Αλεξάντερ Οστρόβσκι (μαθηματικός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλεξάντερ Οστρόβσκι
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Александр Маркович Островский (Ρωσικά)
Γέννηση25  Σεπτεμβρίου 1893[1][2][3]
Κίεβο[4]
Θάνατος20  Νοεμβρίου 1986[1][2][3]
Μοντανιόλα[5]
ΕθνικότηταΕβραίοι
ΥπηκοότηταΓερμανία, Ελβετία, Ρωσική Αυτοκρατορία και Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ και Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςάλγεβρα, Μαθηματική ανάλυση και συναρτησιακή ανάλυση
Ιδιότηταμαθηματικός και διδάσκων πανεπιστημίου
Διδακτορικός καθηγητήςΈντμουντ Λάνταου και Φέλιξ Κλάιν
Φοιτητές τουWerner Gautschi

Ο Αλεξάντερ Μάρκοβιτς Οστρόβσκι (ουκρανικά: Олександр Маркович Островський‎‎, ρωσικά: Алекса́ндр Ма́ркович Остро́вский‎‎, 25 Σεπτεμβρίου 1893, Κίεβο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας - 20 Νοεμβρίου 1986, Μοντανιόλα του Λουγκάνο, Ελβετία) ήταν μαθηματικός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς ο πατέρας του, Μάρκ, ήταν έμπορος, ο Οστρόβσκι φοίτησε στο Κολλέγιο Εμπορίου του Κιέβου και όχι σε κάποιο γυμνάσιο και συνεπώς δεν είχε επαρκή προσόντα για να γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, το ταλέντο του δεν παρέμεινε απαρατήρητο και ο μέντορας του Οστρόβσκι, Ντμίτρι Γκρέιβ, έγραψε στους Έντμουντ Λάνταου και Κουρτ Χένσελ για βοήθεια.

Ακολούθως, άρχισε να σπουδάζει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, υπό την επίβλεψη του Χένσελ το 1912. Κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου φυλακίστηκε, αλλά χάρη στην παρέμβαση του Χένσελ, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις του μειώθηκαν κάπως και του επετράπη να χρησιμοποιήσει τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου.

Μετά το τέλος του πολέμου, μετακόμισε στο Γκέτινγκεν όπου έγραψε τη διδακτορική διατριβή του και επηρεάστηκε από τους Χίλμπερτ, Κλάιν και Λάνταου. Το 1920, μετά την απόκτηση του διδακτορικού τίτλου, μετακόμισε στο Αμβούργο, όπου εργάστηκε ως βοηθός του Έριχ Χέκε και ολοκλήρωσε τη διατριβή του το 1922. Το 1923 επέστρεψε στο Γκέτινγκεν και το 1928 έγινε Καθηγητής Μαθηματικών στη Βασιλεία, μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1958. Το 1950 ο έλαβε ελβετική ιθαγένεια. Δημοσίευσε επιστημονικά έγγραφα μέχρι τα τέλη της όγδοης δεκαετίας της ζωής του.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]