Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αιθιοπική εικόνα που απεικονίζει τον άγιο Γεώργιο, την Σταύρωση και την Παρθένο Μαρία

Η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία (αμχαρικά: የኢትዮጵያ:ኦርቶዶክስ:ተዋሕዶ:ቤተ:ክርስቲያን) είναι η μεγαλύτερη από τις προχαλκηδόνιες (ανατολίτικες) χριστιανικές εκκλησίες. Μία από τις λίγες προ-αποικιοκρατικές χριστιανικές εκκλησίες στην υποσαχάρια Αφρική, η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία υπολογίζεται ότι έχει μεταξύ 45 και 50 εκατομμύρια πιστούς[1], οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στην Αιθιοπία[2]. Είναι ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών[3]. Η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι σε κοινωνία με την Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλεξάνδρειας, από την οποία απέκτησε αυτοκεφαλία το 1959.

Η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία ανήκε διοικητικά στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλεξάνδρειας από το πρώτο μισό του 4ου αιώνα μέχρι το 1959, όταν της χορηγήθηκε αυτοκεφαλία από τον πατριάρχη Κύριλλο Ε΄, Πάπα της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι μια από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες και, ως προ-χαλκηδονιακή εκκλησία, δεν είναι σε πλήρη κοινωνία ούτε με την Αιθιοπική Καθολική, ούτε με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Αιθιοπία είναι ιστορικά η δεύτερη χώρα, μετά την Αρμενία, η οποία επίσημα ανακήρυξε τον Χριστιανισμό ως κρατική θρησκεία (το 333 μ.Χ.).

Στα αιθιοπικά, η επίσημη ονομασία της είναι Αιθιοπική Ορθόδοξη Tewahedo Εκκλησία. Το Tewahedo ( Ge'ez ተዋሕዶ) είναι μια λέξη που σημαίνει «που έγινε ένας». Η λέξη αυτή αναφέρεται στο δόγμα των προχαλκηδόνιων εκκλησιών περί μιας, εντελώς ενιαίας φύσης του Χριστού, δηλαδή μιας πλήρους ένωσης των θεϊκών και ανθρώπινων φύσεων σε μία, προκειμένου να επιτευχθεί η θεϊκή σωτηρία της ανθρωπότητας, σε αντίθεση με το δόγμα των «δύο φύσεων του Χριστού», το οποίο ακολουθεί η Ρωμαιοκαθολική, η Ορθόδοξη, η Αγγλικανική, οι Λουθηρανικές και οι περισσότερες προτεσταντικές εκκλησίες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ethiopia: Orthodox Head Urges Churches to Work for Better World». AllAfrica. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2006. 
  2. Berhanu Abegaz (2005). "Ethiopia: A Model Nation of Minorities" (accessed 6 April 2006)
  3. "Ethiopian Orthodox Tewahedo Church", World Council of Churches website (accessed 2 June 2009)