Ηγέτης των πιστών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αμίρ αλ-Μου'μινίν)

Ηγέτης των πιστών (αραβικά: أمير المؤمنين‎‎, αμίρ αλ-μου[α]μινίν) είναι αραβικός τίτλος που φέρεται από ανώτατους πολιτικοθρησκευτικούς ηγέτες του ισλαμικού κόσμου. Οι Σιίτες υποστηρίζουν ότι ο τίτλος ανήκει αποκλειστικά στον Αλί,[1] ενώ οι Σουνίτες θεωρούν τον χαλίφη σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή ως κάτοχο του τίτλου.

Η χρήση του τίτλου δεν σημαίνει απαραιτήτως αξίωση του χαλιφάτου, αλλά περιγράφει μια συγκεκριμένη μορφή ακτιβιστικής ηγεσίας η οποία συνήθως συνδεόταν με χαλίφη αλλά μπορούσε επίσης να δηλώνει ένα κατώτερο επίπεδο εξουσίας. Οι Οθωμανοί σουλτάνοι, ειδικότερα, χρησιμοποίησαν τον τίτλο ελάχιστα. Επιπλέον, ο όρος χρησιμοποιήθηκε από άνδρες που δεν αξίωναν τον τίτλο του χαλίφη.[2]

Όρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αραβικός όρος λατινικοποιήθηκε στο μεσαίωνα ως Miramolinus, εξ ου και η ιταλική λέξη Miramolino, η γαλλική Miramolin, η ισπανική Miramolín και η πορτογαλική Miramolim, ενώ στα βυζαντινά ελληνικά η απόδοση ήταν ἀμερμουμνῆς.

Άποψη των σιιτών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Σιίτες θεωρούν ότι ο Αλί, γαμπρός του Προφήτη Μωάμεθ και πρόγονος της μοναδικής συνεχούς γενεαλογίας του, έλαβε τον τίτλο κατά την εποχή του Μωάμεθ.[3][4]

Οι Σιίτες πιστεύουν ότι ο τίτλος είναι αποκλειστικός για τον Αλί.[5]:276 [6]:600 Η κατοχή του τίτλου του διοικητή των πιστών δεν συνεπάγεται μόνο πολιτική εξουσία, αλλά και πνευματική και θρησκευτική εξουσία.

Άποψη των σουνιτών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Σουνίτες γενικά θεωρούν τον Ουμάρ ως τον πρώτο άνθρωπο που κατείχε τον τίτλο, παρόλο που σύμφωνα με αρκετούς διάσημους σουνίτες επιστήμονες όπως ο Ιμπν αλ-Τζαβζί, ο Αλ-Νταχαμπί, ο Ιμπν Ασακίρ κλπ., ο Προφήτης (Μωάμεθ) αποκάλεσε μόνο τον Αλί ως Αμίρ αλ-Μουμινίν.[7][8][9]

Τρέχουσα χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Imam Ali – Commander of The Faithful». Al-Islam.org. Ahlul Bayt Digital Islamic Library Project. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019. 
  2. Pennell, Richard (11 March 2016). «What is the significance of the title ‘Amīr al-mu'minīn?'». The Journal of North African Studies 21 (4): 623–644. doi:10.1080/13629387.2016.1157482. 
  3. Majlesi, Bahar al-Anwar, τόμ. 37, σελ. 339, χαντίθ 81
  4. Shia Encyclopedia, τόμ. 2
  5. Muhammad Ibn Masoud Ayyashi. Tasfir Al Ayashi. 1. 
  6. Shaikh al-Hur al-Aamili. Wasā'il al-Shīʿa. 14. 
  7. Ibn al-Jawzi, Al-Mozooat, τόμ. 1, σσ. 376-377
  8. Ibn 'Asakir , The history of Medina Damascus, τόμ. 42, σελ. 386
  9. Al-Dhahabi, Mizan al-E'tedaal, τόμ. 1, σελ. 64
  10. Valentine, Simon, Ross. Islam and the Ahmadiyya Jamaʻat: History, Belief, Practice. Columbia University Press. σελ. 208.