Αλμπερβίλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°40′33″N 6°23′33″E / 45.67583°N 6.39250°E / 45.67583; 6.39250

Αλμπερβίλ
Πανοραμική θέα του Αλμπερβίλ

Σφραγίδα

Έμβλημα
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήδιαμέρισμα του Αλμπερβίλ και Σαβοΐα
Ταχυδρομικός κώδικας73200[1]
Κωδικός Κοινότητας73011[2]
Πληθυσμός19.812 (1  Ιανουαρίου 2021)[3]
Έκταση17,54 km²[4]
Υψόμετρο340 μέτρα
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αλμπερβίλ
45°40′33″N 6°23′33″E
Ιστότοποςhttp://www.albertville.fr[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Λογαριασμός στο YouTube

Το Αλμπερβίλ (γαλλικά: Albertville) είναι γαλλική κοινότητα στο νομό Σαβοΐας στην περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Βρίσκεται στις Γαλλικές Άλπεις.

Η σύγχρονη πόλη Αλμπερβίλ δημιουργήθηκε το 1836 από τον βασιλιά Κάρολο Αλβέρτο της Σαρδηνίας, ο οποίος συγχώνευσε τη μεσαιωνική πόλη Κονφλάν, η οποία έχει κτίρια που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, με την πόλη Λ'Οπιτάλ. Από τότε, η Αλμπερβίλ έχει αναπτύξει το εμπόριο μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Ελβετίας. Βιομηχανίες όπως οι χαρτοβιομηχανίες και η υδροηλεκτρική βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού.

Η πόλη είναι γνωστή για τη φιλοξενία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.

Οι κάτοικοι ονομάζονται Αλμπερβιλουά (ζ).[6]

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός Αρλί στην Αλμπερβίλ

Η Αλμπερβίλ βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Σαβοΐας και είναι τμήμα της πρώην διοικητικής περιοχής Ρον-Αλπ, πλέον Ωβέρνη-Ρον-Αλπ, στη νοτιοανατολική Γαλλία

Είναι υπονομαρχία του νομού, με πληθυσμό 19.055 κατοίκους (2016) και το κέντρο πολεοδομικού συγκροτήματος που συγκεντρώνει 43.225 κατοίκους (2016).

Η πόλη είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Αρλί, παραπόταμου του ποταμού Ιζέρ με τον οποίο συμβάλλει μετά την Αλμπερβίλ. Είναι ορεινή πόλη, σε υψόμετρο 328 έως 2.040 μέτρων και έχει έκταση 17,54 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η πόλη είναι επίσης γνωστή ως η «Πόλη των τεσσάρων κοιλάδων», γιατί εκεί συναντώνται οι κοιλάδες Ταρανταίζ, Μπωφορταίν, η κοιλάδα του ποταμού Αρλί και η κοιλάδα της Σαβοΐας.

Οι κοντινές οροσειρές περιλαμβάνουν: την οροσειρά των Μπωζ, την οροσειρά του Μπωφορταίν και την αρχή της οροσειράς της Βανουάζ. Χάρτης του νομού Σαβοΐας.[7]

Η πόλη βρίσκεται στο δρόμο των μεγάλων χιονοδρομικών κέντρων της κοιλάδας Ταρανταίζ, καθώς και του Περιφερειακού Φυσικού Πάρκου της οροσειράς των Μπωζ και εξυπηρετείται από σημαντική οδική και σιδηροδρομική κίνηση.

Το κλίμα είναι ορεινό, λόγω της παρουσίας της οροσειράς των Άλπεων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεσαιωνική πόλη Κονφλάν

Αρχαιότητα - (Κονφλάν)

Στους ρωμαϊκούς χρόνους, στην περιοχή υπήρχε ένα ορεινό χωριό, που ήταν σημαντικό σημείο πάνω στο δρόμο Μιλάνο-Βιέννη. Καθώς βρίσκονταν κοντά στη συμβολή των ποταμών Αρλί και Ιζέρ, οι Ρωμαίοι το ονόμασαν : Αd confluentes (στη συμβολή), εξ ου και το όνομα Κονφλάν. Στην πεδιάδα υπήρχαν πολλοί τελωνειακοί υπάλληλοι, καθώς αποτελούσε συνοριακό σταθμό: Αd publicanos (από τη λατινική publicanus: φοροσυλλέκτης), όπως αναφέρεται η πόλη στον Χάρτη του Πόιτινγκερ.

Μεσαιωνική εποχή - (Λ'Οπιτάλ)

Στον χάρτη του Πόιτινγκερ η πόλη αναφέρεται ως Ad Publicanos

Στα τέλη του 12ου αιώνα, εκεί κοντά οι Ιωαννίτες Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ ίδρυσαν ένα νοσοκομείο για να περιθάλπουν ταξιδιώτες και προσκυνητές. Γύρω του αναπτύχθηκε το χωριό Λ'Οπιτάλ (σημαίνει Το Νοσοκομείο). Το 1216, για πρώτη φορά, αναφέρθηκε το Οπιτάλ-σου-Κονφλάν και το 1287, η πόλη πήρε το όνομα Βιλφράνς ντε λ'Οπιτάλ.[8]

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι πόλεις ακολούθησαν τα ιστορικά γεγονότα της Σαβοΐας, ανήκαν στην κομητεία και αργότερα στο δουκάτο της Σαβοΐας που οι δούκες του έγιναν και βασιλείς της Σαρδηνίας και κατελήφθησαν αρκετές φορές από τα γαλλικά στρατεύματα, μέχρι την προσάρτηση της Σαβοΐας στη Γαλλία το 1860.

Το Δημαρχείο

Σύγχρονη εποχή (Αλμπερβίλ)

Πλας ντε λ'Ερόπ, Αλμπερβίλ

Το 1801, μετά την κατάκτηση της Σαβοΐας από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, η πόλη ονομάστηκε προσωρινά Κονφλάν.

Το 1835, με το διάταγμα της 19ης Δεκεμβρίου, ο βασιλιάς Κάρολος Αλβέρτος της Σαρδηνίας, ένωσε τις δύο κοινότητες των Κονφλάν και Λ'Οπιτάλ και δημιούργησε τη νέα κοινότητα Αλμπερβίλ. «Στο αμοιβαίο συμφέρον των δύο κοινοτήτων Κονφλάν και Λ'Οπιτάλ έχει αναγνωριστεί ότι η συνένωσή τους σε ένα ενιαίο σώμα κοινότητας θα επιφέρει για τους αντίστοιχους κατοίκους τους ένα σύνολο πλεονεκτημάτων ακόμα πιο πολύτιμων από αυτά που προσφέρονται από την ίδια τη φύση των τόπων ». [9]Το 1965 η γειτονική κοινότητα του Σαιν Σιγκισμόντ συγχωνεύτηκε με την Αλμπερβίλ και έγινε συνοικία της πόλης.

Τον 20ό αιώνα, η ηλεκτροχημική βιομηχανία ισχυροποιήθηκε χάρη στην ταχεία ανάπτυξη της παραγωγής χάλυβα, στην περιοχή παράγεται το ήμισυ του γαλλικού ανοξείδωτου χάλυβα.

Στα γαλλοπροβηγκιανά, την παραδοσιακή γλώσσα της περιοχής, το όνομα της κοινότητας γράφεται Arbevela ή Arbèrtvile.[10]

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ολυμπιακό Μέγαρο

Η Αλμπερβίλ έγινε διεθνώς γνωστή ως χιονοδρομικό θέρετρο ειδικά κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 1992. Στην όμορη περιοχή του νομού Ιζέρ υπάρχουν μερικά από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στις Γαλλικές Άλπεις.

Τον Ιανουάριο του 2017, το Ολυμπιακό Μέγαρο στην Αλμπερβίλ ήταν ένας από τους οχτώ χώρους για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών Χάντμπολ του 2017 στη Γαλλία.

Το Ολυμπιακό Μέγαρο της Αλμπερβίλ δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις παγοδρομίου και μικρού μήκους διαδρομής για το πατινάζ στην ολυμπιακή χειμερινή περίοδο του 1992. Μετά από τους Αγώνες, το Μέγαρο διατήρησε το παγοδρόμιο και συμπληρώθηκε από γήπεδα τένις και τοίχο αναρρίχησης. Πολλές συναυλίες γίνονται επίσης εκεί κάθε χρόνο.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αλμπερβίλ είναι κέντρο εμπορίας αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Η οικονομική της δραστηριότητα ενισχύεται και με σημαντικές βιομηχανικές μονάδες που παράγουν μεταξύ άλλων ζυμαρικά, σχολικά είδη, κινητήρες εργαλειομηχανές, γεωργικά είδη κ.α.[11]

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πύργος Ραμύς

Το 2003, η Αλμπερβίλ χαρακτηρίστηκε ως «Πόλη τέχνης και ιστορίας». Μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης:

  • Το Κόκκινο σπίτι της Κονφλάν, όπου στεγάζεται το Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας
  • Η εκκλησία της Παναγίας της Κοίμησης της Θεοτόκου της Κονφλάν
  • Η εκκλησία Σαιν-Ζαν-Μπατίστ
  • Το κάστρο Μανυέλ
  • Το κόκκινο κάστρο
  • Το σιντριβάνι της Μεγάλης πλατείας
  • Το σιντριβάνι Αλσέλμ
  • Το κάστρο των Σαρακηνών
  • Ο πύργος Ραμύς
  • Η πύλη της Σαβοΐας
  • Η πύλη Ταρίν

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Base officielle des codes postaux» La Poste. 1  Οκτωβρίου 2018.
  2. (Γαλλικά) Code INSEE.
  3. «Populations légales 2021» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 28  Δεκεμβρίου 2023.
  4. 4,0 4,1 répertoire géographique des communes. Institut national de l'information géographique et forestière. Ανακτήθηκε στις 26  Οκτωβρίου 2015.
  5. Annuaire de service-public.fr. Ανακτήθηκε στις 23  Σεπτεμβρίου 2023.
  6. . «habitants.fr/albertville». 
  7. . «carte-savoie». 
  8. Ruth Mariotte Löber,Ville et seigneurie : Les chartes de franchises des comtes de Savoie, fin XIIe siècle-1343 , Librairie Droz - Académie florimontane, 1973, 266 p
  9. Joanny Drevet, Henri Ménabréa, La Savoie : Au seuil des Alpes de Savoie. Combe de Savoie, Albertville, Conflans, Val d'Arly, Beaufort, Tarentaise , La Fontaine de Siloé, 1936
  10. Lexique Français - Francoprovençal du nom des communes de Savoie, Bruxelles, Parlement européen, 2012, 43 p.
  11. Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα τομ.7 σελ. 92

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]