Α.Σ. Αστήρ Βλαχιώτη Λακωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Αστέρας (αθλητικός σύλλογος).
Α.Σ. Αστήρ Βλαχιώτη
ΌνομαΑθλητικός Σύλλογος Βλαχιώτη
«ο Αστήρ»
Ίδρυση1950
Χρώματα          Μπλε, Λευκό
ΠρόεδροςΣτράτος Βαρελάς
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook

Ο Αθλητικός Σύλλογος Αστήρ Βλαχιώτη Λακωνίας[1] είναι αθλητικός σύλλογος με έδρα τον Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα της Λακωνίας. Επίσημο έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 1950, έχει χρώματα το μπλε και το λευκό και έμβλημα ένα αστέρι. Διαθέτει τμήματα ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης και στο παρελθόν διέθετε επίσης τμήμα πετοσφαίρισης.[2]

Το τμήμα ποδοσφαίρου είναι και το πιο διακεκριμένο του συλλόγου. Ανήκει στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Λακωνίας και στο παρελθόν έχει αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής. Έδρα του αποτελεί το Δημοτικό Στάδιο Βλαχιώτη.[3]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α.Σ. Αστήρ Βλαχιώτη
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Σύλλογος Βλαχιώτη «ο Αστήρ»
Σύντομο όνομαΑστέρας Βλαχιώτη
Ίδρυση1950
ΈδραΒλαχιώτης Λακωνίας, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Στάδιο Βλαχιώτη
ΠρόεδροςΣτράτος Βαρελάς
ΠροπονητήςΘοδωρής Σταμόγιαννος
ΠρωτάθλημαΑ΄ Ε.Π.Σ. Λακωνίας
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook

Ο Αθλητικός Σύλλογος Βλαχιώτη «ο Αστήρ» ιδρύθηκε το 1950 και επίσημα το 1958, και το ποδοσφαιρικό τμήμα αποτέλεσε ιδρυτικό του συλλόγου, παραμένοντας σταθερά μέχρι και σήμερα με αύξοντα Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 824.[4] Αρχικά λάμβανε μέρος στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Μεσσηνίας και κατόπιν εντάχθηκε στη νεοσύστατη τότε Ε.Π.Σ. Λακωνίας, με την επίσημη της ίδρυση στα τέλη της δεκαετίας του '60. Τη σεζόν 1995–96 κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του το Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Λακωνίας και προβιβάστηκε στη Δ' Εθνική κατηγορία. Ο Αστέρας Βλαχιώτη αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη Δ' Εθνική για 5 συνεχείς χρονιές, από την περίοδο 1996–97 μέχρι και την περίοδο 2000–01.[5]

Κατόπιν ακολούθησε μια μακρά περίοδο στο τοπικό πρωτάθλημα Λακωνίας και την περίοδο 2016–17 κατέκτησε για 2η φορά στην ιστορία του το Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Λακωνίας[6] και έπειτα από πρωτάθλημα διαβάθμισης μεταξύ των 4 πρώτων της βαθμολογίας και συγκεκριμένα με τους Ολυμπιακό Γυθείου,[7] Μολαϊκό και Α.Ε. Πελλάνας Καστορείου κατέκτησε επίσης την πρώτη θέση[8] και κέρδισε την ιστορική άνοδο στη Γ' Εθνική κατηγορία.[9] Επίσης το 2017 κατέκτησε το Κύπελλο Ε.Π.Σ. Λακωνίας, κάνοντας το νταμπλ της Ε.Π.Σ. Λακωνίας και έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας ερασιτεχνών, έχοντας αποκλείσει στα προημιτελικά τον Φωκικό Άμφισσας με 1–0[10][11] και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τον Ηρόδοτο στη Νέα Αλικαρνασσό στην Κρήτη.[12]

Από την αγωνιστική περίοδο 2017–18 μέχρι και την περίοδο 2019–20 αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής κατηγορίας. Πρώτος αγώνας της ιστορίας του στη Γ' Εθνική ήταν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος στη 1 Οκτωβρίου 2017, εντός έδρας, στο Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης με αντίπαλο τον Πανηλειακό που έληξε με ισοπαλία 1–1.[13] Κατά την παρθενική του συμμετοχή στη Γ' Εθνική τη σεζόν 2017–18, τερμάτισε επί 12 ομάδων στη 2η θέση της βαθμολογίας του 5ου ομίλου πίσω από τον Αστέρα Αμαλιάδας και μπροστά κατά σειρά μεταξύ άλλων από τους Πανηλειακό, Παναρκαδικό και Π.Σ. Καλαμάτα[14].

Το λογότυπο της ΠΑΕ (2020–2022)

Τη σεζόν 2019–20, επί προεδρίας Πέτρου Μαρτσούκου, η διακοπή του πρωταθλήματος, λόγω πανδημίας, βρήκε την ομάδα του Αστέρα στην 1η θέση και κέρδισε την πολυπόθητη άνοδο στις επαγγελματικές κατηγορίες. Η πρώτη συμμετοχή του Αστέρα στην επαγγελματική Football League ήταν ικανοποιητική καθώς τις τελευταίες αγωνιστικές πάλεψε την παραμονή κάνοντας σερί νικών, αλλά την έχασε στην ισοβαθμία με τη Νίκη Βόλου στους 22 βαθμούς και υποβιβάστηκε στη Γ' Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία, όμως απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής στη νέα Σούπερ Λιγκ 2 λόγω κενών θέσεων που προέκυψαν. Στην Σούπερ Λιγκ 2 έκανε μια μέτρια προς κακή πορεία και εν τέλει υποβιβάστηκε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες μετά από 2 χρόνια. Αυτό έφερε και την παραίτηση του προέδρου Π. Μαρτσούκου μετά από 4 χρόνια παρουσίας στην πρωτοκαθεδρία του συλλόγου.

Έχει κατακτήσει συνολικά 3 φορές (1998, 2001, 2017) το Κύπελλο Ε.Π.Σ. Λακωνίας.

Συμμετοχές στις εθνικές κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλα αθλητικά τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Α.Σ. Αστήρ Βλαχιώτη διατηρεί ενεργό επίσης τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών και γυναικών, όπου σύσσωμο λαμβάνει μέρος στις διοργανώσεις της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου. Στο παρελθόν διέθετε επίσης τμήμα πετοσφαίρισης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Καταγραφή Αθλητικών Σωματείων, επίσημη ιστοσελίδα Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού
  2. Καταγραφή Αθλητικών Σωματείων, επίσημη ιστοσελίδα Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού
  3. «Επίσημη ιστοσελίδα Ε.Π.Σ. Λακωνίας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2019. 
  4. «Επίσημη ιστοσελίδα Ε.Π.Σ. Λακωνίας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2019. 
  5. «Αστέρας Βλαχιώτη»: Αυτός είναι ο πρώτος αντίπαλος του Ηρακλή Ψαχνών για το Πανελλήνιο Κύπελλο ερασιτεχνών Ελλάδος 2017 (video) psaxna.gr[νεκρός σύνδεσμος]
  6. «Επίσημη ιστοσελίδα Ε.Π.Σ. Λακωνίας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2019. 
  7. Ανασκόπηση Ολυμπιακού Γυθείου. Έναρξη μπαράζ githio-click.gr[νεκρός σύνδεσμος]
  8. «Επίσημη ιστοσελίδα Ε.Π.Σ. Λακωνίας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2019. 
  9. ΕΠΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ : ΜΕ ΝΤΑΜΠΛ ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ Ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΛΑΧΙΩΤΗ dielpa.wordpress.com[νεκρός σύνδεσμος]
  10. «Κύπελλο Ερασιτεχνών: Αστέρας Βλαχιώτη - Φωκικός 1-0 (βίντεο) thematch.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2019. 
  11. Έτοιμος να γράψει ιστορία ο Αστέρας Βλαχιώτη στην Κρήτη με Ηρόδοτο thematch.gr[νεκρός σύνδεσμος]
  12. Εκτός τελικού ο Αστέρας Βλαχιώτη, ηττήθηκε 2–0 από τον Ηρόδοτο στην Κρήτη sport365.gr[νεκρός σύνδεσμος]
  13. «Αστέρας Βλαχιώτη: Πρεμιέρα με ισοπαλία isports.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2019. 
  14. Επίσημη ιστοσελίδα Ε.Π.Ο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]