Όρος Μπελούχα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Όρος Μπελούκα)
όρος Μπελούχα
Χάρτης
Ύψος4.506[1]
ΟροσειράΑλτάι
ΧώρεςΚαζακστάνΡωσία
ΤύποςΔίδυμη κορυφή
Πρώτη ανάβαση1914 από τους αδελφούς Μπ. Β. Τρόνοφ & Μ. Β. Τρόνοφ, παγετωνολόγους

Το όρος Μπελούχα (ρωσικά: Белуха‎‎, κυρ. "λευκός άνθρωπος", Αλτάι: Музтау), βρίσκεται στα όρη Κατούν και είναι η υψηλότερη κορυφή των ορέων Αλτάι στη Ρωσία[2]. Είναι τμήμα του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς Χρυσά Όρη των Αλτάι[3].

Το Μπελούχα είναι βουνό με δίδυμη κορυφή που υψώνεται κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας και του Καζακστάν, βόρεια του σημείου όπου συναντώνται με τα σύνορα Κίνας και Μογγολίας. Υπάρχουν αρκετοί μικροί παγετώνες στο βουνό με μεγαλύτερο ανάμεσά τους τον ομώνυμο παγετώνα Μπελκούκα. Από τις δύο κορυφές η ανατολική, (4.506 μ.) είναι υψηλότερη από τη δυτική (4.440 μ.).

Η πρώτη ανάβαση στο όρος Μπελούχα έγινε το 1914 από τους αδελφούς Τρόνοφ, παγετωνολόγους. Οιπερισσότερες αναβάσεις στην ανατολική κορυφή ακολουθούν την ίδια νότια διαδρομή της πρώτης ανάβασης. Αν και τα Αλτάι είναι χαμηλότερα σε ύψος από άλλα ορεινά συμπλέγματα της Ασίας, είναι ιδιαίτερα απομακρυσμένα και χρειάζεται πολύς χρόνος και προσεκτικός σχεδιασμός για την προσέγγισή τους.

Ο παγετώνας Μπελούχα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδα επιστημόνων ταξίδεψε στον απομακρυσμένο παγετώνα το καλοκαίρι του 2001 για να τον μελετήσει και να εξάγει καρότα πάγου επιτόπου. Για τον ίδιο παγετώνα εργάστηκε Ρωσοελβετική ομάδα από το 2001 έως το 2003. Έγιναν παγετωνολογικές παρατηρήσεις, ενώ εξάχθηκαν και αναλύθηκαν ρηχά και βαθιά καρότα έως το πέτρωμα του πυθμένα (Olivier and others, 2003, Fujita and others, 2004). Τα βαθύτερα καρότα σύμφωνα με χρονολόγηση τριτίου είναι πιθανό να περιέχουν περιβαλλοντικά αρχεία 3–5.000 χρόνων[4]

Άφιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν ταξιδεύει κανείς ανεξάρτητα, χωρίς ταξιδιωτικό πρακτορείο, απαιτείται από το 2008 αίτηση ειδικής άδειας, για να επιτραπεί η είσοδος στην περιοχή. Οι ξένοι χρειάζεται να υποβάλλουν αίτημα για άδεια στο τοπικό FSB και το Γραφείο Συνοριοφυλακής δύο μήνες πριν το σχεδιαζόμενο ταξίδι[5][6].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Central Asian Republics Ultra Prominence Page (Listed as "Gora Belukha" on Peaklist.org)». Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2011. 
  2. «Mount Belukha». Encyclopædia Britannica. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2007. 
  3. «Golden Mountains of Altai». UNESCO. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2007. 
  4. L. DeWayne Cecil· David L. Naftz· Paul F. Schuster· David D. Susong· Jaromy R. Green. «Glaciers of Asia— THE PALEOENVIRONMENTAL RECORD PRESERVED IN MIDDLE LATITUDE, HIGH-MOUNTAIN GLACIERS—AN OVERVIEW OF THE U.S. GEOLOGICAL SURVEY EXPERIENCE IN CENTRAL ASIA AND THE UNITED STATES» (PDF). US Geological Survey (public domain). Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2012. 
  5. http://www.lonelyplanet.com/thorntree/thread.jspa?threadID=1761406&tstart=0
  6. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014. 

 Το λήμμα ενσωματώνει υλικό δημόσιας χρήσης από ιστοτόπους ή έγγραφα από United States Geological Survey.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]