Αθανάσιος Ρουσόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθανάσιος Ρουσόπουλος
Τσιγκογραφία του Αθανάσιου Ρουσόπουλου από το περιοδικό Ημερολόγιο Σκόκου του 1900.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1823
Βογατσικό Καστοριάς, Ελλάδα
Θάνατος1 Δεκεμβρίου 1898 (75 ετών)
Ελλάδα
Χώρα πολιτογράφησηςΈλληνας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
ΕργοδότηςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αθανάσιος Ρουσόπουλος (Βογατσικό Καστοριάς, 1823 - 1 Δεκεμβρίου 1898),[1] ήταν Έλληνας καθηγητής Πανεπιστημίου του 19ου αιώνα, φιλόλογος, αρχαιολόγος, και εξέχουσα φυσιογνωμία των ελληνικών γραμμάτων.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Βογατσικό της Καστοριάς το 1823. Σχολείο αρχικά πήγε στην Κωνσταντινούπολη και ύστερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και δίδαξε επί τετραετία. Το 1847 πήγε στη Γερμανία, υπότροφος του Βελλιείου κληροδοτήματος όπου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, Βερολίνου, και Γκέτιγκεν, φιλολογία και αρχαιολογία.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1853 όπου και διορίστηκε καθηγητής της φιλολογίας στο Α' Γυμνάσιο Πατρών[2] και το επόμενο έτος έκτακτος καθηγητής και αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο, όπου το 1860 ανέλαβε τακτικός. Ως καθηγητής της ελληνικής γλώσσας δίδαξε επί εικοσιτέσσερα χρόνια στη Ριζάρειο Σχολή. Δίδαξε επίσης στο Πολυτεχνείο περί του βίου των αρχαίων Ελλήνων.

Παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο και ασχολήθηκε αποκλειστικά με φιλολογικές και αρχαιολογικές μελέτες.

Απεβίωσε την 1η Δεκεμβρίου 1898.

Παντρεύτηκε τη Λουίζα Murray και απέκτησε 9 παιδιά, μεταξύ των οποίων τον Όθωνα, ιδρυτή της Εμπορικής Ακαδημίας, μετέπειτα ΑΣΟΕΕ, τον Ρούσσο, καθηγητή της ελληνικής στην Ακαδημία ξένων γλωσσών στη Βουδαπέστη και διαδέχτηκε τον Χριστομάνο ως καθηγητής των ελληνικών της αυτοκράτειρας Σίσσυ της Αυστρίας, και τη Βέρθα, η οποία ασχολήθηκε με μεταφράσεις από τα γερμανικά και τα ιταλικά (εκδ. Ελευθερουδάκη) και επίσης εξέδωσε τους μύθους του Αισώπου στη Νέα ελληνική και συνέγραψε το βιβλίο "Η τροφή του αρρώστου".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Νόμπελ, Β΄ Έκδοσις 1974, Τόμος ένατος, σελ. 3569
  2. Ανδρέα Μουγγολιά, Το Α΄Γυμνάσιον εν Πάτραις, ιστορική και εκπαιδευτική διαδρομή, Εκτυπωτική Αττικής, Πάτρα 2001, ISBN 960-91579-0-4, σελ. 30

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]