Αλεξάντερ Σταύρι Ντρενόβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλεξάντερ Σταύρι Ντρενόβα
Γέννηση11 Απριλίου 1872
Drenovë
Θάνατος11 Δεκεμβρίου 1947
Βουκουρέστι
Επάγγελμα/
ιδιότητες
ποιητής, συγγραφέας, δημοσιογράφος και διπλωμάτης
ΥπηκοότηταΑλβανία και Ρουμανία
Σχολές φοίτησηςΠανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα

Ο Αλεξάντερ Σταύρε Ντρενόβα (αλβανικά: Aleksandër Stavri Drenova, 11 Απριλίου 1872 - 1947) ή αλλιώς Ασντρένι (αλβ: Asdreni) ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Αλβανούς ποιητές. Ένα από τα περισσότερο αναγνωρίσιμα ποιήματά του είναι ο εθνικός ύμνος της Αλβανίας, Himni i Flamurit (Ύμνος στη σημαία).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο χωριό Ντρενόβα κοντά στην Κορυτσά, και πήγαινε στο σχολείο του χωριού του. Ο πατέρας του πέθανε το 1885 όταν ήταν ακριβώς δεκατριών ετών. Την ίδια χρονιά, ο Ντρενόβα μετακόμισε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, όπου επανασυνδέθηκε με τους αδελφούς του. Όσο βρισκόταν εκεί, εκτέθηκε στην επιρροή άλλων Αλβανών συγγραφέων και εθνικιστών που ζούσαν εξόριστοι στη Ρουμανία. Εργάστηκε ως συντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Sqipëtari (Ο Αλβανός). Μετά από μια σύντομη επιστροφή στην Αλβανία το 1914, ο Ασντρένι επέστρεψε στη Ρουμανία και συνέχισε να δείχνει ενδιαφέρον για το αλβανικό εθνικό κίνημα. Επισκέφτηκε την Αλβανία πάλι το 1937, αλλά σύντομα επέστρεψε πάλι στη Ρουμανία, όπου έζησε το υπόλοιπο της ζωής του.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1904, ο Ασντρένι δημόσιευσε την πρώτη συλλογή ενενήντα εννέα ποιημάτων του αποκαλούμενων Rreze dielli («Ηλιαχτίδες»), που αφιέρωσε στον Σκεντέρμπεη, τον εθνικό ήρωα των Αλβανών. Η δεύτερη συλλογή ενενήντα εννέα ποιημάτων του, Ëndrra e lotë («Όνειρα και δάκρυα») δημοσιεύθηκε το 1912 και αφιερώθηκε στη Βρετανίδα ανθρωπολόγο Edith Durham. Η τρίτη συλλογή του Ασντρένι, Psallme murgu («Ψαλμοί ενός καλόγερου»), δημοσιεύτηκε το 1930. Το έργο του Ασντρένι είναι σημαντικό για τη λογοτεχνία της Αλβανίας, όσο και για τον απελευθερωτικό αγώνα των Αλβανών κατά των Τούρκων. Ο Ασντρένι άσκησε κριτική ενάντια των αστών και έπαιρνε το μέρος των φτωχών στρωμάτων του λαού του. Το έργο του ήταν αρχικά ρομαντικό, ενώ αργότερα εξελίχτηκε στον σοσιαλιστικό ρεαλισμό.

  • Rreze dielli («Ηλιαχτίδες», 1904)
  • Ëndrra (dh)e lotë («Όνειρα και δάκρυα», 1912)
  • Psallme murgu («Ψαλμοί ενός καλόγερου», 1930)
  • Kambana e Krujës («Η καμπάνα της Κρούγιας», 1937)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]