιγκερ και οι συνεργάτες της, άσκησε μεγάλη επιρροή, προκαλώντας πολλά σχόλια και συζητήσεις.[54][55][56][57]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Fossen, Christian. «What is Biology?». www.ntnu.edu. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2018. 
  2. «Systems Immunology: Learning the Rules of the Immune System». Annual Review of Immunology 36 (1): 813–42. April 2018. doi:10.1146/annurev-immunol-042617-053035. PMID 29677477. 
  3. Janeway's Immunobiology textbook Searchable free online version at the National Center for Biotechnology Information
  4. «Autoimmune Diseases: Types, Symptoms, Causes and More». Healthline. https://www.healthline.com/health/autoimmune-disorders. Ανακτήθηκε στις 2018-07-25. 
  5. «Hypersensitivities | Microbiology». courses.lumenlearning.com. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2018. 
  6. «Specific Disease Types | Immune Deficiency Foundation». primaryimmune.org. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2018. 
  7. «Transplant rejection: MedlinePlus Medical Encyclopedia». medlineplus.gov. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2018. 
  8. «Immune responses in vitro. IV. Suppression of primary M, G, and A plaque-forming cell responses in mouse spleen cell cultures by class-specific antibody to mouse immunoglobulins». The Journal of Experimental Medicine 135 (3): 675–97. March 1972. doi:10.1084/jem.135.3.675. PMID 4536706. PMC 2139142. https://archive.org/details/sim_journal-of-experimental-medicine_1972-03_135_3/page/675. 
  9. «Regeneration and the immune system. I. In vitro and in vivo activation of lymphocytes by liver regeneration and the role of Kupffer cells in stimulation». European Journal of Immunology 13 (11): 878–83. November 1983. doi:10.1002/eji.1830131104. PMID 6227489. 
  10. «Ilya Ilyich Mechnikov (Elie Metchnikoff) (1845–1916)». The Embryo Project. Arizona State University. 
  11. «Phagocytosis: Definition, Process, & Examples». Phagocytosis: Definition, Process, & Examples. https://www.britannica.com/science/phagocytosis. 
  12. «Definition of immunity in English». Oxford Dictionaries. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2021. 
  13. «The thymus and the immune system: layered levels of control». Journal of Thoracic Oncology 5 (10 Suppl 4): S273–76. October 2010. doi:10.1097/JTO.0b013e3181f20474. PMID 20859118. 
  14. Gherardi, E (2 Ιανουαρίου 2007). «The Concept of Immunity. History and Applications». Immunology Course Medical School, University of Pavia. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2018. 
  15. Rich, Robert R.· Chaplin, David D. (2019). «The Human Immune Response». Clinical Immunology. Principles and Practice (5th έκδοση). σελίδες 3–17.e1. ISBN 9780702068966. 
  16. Janeway, Charles A· Travers, Paul (2001). «Chapter 9: The Humoral Immune Response». Immunobiology the immune system health & disease (5th έκδοση). New York: Garland. ISBN 978-0-8153-3642-6. 
  17. «What is immunology? | British Society for Immunology». www.immunology.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2018. 
  18. «Transplant rejection: T-helper cell paradigm | British Society for Immunology». www.immunology.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2019. 
  19. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 26 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2021. 
  20. Immunology (5th έκδοση). San Francisco: W.H. Freeman. 2003. ISBN 978-0-7167-4947-9. 
  21. 21,0 21,1 21,2 «The maturing immune system: implications for development and testing HIV-1 vaccines for children and adolescents». AIDS 20 (4): 483–94. February 2006. doi:10.1097/01.aids.0000210602.40267.60. PMID 16470112. 
  22. «Neonatal Immunology | British Society for Immunology». 
  23. «Maternal vaccines». Primary Care 28 (4): 791–806, vi–vii. December 2001. doi:10.1016/S0095-4543(05)70041-5. PMID 11739030. 
  24. Th-1/Th-2 switch regulation in immune responses to inhaled antigens. Role of dendritic cells in the aetiology of allergic respiratory disease. Advances in Experimental Medicine and Biology. 417. 1997. σελίδες 301–06. ISBN 978-1-4757-9968-2. 
  25. «Hormonal changes in puberty III: Correlation of plasma dehydroepiandrosterone, testosterone, FSH, and LH with stages of puberty and bone age in normal boys and girls and in patients with Addison's disease or hypogonadism or with premature or late adrenarche». The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 41 (5): 894–904. November 1975. doi:10.1210/jcem-41-5-894. PMID 127002. https://archive.org/details/sim_journal-of-clinical-endocrinology-and-metabolism_1975-11_41_5/page/894. 
  26. «Sex hormones as immunomodulators in health and disease». International Immunopharmacology 1 (6): 983–93. June 2001. doi:10.1016/S1567-5769(01)00044-3. PMID 11407317. 
  27. «Oestrogen and human T lymphocytes: presence of specific receptors in the T-suppressor/cytotoxic subset». Scandinavian Journal of Immunology 28 (3): 345–50. September 1988. doi:10.1111/j.1365-3083.1988.tb01459.x. PMID 2973658. https://archive.org/details/sim_scandinavian-journal-of-immunology_1988-09_28_3/page/345. 
  28. «B cells express intracellular but not surface receptors for testosterone and estradiol». Steroids 67 (7): 647–54. June 2002. doi:10.1016/S0039-128X(02)00013-2. PMID 11996938. https://archive.org/details/sim_steroids_2002-06_67_7/page/647. 
  29. «Regulation of innate and adaptive immunity by the female sex hormones estradiol and progesterone». FEMS Immunology and Medical Microbiology 38 (1): 13–22. August 2003. doi:10.1016/S0928-8244(03)00202-5. PMID 12900050. 
  30. «Estrogen enhances immunoglobulin production by human PBMCs». The Journal of Allergy and Clinical Immunology 103 (2 Pt 1): 282–88. February 1999. doi:10.1016/S0091-6749(99)70503-8. PMID 9949320. 
  31. «Identification of a human recent thymic emigrant phenotype». Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 97 (8): 4215–20. April 2000. doi:10.1073/pnas.070061597. PMID 10737767. Bibcode2000PNAS...97.4215M. 
  32. 32,0 32,1 «Non-immunological defense in an evolutionary framework». Trends in Ecology & Evolution 26 (5): 242–48. May 2011. doi:10.1016/j.tree.2011.02.005. PMID 21435735. 
  33. «Commentaries on Evolutionary Foundations of Cultural Variation: Evoked Culture and Mate Preferences». Psychological Inquiry 17 (2): 96–137. 2006. doi:10.1207/s15327965pli1702_2. https://archive.org/details/sim_psychological-inquiry_2006_17_2/page/96. 
  34. «Evidence for trans-generational medication in nature». Ecology Letters 13 (12): 1485–93. December 2010. doi:10.1111/j.1461-0248.2010.01537.x. PMID 21040353. https://deepblue.lib.umich.edu/bitstream/2027.42/79381/1/j.1461-0248.2010.01537.x.pdf. 
  35. «Cellular mechanism for selective vertical transmission of an obligate insect symbiont at the bacteriocyte-embryo interface». Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 109 (20): E1230–37. May 2012. doi:10.1073/pnas.1119212109. PMID 22517738. 
  36. «Approaches to minimizing interference by cross-reacting molecules in immunoassays». Clinical Chemistry 37 (2): 144–53. February 1991. doi:10.1093/clinchem/37.2.144. PMID 1993317. https://archive.org/details/sim_clinical-chemistry_1991-02_37_2/page/144. 
  37. «Robert Koch | German bacteriologist». Robert Koch | German bacteriologist. 
  38. «Emil von Behring: The Founder of Serum Therapy». www.nobelprize.org. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2018. 
  39. Silverstein, Arthur M. (1989). A history of immunology. San Diego: Academic Press. ISBN 978-0-12-643770-6. 
  40. Metchnikoff and the Origins of Immunology. New York: Oxford University Press. 1991. ISBN 978-0-19-506447-6. 
  41. 41,0 41,1 «The Immune Self: Theory or Metaphor?». Immunology Today (Cambridge: Cambridge University Press) 15 (3): 134–6. 1994. doi:10.1016/0167-5699(94)90157-0. OCLC 4930079483. PMID 8172646. 
  42. «The natural-selection theory of antibody selection». Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 41 (11): 849–57. November 1955. doi:10.1073/pnas.41.11.849. PMID 16589759. Bibcode1955PNAS...41..849J. 
  43. The Clonal Selection Theory of Acquired Immunity. Cambridge: Cambridge University Press. 1959. 
  44. Cellular Immunology: Self and Notself. Cambridge: Cambridge University Press. 1969. 
  45. «A theory of self-nonself discrimination». Science 169 (3950): 1042–49. September 1970. doi:10.1126/science.169.3950.1042. PMID 4194660. Bibcode1970Sci...169.1042B. 
  46. 46,0 46,1 «The danger model: a renewed sense of self». Science 296 (5566): 301–05. April 2002. doi:10.1126/science.1071059. PMID 11951032. Bibcode2002Sci...296..301M. http://www.scs.carleton.ca/~soma/biosec/readings/matzinger-science.pdf. 
  47. Pradeu, Thomas· Vitanza, Elizabeth (2012). The limits of the self: immunology and biological identity. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-977528-6. 
  48. «A minimal model for the self-nonself discrimination: a return to the basics». Seminars in Immunology 12 (3): 189–95; discussion 257–344. June 2000. doi:10.1006/smim.2000.0231. PMID 10910739. 
  49. In defense of self: how the immune system really works. New York: Oxford University Press. 2008. ISBN 978-0-19-533663-4. 
  50. «From an antigen-centered, clonal perspective of immune responses to an organism-centered network perspective of autonomous reactivity of self-referential immune systems». Immunological Reviews 79: 151–68. 1984. doi:10.1111/j.1600-065x.1984.tb00492.x. PMID 6235170. 
  51. Tending Adam's garden: Evolving the cognitive immune self. San Diego: Academic Press. 2000. 
  52. «On the definition of a criterion of immunogenicity». Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 103 (47): 17858–61. November 2006. doi:10.1073/pnas.0608683103. PMID 17101995. Bibcode2006PNAS..10317858P. 
  53. «The speed of change: towards a discontinuity theory of immunity?». Nature Reviews. Immunology 13 (10): 764–69. October 2013. doi:10.1038/nri3521. PMID 23995627. http://philsci-archive.pitt.edu/10046/1/Pradeu-Jaeger-Vivier_Discontinuity_theory_Final_draft.pdf. 
  54. «Danger – pathogen on the premises! Immunological tolerance». Current Biology 6 (5): 519–22. May 1996. doi:10.1016/S0960-9822(02)00531-6. PMID 8805259. 
  55. «Cutting edge commentary: a Copernican revolution? Doubts about the danger theory». Journal of Immunology 165 (4): 1725–28. 2000. doi:10.4049/jimmunol.165.4.1725. PMID 10925247. 
  56. «The evolution of the danger theory. Interview by Lauren Constable, Commissioning Editor». Expert Review of Clinical Immunology 8 (4): 311–17. May 2012. doi:10.1586/eci.12.21. PMID 22607177. 
  57. «The danger theory: 20 years later». Frontiers in Immunology 3: 287. 2012. doi:10.3389/fimmu.2012.00287. PMID 23060876.