Α.Ο. Καρδίτσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α.Ο. Καρδίτσα
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Όμιλος Καρδίτσας
Σύντομο όνομαΑΟΚ
ΠροσωνύμιοΚυανόλευκοι
Ίδρυση1966
ΈδραΚαρδίτσα, Ελλάδα
ΣτάδιοΓήπεδο Βιολογικού, Καρδίτσα
ΠρωτάθλημαΒ΄ Ε.Π.Σ. Καρδίτσας
Πρώτη εμφάνιση

Ο Αθλητικός Όμιλος Καρδίτσας (Α.Ο.Κ.) αποτελεί έναν ιστορικό σύλλογο για το ποδόσφαιρο του νομού Καρδίτσας κυρίως λόγω της πορείας του κατά τη δεκαετία του 1970. Οι αναμετρήσεις εκείνης της περιόδου εναντίον της συμπολίτισας Αναγέννησης έχουν καταγραφεί στις μνήμες των φιλάθλων της πόλης. Χαρακτηριστικό είναι πως όταν οι δύο ομάδες της αναμετρώνταν, η πόλη χωρίζονταν στα δύο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΑΟΚ ιδρύθηκε το 1966. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών που δημιούργησαν τον ΑΟΚ, αναφέρονται οι Θ. Τσέλιος (Πρόεδρος), Γ. Θώδης, Φ. Μπουζώνης, Β. Κάβος, Γ. Γαλάνης, Ι. Ακρίδας, Ι. Μαρσέλ κλπ. Γρήγορα η νέα διοίκηση κινήθηκε στην πλαισίωση μεγάλων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών όπως των Γ. Θώδη, Η. Σίσκου, Θ. Σιατήρα, Φ. Μπουντόλου, Πίτσαβου, Κολοβού, Β. Τσιαμούλη, Γ. Κοιλούκο, Τ. Γκοτζίδη, Θ. Παλάντζα κ.λ.π.

Ο ΑΟΚ τα πρώτα χρόνια (δεκαετία '70)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ίδρυση και αναγνώρισή του σαν αθλητικό σωματείο ο ΑΟΚ συμμετείχε στο πρωτάθλημα ΕΠΣ Θεσσαλίας. Την περίοδο 1970-71 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη Β' Εθνική όπου παρέμεινε ως το 1975.

Ένα αξιοσημείωτο παιχνίδι εκείνης της εποχής έγινε στο κατάμεστο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας (πάνω από 10.000 ποδοσφαιρόφιλοι παρακολούθησαν τον αγώνα) στις 19 Μαρτίου 1975 με αντίπαλο την ομάδα του Παναθηναϊκού. Ο αγώνας ήταν για την φάση των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας και η ομάδα του τριφυλλιού δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση του ΑΟΚ σκοράροντας κυριολεκτικά στην εκπνοή του αγώνα. Ο αγώνας αυτός έμεινε στην μνήμη των φίλων του ΑΟΚ καθώς ακυρώθηκε "κανονικότατο" (όπως οι ίδιοι ισχυρίζονταν) γκολ του Σιατήρα στο 0-0 της αναμέτρησης καθώς η μπάλα είχε περάσει γύρω στο μισό μέτρο την γραμμή της εστίας. Δυστυχώς όμως ο φωτογράφος του ΑΟΚ τότε, κι ενώ ήταν πίσω από την εστία προτίμησε να πανηγυρίσει το γκολ παρά να απαθανατίσει τη στιγμή όπως ο ίδιος έλεγε αργότερα.

Την περίοδο 1976-77 κατέκτησε το Κύπελλο Ερασιτεχνών, νικώντας την Ανθούπολη Λάρισας με 2-0 ενώ τη σεζόν 1978-79 επανήλθε στην Β' Εθνική αλλά υποβιβάστηκε ύστερα από έναν επεισοδιακό αγώνα που έδωσε με την συμπολίτισσα Αναγέννηση καθώς μία αγωνιστική πριν τη λήξη της περιόδου έχασε με 2-1 στην Καρδίτσα και στερήθηκε της δυνατότητας να ¨το παλέψει¨ την τελευταία αγωνιστική με αντίπαλο την Κοζάνη.

Δεκαετία του '80 - Εως Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές της δεκαετίας του '80, και μετά την αναδιάρθρωση και επαγγελματοποίηση του ποδοσφαίρου, ο ΑΟΚ υποβιβάστηκε στη Δ' Εθνική, και από κεί στο Τοπικό Πρωτάθλημα Καρδίτσας, απ'όπου επανήλθε στη Δ' Εθνική το 1987. Το 1994 επανέλαβε τη διαδρομή Α' Ερασιτεχνικής - Δ' Εθνικής.

Τρια χρόνια αργότερα ήρθε η σημαντικότερη στιγμή της νεώτερης ιστορίας του ΑΟΚ. Επι προεδρίας Σάκη Τσέλιου και προπονητή τον Θ. Κουρτίδη, ο ΑΟΚ κερδίζει με σκορ 3-2 τη Λαμία στο γήπεδο της Μητρόπολης Καρδίτσας. Οι "κυανόλευκοι" ανεβαίνουν στην Γ' Εθνική και για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου, σε επαγγελματική κατηγορία. Στη Γ' Εθνική θα παραμείνει για δύο σεζόν (1998-1999, 1999-2000).

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο ΑΟΚ επιστρέφει στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα, όπου με εξαίρεση δύο χρονιές στην Α' Καρδίτσας (ΕΠΣΚ) αγωνίζεται συνεχώς μέχρι και σήμερα.

Συμμετοχές στα Πρωταθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συμμετοχές του ΑΟΚ στα πρωταθλήματα από το 1969 (συμπεριλαμβανομένης της αγωνιστικής περιόδου 2011-12 )

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Περιοδικό Καρδιτσιώτικες Επιλογές (τεύχος 20ο)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]