Αλέξανδρος Αβωνοτειχίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέξανδρος Αβωνοτειχίτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση105 (περίπου)[1]
Αβώνου τείχος[2]
Θάνατος170 (περίπου)
Αιτία θανάτουέλκος (δερματολογία)[2]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμυστικιστής
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ως Αλέξανδρος Αβωνοτειχίτης (105 – 171) φέρεται φιλόσοφος με μαντικές ικανότητες και μυστικιστικές τάσεις. Ίδρυσε μαντείο-θεραπευτήριο στην πόλη Αβώνου τείχος στην Παφλαγονία, το οποίο εξελίχθηκε σε κέντρο λατρείας και μυστηρίων.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε το 105 στην παφλαγονική πόλη Αβώνου τείχος. Η πόλη με τη δική του παρέμβαση μετονομάστηκε σε Ιωνόπολη, και πέθανε στην ίδια πόλη περίπου το 175. Δεν είναι γνωστά συγκεκριμένα στοιχεία για την οικογένειά του. Ο ίδιος φέρεται ότι ισχυριζόταν πως είχε πατέρα τον μυθικό ήρωα Ποδαλείριο.

Σύμφωνα με τον Λουκιανό, ο Αλέξανδρος ήταν εραστής και μαθητευόμενος ενός μάγου από τα Τύανα, ο οποίος τον μύησε στη θεουργία. Μετά τον θάνατο του δασκάλου του, ο Αλέξανδρος μαζί με κάποιον Κοκκωνά άρχισαν να περιοδεύουν επιδεικνύοντας την τέχνη τους, έως ότου συνέλαβαν την ιδέα της ίδρυσης ενός μαντείου. Με τη χρήση τεχνασμάτων έπεισαν τους κατοίκους της πόλης να χτίσουν ναό προς τιμήν του Ασκληπιού. Ο Αλέξανδρος μετοίκησε στην πόλη, ενώ ο Κοκκωνάς παρέμεινε στη Χαλκηδόνα όπου χρησμοδοτούσε έως τον θάνατό του[3].

Απέκτησε μία κόρη, την οποία έδωσε ως σύζυγο στον Ρωμαίο αξιωματούχο Ρουτιλιανό.

Μυστήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αβωνοτειχίτης ίδρυσε μυστήρια, στα οποία συμμετείχαν μόνον οι εντός φιλήματος και αποκλείονταν οι χριστιανοί[4], οι επικούρειοι, και οι εκτός φιλήματος. Οι «τρεις ημέρες» βαθμοί μύησης των μυστηρίων του σχετίζονταν με τη γέννηση του Απόλλωνα και του Ασκληπιού, τη γέννηση του Γλύκωνα ενός οικόσιτου φιδιού, που τύλιγε ο Αβωνοτειχίτης γύρω από το σώμα του στο ιερό του ναού[5], τον γάμο του Ποδαλείριου με τη Δαδίδα και τη γέννηση του Ενδυμίωνα.

Πηγές και αποτίμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές από τις οποίες αντλούνται πληροφορίες για τον Αβωνοτειχίτη είναι ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς και το έργο του Αλέξανδρος ή Ψευδομάντις και ο Φλάβιος Φιλόστρατος και το έργο του Τα εις τον Τυανέα Απολλώνιον. Το εμφανές μίσος του Λουκιανού εμποδίζει την αποτίμηση και την κατανόηση του έργου του Αβωνοτειχίτη, μιας προσωπικότητας που άσκησε έντονη επίδραση στην εποχή της, γεγονός που υποδεικνύει η μετονομασία της πόλης, η φήμη του, που εξαπλώθηκε ως την Ιταλία, και η εκτενής σχέση του με Ρωμαίους ευγενείς. Η επίδραση που άσκησε είναι εμφανής επίσης σε ορισμένα νομίσματα των αυτοκρατόρων Λεύκιου Βήρου και Μάρκου Αυρηλίου[6] και την παρουσία ενός αγάλματός του στο φόρουμ του Πάριουμ[7].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) CERL Thesaurus. Consortium of European Research Libraries. cnp00557730.
  2. 2,0 2,1 «Alexandre de Paphlagonie»
  3. Masson, John, Lucretius, Epicurean and Poet, σσ. 339-340, John Murray (1907).
  4. Fergurson, Everett, Backgrounds of Early Christianity, σ. 218, (2003), Wm. B. Eerdmans Publishing, ISBN 0-8028-2221-5
  5. Frankfurther, David, Ritual Expertise in Roman Egypt and the Problem of the Category of Macician, στο Schäfer, Peter and Kippenberg, Hans Gerhard, Envisioning Magic: A Princeton Seminar and Symposium, σ. 115, BRILL (1997), ISBN 90-04-05432-4
  6. Joseph Hilarius Eckhel, Doctrma Nummorum veterum, ii. σσ. 383, 384.
  7. Αθηναγόρου, Απολογία, c. 26