Α.Σ. Λευκαδίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α.Σ. Λευκαδίων
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Σύλλογος Λευκαδίων
Σύντομο όνομαΑ.Σ. Λευκαδίων
Ίδρυση1966
ΈδραΛευκάδια Ημαθίας, Ελλάδα
Χρώματαμπλε και λευκό
ΠρωτάθλημαΒ΄ Κατηγορία Ε.Π.Σ. Ημαθίας
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook

Ο Αθλητικός Σύλλογος Λευκαδίων[1] είναι ελληνικό ποδοσφαιρικό σωματείο το οποίο εδρεύει στα Λευκάδια. Το επίσημο έτος ίδρυσης του είναι το 1966 και έχει επίσημα χρώματα το μπλε και το λευκό. Ανήκει στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Ημαθίας και εκτός από τα τοπικά πρωταθλήματα, έχει παρουσία και στα πρωταθλήματα της Δ΄ Εθνικής Κατηγορίας και Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος Λευκαδίων ιδρύθηκε το 1966.[2] Τη δεκαετία του 1970 διακρίθηκε στο τοπικό πρωτάθλημα και σημαντικότερη χρονιά ήταν το 1975, όποτε και κατέκτησε το κύπελλο της Ε.Π.Σ. Κεντρικής–Δυτικής Μακεδονίας παίζοντας στην Κατερίνη με τον τοπικό Α.Ο. Κατερίνης, το οποίο είχε ιδιαίτερη αξία καθώς συμμετείχαν οι ομάδες των Νομών Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη και το 1981 υποβιβάστηκε από την Α΄ Κατηγορία, για να επανέλθει το 1996 και έπειτα από 15 ολόκληρα χρόνια και να καθιερωθεί όλα τα επόμενα έτη.[3]

Το 2010 θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της Α1 Κατηγορίας Ε.Π.Σ. Ημαθίας και την άνοδο στην Δ΄ Εθνική Κατηγορία και το 2013 την ιστορική άνοδο στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία. Παρέμεινε 2 αγωνιστικές περιόδους στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία. Σήμερα αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Ημαθίας.

Συμμετοχές στις εθνικές κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εγγεγραμμένα σωματεία | Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση». somateia.gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2024. 
  2. «Π.Α.Σ. ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ». lefkadia.blogspot.com. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2024. 
  3. Π.Α.Σ. Λευκαδίων: Ο “Άγιαξ” της Ημαθίας, εφημερίδα «Κερκίδα», Δεύτερα 6 Μαΐου 1996, αριθμός φύλλου 123, σελ. 8