Αλβέρτος Δ΄ της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλβέρτος Δ΄
Δούκας της Βαυαρίας-Μονάχου
Περίοδος1438 - 1460
ΠροκάτοχοςΣιγισμούνδος
ΔιάδοχοςΓουλιέλμος Δ΄
Γέννηση15 Δεκεμβρίου 1447 (1447-12-15)
Θάνατος18 Μαρτίου 1508 (60 ετών)
ΣύζυγοςΚουνιγούνδη των Αψβούργων
ΕπίγονοιΣίβυλλα
Σαβίνα
Γουλιέλμος Δ΄
Λουδοβίκος Ι΄
Ερνέστος
Σουζάνα
Οίκοςτων Βίττελσμπαχ
ΠατέραςΑλβέρτος Γ΄
ΜητέραΆννα του Μπράουνσβαϊγκ-Γκρούμπενχαγκεν-Άινμπεκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αλβέρτος Δ΄ (γερμ.: Albrecht IV, 15 Δεκεμβρίου 1447 - 18 Μαρτίου 1508) από τον Οίκο των Βίττελσμπαχ, ήταν δούκας της Βαυαρίας-Μονάχου (1467-1508) και της Βαυαρίας-Λάντσχουτ (1503-1508).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τριτότοκος γιος του Αλβέρτου Γ΄, δούκα της Βαυαρίας-Μονάχου και της Άννας των Γουέλφων, κόρης του Ερρίκου δούκα του Μπράουνσβαϊγκ-Γκρούμπενχαγκεν.

Το 1460 απεβίωσε ο Αλβέρτος Γ΄ και τον κληρονόμησαν οι δύο μεγαλύτεροι γιοί του, ενώ οι άλλοι τρεις ακολούθησαν εκκλησιαστική καριέρα. Το 1463 απεβίωσε ο πρωτότοκος Ιωάννης Δ΄ και ο Αλβέρτος Δ΄, αφού εγκατέλειψε την εκκλησιαστική καριέρα του, επέστρεψε από την Παβία στο Μόναχο και ανέλαβε δούκας μαζί με τον δευτερότοκο αδελφό του Σιγισμούνδο. Το 1501 απεβίωσε ο Σιγισμούνδος, επίσης άτεκνος και ο Αλβέρτος τον διαδέχθηκε. Οι δύο νεότεροι αδελφοί του είχαν παραιτηθεί από το να ζητήσουν μερίδιο, έτσι ο Αλβέρτος Δ΄ έμεινε μόνος δούκας της Βαυαρίας-Μονάχου.

Κατέλαβε ορισμένα φέουδα του Φρειδερίκου Γ΄ των Αψβούργων και έπειτα ζήτησε να νυμφευτεί την κόρη του Κουνιγούνδη, λέγοντας ότι θα της δώσει τα φέουδα. Ο Φρειδερίκος Γ΄ συγκατένευσε. Όταν ο Αλβέρτος Δ΄ κατέλαβε και το φέουδο Ρέγκενσμπουργκ, ο Φρειδερίκος Γ΄ απέσυρε την συγκατάθεσή του για το γάμο. Αλλά πριν το μάθει η Κουνιγούνδη, που ζούσε στο Ίνσμπρουκ μακριά από τον πατέρα της, ο Αλβέρτος Δ΄ τη νυμφεύτηκε. Ο πόλεμος αποσοβήθηκε μόνο με την παρέμβαση του γιου του Φρειδερίκου Γ΄, του Μαξιμιλιανού Α΄. Το κάστρο Γκρύνβαλντ επεκτάθηκε το 1486-87 για να γίνει ο γάμος.

Το 1492 επέστρεψε τα φέουδα της Σουαβίας, για να αποφύγει τον πόλεμο με τους Αψβούργους και την Ένωση της Σουαβίας. Επίσης άφησε το Ρέγκενσμπουργκ και αργότερα παραιτήθηκε και από την Εγγύς Αυστρία (Vorderösterreich). Το 1503 απεβίωσε ο τρίτος εξάδελφός του Γεώργιος, δούκας της Βαυαρίας-Λάντσχουτ, που είχε αποκτήσει και το Ίνγκολστατ. Ο Γεώργιος δεν είχε γιους και θα έπρεπε να τον κληρονομήσει ο Αλβέρτος Δ΄, όμως η κόρη του Ελισάβετ είχε παντρευτεί τον Ρούπερτ των Βίττελσμπαχ και ο γιος τους Όθων Ερρίκος, εκλέκτορας του Παλατινάτου διεκδίκησε την κληρονομιά. Ξέσπασε φοβερός πόλεμος, όπου ο Αλβέρτος Δ΄ αποζημίωσε τον σύμμαχό του Μαξιμιλιανό Α΄ δίνοντάς του τα βόρεια εδάφη του. Έτσι κέρδισε και επανένωσε τη Βαυαρία, εκτός από το Νόιμαρκτ που δόθηκε στον Όθωνα Ερρίκο.

Για την αποφυγή μελλοντικής διαίρεσης των εδαφών του, θέσπισε την διαδοχή από τον πρωτότοκο μόνο, εσαεί. Αν και αυτό δεν διατηρήθηκε από τον δευτερότοκο γιο του Λουδοβίκο Ι΄, όταν αυτός απεβίωσε άτεκνος, το διάταγμα έγινε ενεργό στη Βαυαρία ως το τέλος της μοναρχίας το 1918. Απεβίωσε το 1508 στο Μόναχο και τάφηκε στο Φράουενκιρχε της πόλης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O γάμος του ήταν αποτέλεσμα δολοπλοκίας και εξαπάτησης. Νυμφεύτηκε το 1487 την Κουνιγούνδη των Αψβούργων, κόρη του Φρειδερίκου Γ΄ αρχιδούκα της Αυστρίας και βασιλιά της Γερμανίας και είχε τέκνα:

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]