Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αετός Κορυδαλλού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αετός Κορυδαλλού)
Α.Π.Ο. Αετός Κορυδαλλού
ΌνομαΑθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αετός Κορυδαλλού
Ίδρυση1960
Χρώματα          Κίτρινο, Μαύρο
Ιστοσελίδαaetoskorydalloufc.gr
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter

Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αετός Κορυδαλλού είναι αθλητικός σύλλογος με έδρα τον Κορυδαλλό Αττικής στον Πειραιά. Επίσημο έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 1960, χρώματα το κίτρινο και το μαύρο και έμβλημα του συλλόγου είναι ένας αετός. Δραστηριοποιείται στο άθλημα του ποδοσφαίρου, έχει Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 1615[1] και ανήκει στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Πειραιά, όπου και αγωνίζεται στις διοργανώσεις της. Έδρα του αποτελεί το στάδιο Δ.Α.Κ. Κορυδαλλού, όπου διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α.Π.Ο. Αετός Κορυδαλλού
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αετός Κορυδαλλού
Σύντομο όνομαΑετός Κορυδαλλού
Ίδρυση1960
ΈδραΚορυδαλλός Αττικής, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Στάδιο Κορυδαλλού, Δήμος Κορυδαλλού
Χρώματακίτρινο και μαύρο
ΠρόεδροςΔημήτρης Μπουγάς
ΠροπονητήςΤάσος Ανδριώτης
ΠρωτάθλημαΑ' Ε.Π.Σ. Πειραιά
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter

Ίδρυση - Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αετός Κορυδαλλού ιδρύθηκε το 1960, αρχικά ως ανεπίσημο σωματείο. Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Βασίλης Μπίλιας και στενοί συνεργάτες του ήταν οι Θόδωρος Πουλόπουλος, Λευτέρης Ροβύθης και Δημήτρης Πουτσελάς. Δέκα χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1970, πρόεδρος αναλαμβάνει ο Νίκος Καντούνιας και ο σύλλογος γίνεται επίσημο σωματείο και εντάσσεται στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά (Ε.Π.Σ.Π.), ξεκινώντας από το πρωτάθλημα της Γ' κατηγορίας την αγωνιστική περίοδο 1970-71. Ακολουθεί η προεδρία του Βασίλη Μαλλιαρού και το 1973, πρόεδρος αναλαμβάνει ο Λευτέρης Κουτσουδάκης, ο οποίος αποτέλεσε σημαντικός παράγοντας για την πορεία και τη σύσταση του συλλόγου.

Αμέσως επί προεδρίας Λευτέρη Κουτσουδάκη, την αγωνιστική περίοδο 1973-74 η ομάδα αναδείχθηκε υπερπρωταθλήτρια Γ' Κατηγορίας, επικρατώντας στον αντίστοιχο αγώνα της Θύελλας Κρήνης Νίκαιας με 4-1 και ανέβηκε στη Β΄ κατηγορία, όπου την αμέσως επόμενη περίοδο 1974-75 κατέκτησε τη 2η θέση και ως δευτεραθλήτρια κέρδισε την άνοδο στην Α' κατηγορία, όπου και καθιερώθηκε επί σειρά ετών. Εκτός όμως από τις αγωνιστικές επιτυχίες, η διοίκηση του Λευτέρη Κουτσουδάκη ίδρυσε επίσης τις ακαδημίες ποδοσφαίρου του συλλόγου και πρωταγωνίστησε στην κατασκευή του γηπέδου Κορυδαλλού στην περιοχή των 88 στρεμμάτων, αρχικά ως χώρου προπόνησης, όπου σήμερα στη θέση του βρίσκεται το ΔΑΚ Κορυδαλλού και στεγάζει τις περισσότερες ομάδες της πόλης του Κορυδαλλού.

Σύγχρονη περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο κορυφαίο πρωτάθλημα Α' Κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Πειραιά αγωνίστηκε συνεχώς από τη σεζόν 1975-76 μέχρι και τη σεζόν 1991-92. Τη σεζόν 1994-95 κατέκτησε το πρωτάθλημα του ομίλου του στην Β' Κατηγορία και κέρδισε την επιστροφή του στην κορυφαία κατηγορία του Πειραϊκού πρωταθλήματος στην οποία αγωνίστηκε εκ νέου μέχρι και τη σεζόν 1998-99. Επανήλθε στην Α' Κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και πιο συγκεκριμένα το 2003, όπου καθιερώθηκε αγωνιζόμενη μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα μέχρι την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2018-19, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Αετός Κορυδαλλού συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία του στον τελικό του Κυπέλλου Πειραιά την περίοδο 2013-14, στον οποίο ηττήθηκε στο γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης με σκορ 2-1 από τον ιστορικό Εθνικό Πειραιώς. Τις χρονιές 2010-11, 2011-12 και 2013-14 τερμάτισε αντίστοιχα στη 2η θέση της βαθμολογίας, ενώ την περίοδο 2015-16, αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής της Α' κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Προκρίθηκε στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου, μέσω του οποίου διεκδίκησε την άνοδο στην Γ' Εθνική κατηγορία, χωρίς ωστόσο τελικά να το καταφέρει. Επίσης την περίοδο 2015-16, έφτασε για δεύτερη φορά στην ιστορία του στον τελικό του Κυπέλλου Πειραιά, όπου ηττήθηκε με σκορ 1-0 από το Α.Π.Ο. Κερατσίνι για να επαναληφθεί ακριβώς την επόμενη περίοδο 2016-17, όπου έφτασε για τρίτη φορά στην ιστορία του και δεύτερη συνεχόμενη στον τελικό και έχασε ξανά από το σύλλογο του Κερατσινίου.

Αξιοσημείωτοι ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασίλης Ξενάριος και Δεληγιαννίδης (οι οποίοι έκαναν σπουδαία καρριέρα στον Ιωνικό), Ηλιάδης, Κυζιρίδης, Βασιλειάδης, Δουδουνής, Νίκος και Κυριάκος Ανασόπουλος, Σορώτος, Κουντούρης, Φίλης, Βάλβης, Στέφανος Καπίνο και ο σταρ της σημερινής ομάδας Νικόλας Βουλγαράκης.

Διατελέσαντες πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασίλης Μπίλιας, Νίκος Καντούνιας, Βασίλης Μαλλιαρός, Λευτέρης Κουτσουδάκης, Νίκος Ανασόπουλος, Αργύρης Κοσμάς, Σπύρος Κοντούλης, Νίκος Σιδηρόπουλος, Γιώργος Βαγγέλης, Δημήτρης Βάλβης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]