Αμπού Ουμπάιντα ιμπν αλ-Τζάρραχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμπού Ουμπάιντα ιμπν αλ-Τζάρραχ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
صفون بن المعطل (Αραβικά)
Γέννηση583[1]
Μέκκα[1]
Θάνατος639[2]
Εμμαούς Νικόπολη
Αιτία θανάτουπανώλη[3][1]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια[1]
Τόπος ταφήςDeir Alla cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΧαλιφάτο των Ρασιντούν
ΘρησκείαΙσλάμ[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑραβικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑραβικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός ηγέτης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςBattle of Badr, Μάχη του ποταμού Γιαρμούκ και Πολιορκία της Ιερουσαλήμ (636-637)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αμπού Ουμπάιντα ιμπν αλ-Τζάρραχ (583-638 μ.Χ.), σε συντομία (όπως συνηθίζουν οι Άραβες) Αμπού Ουμπάιντα, ήταν ένας από τους συντρόφους του Προφήτη Μωάμεθ. Παρέμεινε διοικητής ενός μεγάλου τμήματος των μουσουλμανικών στρατιών κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του χαλίφη Ουμάρ ιμπν αλ-Χαττάμπ και ήταν στη λίστα των διαδόχων που κατήρτισε ο ίδιος ο Ουμάρ.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμπού Ουμπάιντα γεννήθηκε το 583 μ.Χ. στον οίκο του εμπόρου Αμπντουλλάχ ιμπν αλ-Τζάρραχ. Ανήκε στη φατρία εμπόρων των Κουραϊσιτών της φυλής αλ-Χαρίθ ιμπν Φιχρ. Πριν ακόμα τον προσηλυτισμό του στο Ισλάμ, θεωρείτο ένας από τους ευγενείς της φατρίας του και ήταν διάσημος στους Κουραϊσίτες της Μέκκας για τη σωφροσύνη του και την ανδρεία του.

Προσηλυτισμός στο Ισλάμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 611 μ.Χ. ο Προφήτης Μωάμεθ άρχισε να κηρύττει τη μοναδικότητα του Θεού (Αλλάχ) στους κατοίκους της Μέκκας. Ξεκίνησε το έργο του προσηλυτίζοντας τους πιο στενούς συντρόφους και συγγενείς του μυστικά στο Ισλάμ. Ο Αμπού Ουμπάιντα έγινε μουσουλμάνος μόλις μία μέρα μετά τον Αμπού Μπακρ, το έτος 611.

Μετανάστευση στην Αβησσυνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμπού Ουμπάιντα έζησε τη σκληρή εμπειρία των μουσουλμάνων στη Μέκκα από την αρχή έως το τέλος της. Με άλλους πρώιμους μουσουλμάνους, ανέχθηκε τις προσβολές και καταπιέσεις των αρχόντων της Μέκκας, Κουραϊσιτών (της φατρίας του). Μιας και η πρώτη μετανάστευση στην Αβησσυνία ήταν επιτυχημένη, η βία ενάντια στους μουσουλμάνους επαναλήφθηκε με σκληρή καταστολή και αυστηρότερη από πριν. Όντας το μοναδικό μέλος της φατρίας του που είχε ασπαστεί το Ισλάμ, ο Αμπού Ουμπάιντα ήταν από τους πρώτους που υπέστησαν τις νέες διώξεις. Ο Μωάμεθ πρότεινε τότε στους παραμένοντες μουσουλμάνους να μεταναστεύσουν επίσης. Συνεπεία της προτροπής αυτής, ο Αμπού Ουμπάιντα μετανάστευσε στην Αβησσυνία, επικεφαλής αποστολής 83 αντρών και 20 γυναικών.

Μετανάστευση στη Μεδίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 622 μ.Χ., όταν ο Μωάμεθ μετανάστευσε από τη Μέκκα στη Μεδίνα, ο Αμπού Ουμπάιντα μετανάστευσε επίσης. Όταν ο Μωάμεθ έφτασε στη Μεδίνα, έβαλε κάθε μετανάστη (Μουτζαχίρ) να ενωθεί σε μια πνευματική ένωση με έναν κάτοικο της Μεδίνας (Ανσάρι), συνταιριάζοντας τον Αμπού Ουμπάιντα με τον Μουάντ ιμπν Τζαμπάλ, κάνοντάς τους αδέρφια στην πίστη. Οι μουσουλμάνοι παρέμειναν σε ειρήνη στη Μεδίνα για περίπου ένα χρόνο, πριν οι Κουραϊσίτες της Μέκκας επιτεθούν στη Μεδίνα με το στρατό τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]